جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا گفته که امیدوار است این توافق از روز دوشنبه آینده به اجرا درآید. این در حالی است که تنها حدود ۱۰ روز تا آغاز ماه رمضان باقی مانده است.
به گفته رئیسجمهوری ایالات متحده، اسرائیل آماده است تا در ازای آزادی گروگانها به توقف جنگ در ماه رمضان تن دهد. یک مقام ارشد مصری میگوید که قرار است آتشبسی شش هفتهای برقرار شود و حماس در همین چهارچوب با آزادی شماری از گروگانها موافقت خواهد کرد. این مقام مصری به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش فاش شود.
اسرائیل نیز دستکم ۳۰۰ زندانی فلسطینی را که در این کشور در حبس به سر میبرند آزاد خواهد کرد. مصر مانند آمریکا و قطر از جمله کشورهای میانجی برای برقراری آتشبس در نوار غزه است.
بنا به گزارشها اسرائیل در چهارچوب توافق با بازگشت شماری از آوارگان فلسطینی به شمال باریکه غزه موافقت خواهد کرد. علاوه بر این قرار است ارسال کمکهای بشردوستانه به نوار غزه افزایش چشمگیری پیدا کند. بر همین اساس روزانه ۳۰۰ تا ۵۰۰ کامیون حامل کمکهای انساندوستانه وارد نوار غزه خواهند شد.
از سوی دیگر قرار است اسرائیل در طول دوره آتشبس روند کمکرسانی به نوار غزه را تسهیل کنید.
مقامهای اسرائیل و حماس با وجود امیدواری جو بایدن نسبت به دستیابی به توافق تاکنون مواضعی محتاطانه در مورد روند مذاکرات داشتهاند. اسرائیل پیش از این در جریان مرحله اول مبادله گروگانها به دنبال این بود که همه زنان گروگان از جمله سربازان زن آزاد شوند.
با این حال حماس همه سربازان اسرائیلی را ابزار ارزشمندی برای امتیازگیری در مذاکرات میداند و برای آزادی آنها درخواستهای ویژهای مطرح میکند.
گفته میشود مذاکره در مورد تعداد آوارگان فلسطینی که اجازه بازگشت به شمال نوار غزه خواهند داشت ادامه دارد. بنا به گزارشها ممکن است تنها آوارگانی که بالای ۵۰ سال دارند اجازه بازگشت پیدا کنند.
توافق احتمالی میتواند به اسرائیل این امکان را بدهد که پس از آتشبس عملیات مورد نظر خود در جنوب نوار غزه و شهر رفح را انجام دهد.
با این حال قرار است که گفتگوها برای تمدید دوره این توافق در طول مدت آتشبس ادامه پیدا کند. آزادی سربازان زن اسرائیلی در ازای آزادی شماری از زندانیان فلسطینی که محکومیت امنیتی دارند میتواند در مراحل بعدی توافق و در جریان تلاش برای تمدید آن در دستور کار قرار گیرد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل تاکید کرده است که برای آزادی گروگانها به هر درخواستی تن نخواهد داد. با این حال دولت اسرائیل در همین زمینه از سوی خانواده گروگانها تحت فشار قرار دارد.
آمریکا امیدوار است که توافق احتمالی نه تنها به برقراری آتشبس منجر شود بلکه زمینهساز دوره جدیدی در مناقشه اسرائیل با فلسطینیها نیز بشود. از نظر واشنگتن این دوره جدید میتواند در نهایت به تشکیل کشور فلسطین منتهی شود. آینده نوار غزه و نحوه مدیریت آن از جمله چالشهای پیشروی آن دسته از بازیگران منطقهای است که به عنوان میانجی برای دستیابی به توافق تلاش میکنند.