آفتابنیوز : آفتاب: روزنامه جام جم در سرمقاله امروز 21 خرداد 88 آورده است:
مناظرههای تلویزیونی نامزدهای ریاست جمهوری به پایان رسید و تا چند روز آینده سایر تجمعهای خیابانی و اصل رایگیری هم به پایان میرسد تا مردم رئیسجمهور جدیدشان را بشناسند. اما دستاوردهای این مناظرهها و تجمعات قطعا به فرهنگ و داشتههای این مردم اضافه خواهد شد. مردمی که به شایستگی توانستند از این رویداد سربلند بیرون آیند و نکتههایی قابل تامل را به ثبت برسانند.
دستاوردهای یک ماه اخیر را میتوان این گونه برشمرد و فارغ از آن که چه کسی از داخل صندوقها بیرون بیاید، به کتاب فرهنگ ایران افزود:
1 - مناظرههای تلویزیونی و مکاشفههای خیابانی و مردمی، پارهای توهمات و تابوها را که داخل خطوط قرمز شده بودند، از دایره بیرون کشید و خط قرمز نظام را خرافهزدایی کرد تا معلوم شود حوصله و سعه صدر نظام فراتر از آن است که برخی تنگنظران بر انقلاب تحمیل کرده بودند.
2 - بسیاری از انتقادها از دولت حاضر و دولتهای غایب و گذشته که به زعم برخی خط قرمز تلقی میشد و طرح آن به تبع، نظام را دچار تلاطم میکرد، مطرح شد، اما همگان دیدند که هیچ تلاظمی روی نداد و ملت ایران با ظرفیت بالا با این انتقادات مواجه شد و اصالت انقلاب را مخدوش ندید؛ بلکه بر خود و مسوولانش بالید که پس از 30 سال واهمه نداشت از این که کژیها و کژرویها مطرح و اصلاح شود.
3 - ذائقه عمومی ملت نپذیرفت که اصالتها و حرمتشکنیها به جای انتقاد بنشیند. تلقی مردم از بالاترین ردههای مدیریتی تا سطوح پایین جامعه فاصلهگذاری کرد میان آنچه نقد و انتقاد بود. برای اصلاح امور با آنچه هیاهو و شعار تبلیغاتی که میخواست حقایق را دگرگونه جلوه دهد.
... و اما درسی که ظرفیتهای موجود نقدپذیری میدهد، ادامه دادن همین رویه است برای هدایت دولت هر که باشد در مسیر اصیل انقلاب اسلامی؛ به گونهای که پس از این در مقاطع مختلف، مدیران ارشد دولت در مقام پاسخگویی در چنین مناظرههایی انتقادی حاضر شوند و پاسخگو باشند. چنان که انتقادات تبدیل به تودهای متراکم نشود برای بهرهبرداریهای صرفا انتخاباتی از یک سو و از سوی دیگر فرصتی باشد برای اصلاح مسیری که گاه به گاه و به هر علت غبارآلود میشود.
4 - نسل جوان کشور که ولادتشان به پس از وقوع انقلاب اسلامی میرسد و هیچ نقشی در پدید آمدن نظام جمهوری اسلامی نداشتهاند، همان قدر انقلاب را متعلق به خود میدانند که پدرانی برای پدید آمدن آن جانفشانی کردهاند. این نسل با شعارهای اصیلی که نشانگر علاقهشان به کشور و چهرههای خدمتگزار بود‡، یادآور شدند که اشخاص را با معیار انقلاب میسنجند نه انقلاب را با نظرات شخصی و تبلیغی.
5 - بازار اتهام و انگشتهای بهتان اگرچه اندک از چشم جامعه دور نماند و تشخیص افتراقی ملت دچار اعوجاج نشد. به همین دلیل، در آینده نیز عبرتی خواهد شد تا همه کسانی که خود را کاندیدای مناصب حساس کشور میکنند برای حفظ شأن و منزلت جایگاهی که برای رسیدن به آن تلاش میکنند، اهتمام ورزند و همچنین برای حفظ حرمت رقیبان.
ابراهیم زاهدی مطلق