سیدمحمد امین آقامیری - دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی صبح امروز مصوبات جلسه نود و ششم شورای عالی فضای مجازی را در خصوص امکان دسترسی به سکوهای خارجی با سازوکارهای حکمرانی پذیر، ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی و ایجاد سامانه ملی و جامع داده ابلاغ کرد.
در مصوبه اول، شورای عالی فضای مجازی تنظیم گران بخشی را موظف کرده تا برای ایجاد تنوع در سبد مصرف کاربران با سازوکارهای حکمرانی پذیر و با هدف رفع نیاز مردم، سکوها و خدمات پرکاربرد خارجی را که امکان ارایه خدمات در قالب پوسته برای آنها وجود دارد، شناسایی و شرایط فعالیت آنها را در داخل کشور فراهم کنند.
این مصوبه اعلام کرده که تنظیم گران بخشی موظفند در حوزه تنظیم گری خود ظرف مدت یک ماه، خدمات و سکوهای پرکاربرد خارجی را شناسایی و امکان فنی برای دسترسی کاربران به خدمات مفید خارجی را در قالبهای حکمرانی پذیر مورد بررسی قرار داده و ضوابط ارایه خدمات یاد شده را به مرکز ملی فضای مجازی ارایه کنند.
مطابق این مصوبه، مرکز ملی فضای مجازی نیز موظف است پس از بررسی، مجوز لازم جهت فعالیت بخش خصوصی را به تنظیم گران بخشی بدهد.
در بخش دیگری از این ابلاغیه مقرر شده تا سیاستها و اقدامات ساماندهی پیام رسانهای اجتماعی در خصوص مرجع صدور مجوز شبکههای اجتماعی و پیام رسانها برای تصویب در شورای معین شورای عالی فضای مجازی مطرح شود.
طبق اعلام مرکز ملی فضای مجازی، همچنین براساس مصوبه سوم جلسه شورای عالی فضای مجازی، مرکز ملی فضای مجازی موظف شده است تا سامانه ملی سنجش و پایش دادهای فضای مجازی را در تمامی لایههای فضای مجازی ظرف مدت سه ماه ایجاد کند و تمامی دستگاه ها، سازمان ها، نهادها و تنظیم گران بخشی نیز موظف هستند تا دسترسی به دادهها و سامانههای مرتبط با فضای مجازی را برای مرکز ملی فضای مجازی فراهم کنند.
دسترسیِ بدون فیلتر به تلگرام از طریق «پوستههای جایگزین» خطرناک است
مهدی مصلحی، کارشناس امنیت شبکه، درباره اجرا طرح سکوهای حاکمیت پذیر در شبکههای اجتماعی به انتخاب گفت: اگر صحبت از نسخههای غیررسمی از یک سری سکوهای پرکاربرد باشد، اصلا پیشنهاد نمیشود. مثلا تلگرام طلایی و موبوگرام از این دسته بودند. به علت عدم فیلتر این اپلیکیشنها مشکلات بسیاری برای اطلاعات مردم پیش میآید. به دلیل اینکه داخل این نرم افزارها یک سری پروکسی درنظر گرفته شده، مشکل فیلترینگ ندارند، اما میتوانند بسیاری از اطلاعات کاربر را به سرورهای خودشان منتقل کنند. هیچوقت استفاده از این شیوه توصیه نمیشود، چون سازنده آن را پیشنهاد نکرده است.
وی در ادامه در رابطه با استفاده از نسخههای غیررسمی و خطرات امنیت شبکه بیان کرد: اگر دولت بتواند از سازندههای این پتلفورمهای سرور توزیع محتوا داخل کشور بگذارد؛ اطلاعاتی که برای آن پلتفورم در حال جا به جایی در داخل است با سرعت انجام میشود و اینطور یک نظارت و قرارداد مشخص بین نهادهای نظارتی با وزارت ارتباطات و این شرکتها برقرار میشود. اینکه بیایند از نسخه غیررسمی استفاده کنند بدون شک خطرناک است.
مصلحی درباره کشورهای مشابه ایران در فیلترینگ شبکههای اجتماعی معروف گفت: اطلاعی از دیگر کشورها ندارم، اما بدون شک با توجه به اینکه شرکتهای سازنده پلتفورمها گاهاً خطرات این موارد را مشخص میکنند؛ در خارج از ایران آگاهی لازم وجود دارد.