آفتاب: نماینده مقام معظم رهبری در شورایعالی امنیت ملی تصریح کرد که ایران آمادگی مذاکره با گروه ١+٥ را دارد، منتهی هرگز از حقوق حقّه و قانونی خود عقبنشینی نکرده و هیچگاه فعالیت صلحآمیز هستهای خود را متوقف نخواهد کرد.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر روحانی در دیدار با سفیر چین که در محل مرکز تحقیقات استراتژیک برگزار شد با تأکید بر وجود روابط تاریخی و دوستانه بین دو کشور اظهار داشت: «چین کشور بسیار مهم در آسیا و در سطح جهان است و ایران از گذشته دارای روابط بسیار خوب و تاریخی با چین داشته و علاقمندیم همچنان این روابط روز به روز گسترش یابد».
روحانی با بیان اینکه چین از لحاظ اقتصادی دارای حرکتی رو به رشد است و ایران نیز از لحاظ موقعیت جغرافیایی و ذخایر غنی انرژی دارای جایگاهی استثنایی است، تاکید کرد: «بنابراین توسعه روابط به نفع دو کشور و به نفع کشورهای منطقه خواهد بود».
وی با اشاره به وجود زمینههای همکاری و اشتراک نظر در مسایل جهانی گفت: «خوشبختانه اشتراک نظر فراوانی بین دو کشور وجود دارد. ما معتقد به اصل احترام متقابل در رفتار با کشورها، اصل حاکمیت ملی کشورها، عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها، تمامیت ارضی کشورها، حل و فصل اختلافات به طرق مسالمتآمیز و مخالف با یکجانبهگرایی و معتقد به جهان چندقطبی هستیم که به اعتقاد من در همۀ این اصول، ایران و چین دارای اشتراکات فراوانی هستند».
روحانی خاطر نشان کرد: «در زمینه مسایل هستهای نیز تبادل نظرهای خوبی بین دو کشور بوده، هر چند که به دلیل صلحآمیز و قانونی بودن فعالیت هستهای ایران، انتظار آن است که چین حمایت قاطعی از حقوق قانونی ایران، در مجامع بینالمللی داشته باشد».
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک در پاسخ به سؤال سفیر چین درخصوص مسایل انتخابات ریاست جمهوری و تأثیر نتایج آن بر سیاست جمهوری اسلامی و روابط با کشور چین، گفت: «پیشبینی ما وجود یک انتخابات پرشور و با مشارکت بالای مردم است. بیتردید نتیجۀ انتخابات هر چه باشد، تأثیری در روابط دوستانه ایران و چین نخواهد داشت و با شرایطی که در حال حاضر از سوی غرب و آمریکا پیش روی ما قرار دارد، فضای روابط ایران و غرب نیز در سالهای آینده میتواند فضای بهتری باشد؛ هرچند روابط بهتر ما با دنیای غرب نیز تأثیر منفی در روابط خوب ایران با چین نخواهد داشت».
روحانی افزود: «نگاه ما به چین به عنوان کشور مهمی است که روابط بین دو کشور به نفع هر دو ملت و به نفع منطقه است».
روحانی سپس با توجه نگرانیهای موجود در منطقه به لزوم همکاریهای مشترک منطقهای بین دو کشور و اشاره کرد و گفت: «شرایط منطقه بهگونهای است که ما احساس میکنیم باید همکاریهای بیشتری نسبت به مسایل منطقه داشته باشیم، از جمله در مسایل افغانستان و آسیای مرکزی. حضور نیروهای خارجی در این منطقه بیش از گذشته است و ما با حساسیت به این تحولات نگاه میکنیم».
نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری افزود: «ما نسبت به وجود پایگاههای آمریکا در افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی بدبین هستیم. از طرف دیگر مسئله تروریسم و گروههای افراطی نیز مایۀ نگرانی است. لذا شرایط جدید، همکاری و تلاش بیشتر کشورهای منطقه را میطلبد تا بتوانیم بر این معضلات فائق آییم. از جمله، تقویت سازمانهایی مانند سازمان همکاری شانگهای در راستای تأمین امنیت و همکاری بیشتر در منطقه».
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک در پاسخ به سؤال سفیر چین درباره پرونده هستهای ایران و مذاکره با گروه ١+٥ گفت: «همانطور که جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است، آمادگی مذاکره با گروه ١+٥ را دارد، منتهی ایران هرگز از حقوق حقّه و قانونی خود عقبنشینی نخواهد کرد و هیچگاه فعالیت صلحآمیز هستهای خود را متوقف نخواهد کرد».
نماینده مقام معظم رهبری در شورایعالی امنیت ملی یادآور شد: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها اعلام کرده که در ایران انحرافی مشاهده نکرده است. بنابراین اگر چارچوب مذاکرات، معاهده N.P.T و مقررات پادمان باشد، این مذاکرات ثمربخش خواهد بود و الا مذاکرات به نتیجهای نخواهد رسید».
روحانی درباره ارزیابی سیاستهای جدید و تغییرات در سیاست آمریکا، گفت: «جمهوری اسلامی ایران به دنبال این است که در مقام عمل، از جانب آمریکا شاهد تغییراتی باشد. متأسفانه مواضع آمریکا نسبت به تحریم ایران؛ مسایل منطقه از جمله مسایل فلسطین؛ نسبت به حضور نیروهای خارجی در منطقه و همچنین در زمینۀ مسایل هستهای ایران تغییری نکرده است. چنانچه تغییراتی از طرف آمریکا در مقام عمل دیده شود، از طرف ایران نیز شاهد تغییرات خواهند بود. آمریکاییها در مذاکرات ١+٥ میتوانند حسن نیت خود را به نمایش بگذارند».
سفیر چین: تحریم و فشار بر ایران راه حل درستی نیست
سفیر چین هم در این دیدار گفت: «همه سفرا در تهران به مسئله انتخابات به عنوان رویدادی مهم نگاه میکنند و چین روابط خود با ایران را روابطی استراتژیک میبیند».
وی افزود: «چین معتقد است، تحریم و فشار بر ایران نمیتواند راه حل درستی باشد و تنها از راه مذاکره و دیپلماسی مسئله هستهای ایران قابل حل خواهد بود. چین از حقوق حقه ایران در استفاده از انرژی هستهای حمایت میکند».
سفیر چین در این مورد، تجربیات کشورش در زمینه کاهش تنش با آمریکا در دهههای گذشته و اولین تماسها بعد از جنگ کره و جنگ ویتنام بین دو کشور را تشریح کرد و گفت: «نتیجه عدممذاکره صددرصد عدم موفقیت است ولی در مذاکره همیشه ٥٠ درصد احتمال موفقیت وجود دارد».
وی خاطرنشان کرد: «رفع تنش بین آمریکا و ایران علاوه بر فوائد برای دو کشور، به نفع منطقه و جهان نیز خواهد بود».