آفتابنیوز : آفتاب: سرمقاله روزنامه سرمایه روز دوشنبه تاریخ 4/3/88 به شرح ذیل میباشد:
بیژن رحیمی دانش* : روز گذشته در اقدامی نه چندان کم سابقه (در دولت نهم) وزیر جهاد کشاورزی از سازمان مدیریت و برنامه ریزی به عنوان «سازمان مزاحم پروژه های عمرانی با تفکر آمریکایی» یاد کرد. اینکه این سخنان با استناد به چه مدرک یا مدارکی عنوان می شود حرفی جداست.
اما باید از وزیر کشاورزی پرسید که «مزاحمت» در نزد شما چه معنایی دارد؟ به یاد دارم که وزیر کشاورزی دولت نهم در دولت هشتم مجری طرح خودکفایی گندم بود و پرسش من این است که برای طرح خودکفایی گندم (که سرانجام ایران دوباره تبدیل به بزرگ ترین واردکننده گندم شد) سازمان مدیریت و برنامه ریزی چه کوتاهی و مزاحمتی ایجاد کرد. در آن زمان با وجود همه کاستی ها سعی شد بهترین امکانات در اختیار این طرح برای به ثمر رسیدن خودکفایی قرار گیرد.
سازمان مدیریت و برنامه ریزی مهم ترین وظیفه اش نظارت بر اجرای قانون بود چراکه هر ساله حدود 5/2 تا چهار برابر امکانات موجود از دستگاه ها تقاضا می کرد و سازمان مدیریت ناچار بود که با توجه به اهمیت و اولویت طرح ها با دستگاه های مورد نظر تعامل کرده و بودجه در اختیار آنها قرار دهد. بنابراین ناراضی بودن دستگاه ها چیز عجیبی نیست، اما باید در نظر داشت که امکانات کشور و درآمدها محدود است و اجازه نمی داد تمام درخواست ها جواب داده شود و به همین خاطر است که می گویند اقتصاد علم استفاده بهینه از منابع کمیاب است. سازمان مدیریت در وظیفه ذاتی خود به شکل نیروهای پلیس عمل می کند و ناچار است که بر اجرای قانون و تخصیص بودجه ها نظارت کافی داشته باشد. اگر اجازه برداشت بیش از توان درآمدی کشور ایجاد مزاحمت برای پروژه هاست باید پرسید پس چطور می توان تخصیص بهینه منابع به نقاط محروم برای توسعه و ایجاد عدالت را دنبال کرد. در ذات برنامه ریزی و بودجه ایجاد انضباط و حرکت به سمت جلوست و اگر زمانی هر فردی قائل به این موضوع نباشد، مسلم است که هر گونه حساب و کتاب و شفافیت در هزینه کردها را به صورت مزاحمت یا حتی مانع تلقی کنند.
در مورد آمریکایی بودن سازمان مدیریت و برنامه ریزی و طراحان برنامه چهارم و پایه گذاران آن باید گفت که ایران افتخار دارد که از سال 1316 پایه وزارت اقتصاد را گذاشته و از سال 1321 نیز سازمان برنامه و بودجه شکل گرفته و این هیچ ارتباطی با وجود آمریکایی ها در ایران ندارد و هیچ آمریکایی نیز در این سازمان تاکنون کار نکرده است، ضمن اینکه سیستم اقتصادی آمریکا هیچ کجا نشانی از برنامه ریزی مانند برنامه ریزی و بودجه ریزی در ایران وجود ندارد و گفتن و تکرار این حرف نیز از افراد و مسوولان دولتی جای تعجب دارد. سازمان مدیریت وظیفه داشت و دارد تا بر مبنای موجودی و درآمد کشور به تخصیص بهینه منابع بپردازد و جای تاسف دارد پس از این همه سال که در تمام دنیا به کار کارشناسی و وجود برنامه ریزی تاکید دارند، برای انجام امور در کشور ما هنوز برای این امر ارزشی قائل نیستند.
*کارشناس ارشد سابق سازمان مدیریت و برنامه ریزی