ایام تعطیلات نوروزی در کنار برنامههای ویژه این ایام که بیشتر در دید و بازدید و مسافرت میگذرد، اوقات فراغتی را هم برای بسیاری فراهم میکند که یکی از گزینههای مناسب برای پر کردن بهینه این وقتهای آزاد در تعطیلات نوروزی، مطالعه است. یکی از کتاب پیشنهادی برای معالعه در این ایام، کتاب «ایلان ماسک» نوشته والتر ایزاکسون با ترجمه حانیه بیات است که به زندگی پرفراز و نشیب و متفاوت یکی از ابرکارآفرینان جهان میپردازد. کتاب ایلان ماسک داستان زندگی مردی مهارناپذیر را به تصویر میکشد که ترکیبی است از نبوغ، آیندهنگری، خطرپذیری، جنون، خلقوخوهای شیطانی، بلندپروازی و خیلی چیزهای دیگر. نویسنده در این کتاب پرفروش نیویورک تایمز و برنده جایزه کتاب سال زندگی این نابغه سرکش را از کودکی تا زمان پرتاب دوم استارشیپ روایت میکند.
در سال ۲،۰۲۱ ایلان ماسک به ثروتمندترین مرد جهان تبدیل شد و مجله تایم او را شخصیت سال اعلام کرد: «او مردی است که آرزو دارد سیاره ما را نجات دهد و سیارهی جدیدی را برای نسل جدید بشر بسازد. دلقک، نابغه، رؤیاپرداز، صنعتگر، شیاد، ترکیبی از توماس ادیسون، پی. تی. بارنوم، اندرو کارنگی، دکتر منهتن از سریال «نگهبانان» و... که ماشینهای الکتریکی اختراع میکند و به مریخ میرود.» ایلان ماسک در حال حاضر در رأس شش شرکت بزرگ قرار دارد: تسلا، اسپیسایکس، نورالینک، بورینگ، ایکس (توئیتر سابق) و اپناِیآی. با همه اینها، مردم سؤالات زیادی دربارهی او دارند. یکی از مهمترین پرسشها این است: آیا او شیاد است یا نابغه؟ والتر ایزاکسون در کتاب ایلان ماسک، سفری به درون زندگی یکی از مشهورترین افراد حال حاضر جهان میکند تا به پاسخ این سؤال برسد.
والتر ایزاکسون، نویسنده کتاب ایلان ماسک
والتر ایزاکسون زندگینامهنویس باتجربهای است که زندگینامههای انیشتین، بنجامین فرانکلین، لئوناردو داوینچی، جنیفر داودنا و استیو جابز در کارنامه او درخشانتر از دیگر آثارش هستند. او در کتاب ایلان ماسک همان روش نگارش زندگینامه استیو جابز را دنبال میکند؛ اما جابز مانند ماسک از آن غولهای توئیتر نبود که دم به دقیقه پست بگذارد و به رسانههای اجتماعی اعتیاد داشته باشد. تصورات عموم مردم از ایلان ماسک، از طریق همین شبکههای اجتماعی به وجود آمده و شاید به همین دلیل باشد که بسیاری از دستاوردهای چشمگیر او در سالهای اخیر، نادیده گرفته شدهاند. ایزاکسون در این کتاب میخواهد چنین تصوراتی را سبکسنگین کند.
در بخشی از کتاب ایلان ماسک میخوانیم: «هنگامی که پیتر رایو، پسرخالهی ماسک، در اوایل سال ۱۹۹۹ به ملاقاتش رفت، متوجه شد که ماسک سخت مشغول مطالعهی کتابهای نظام بانکی است. او توضیح داد: «دارم به قدم بعدیم فکر میکنم.» در مدتی که در اسکوشیابانک کار میکرد، به او ثابت شده بود که این صنعت آمادهی زیرورُوشدن است؛ بنابراین در مارچ ۱۹۹۹، X.com را با هریس فریکر، یکی از دوستانش از بانک، تأسیس کرد. ماسک دیگر میتوانست کاری را بکند که به سیانان گفته بود: یا مثل مولتیمیلیونرها زندگی کند یا همهی داراییاش را برای تأسیس شرکت جدید دیگری خرج کند. او در تقسیمبندی داراییاش، ۱۲میلیون دلار را در X.com سرمایهگذاری کرد و پساز کسر مالیات، حدود ۴میلیون دلار برای خود گذاشت. برنامهی بزرگی برای X.com داشت. فروشگاهی چندمنظوره میشد که تمام نیازهای مالی را برآورده میکرد: امور بانکی، خریدهای دیجیتالی، حساب جاری، کارت اعتباری، سرمایهگذاری و وام. تراکنشها بدون معطلی فوراً انجام میشد. دیدگاه او این بود که پول صرفاً دادهای در پایگاه داده است و میخواست راهی ابداع کند که همهی تراکنشها با امنیت و همزمان با تراکنش ثبت شوند. ایلان میگوید: «اگه دلیلی برای مصرفکننده باقی نذاری که از سیستم پول برداشت کنه، همهی پولها در اون سیستم قرار میگیرن و ارزش شرکت، مولتیتریلیون دلاری میشه.»