انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم در پی سانحه سقوط بالگرد رئیسی و همراهانش زودتر از موعد انتخابات برگزار خواهد شد، انتخاباتی که با فاصله کوتاه از انتخابات مجلس دوازدهم برگزار میشود و این احتمال که مشارکت در این انتخابات به مثابه انتخابات اسفندماه حداقلی باشد همچنان وجود دارد.
فارغ از میزان مشارکت موضوع کاندیداتوری چهرهها در این دوره از جمله علی لاریجانی نیز از دیگر مباحث مورد تحلیل طی روزهای اخیر است.
ابراهیم نکو، نماینده پیشین مجلس معتقد است «آقای لاریجانی قطعا با دو رویکرد ثبت نام کرده اند، یکی اینکه حق خودشان میدانند و مسلما دلایل محکمی دارند که هیچ مدرکی مبنی بر رد صلاحیت ایشان وجود ندارد»
وی همچنین میگوید؛ «آقای احمدی نژاد به احتمال قوی رد خواهد شد.»
مشروح این گفتگو را بخوانید:
میزان مشارکت مردم در انتخابات سالهای ۹۸ و ۱۴۰۰ کم بود، در این دوره مجلس هم علیرغم تاکیدات رهبری مبنی بر مشارکت حداکثری این روند ادامه داشت وکارشناسان پیشنهاد دادند این موضوع مورد بررسی قرار گیرد تا در انتخابات ۱۴۰۴ این اتفاق نیفتد. با توجه به حادثه اخیر و کاندیداتوری آقای لاریجانی آیا این میزان مشارکت تغییر خواهد کرد؟
توییت و نوعی پیام روز پنجشنبه آقای لاریجانی تحت عنوان "شروع از کجا و رسیدن به کجا"یک تاکتیک تبلیغاتی است و نشان از هوش و ذکاوت بسیار بالای ایشان دارد. به عبارت دیگر آقای لاریجانی با نمادها، فن و فرمولهای کلاسیک شناخته شده و قابل فهم برای مردم صحبت کرد. ایشان در یک پیام کوتاه نشان داد که عزم من برای حضور در انتخابات جدی است، همچنین در این پیام شاهد یک اعتماد به نفس بالا هستیم که ایشان حتما از این نقطه قصد ورود به پاستور را خواهد داشت.
این تاکتیک برای مردم جذاب بود؟
بله ایشان یک چالش بسیار فنی در مردم ایجاد کرد که کسی به ذهنش نمیرسید، دیدید که در هنگام ثبت نام خبرنگار از ایشان بابت آن نمودار سوال کرد که شما با اسنپ آمده اید یا تپسی. چرا؟ چون در آن نمودار یک نقطه شروعی وجود دارد که به یک نقطه دیگری میرسد و از آن نقطه به نقطه نهایی میرسد، یعنی از بیت به سمت ثبت نام در وزارت کشور و نهایتا به پاستور. بنظرمن این ترسیم از هر سیاستمداری بر نمیآید که بتواند چنین پیام واضحی را به مردم برساند. آقای لاریحانی در حقیقت خیلی کوتاه با این پیام گفت که برای موفقیت به حمایت مردم نیاز است.
دور قبل که ایشان رد صلاحیت شدند رهبری فرمودند در حق یکی از کاندیداها جفا شده و ادامه داستان. بنظر شما آیا آقای لاریجانی از طرف بیت و شورای نگهبان سیگنالهای مثبتی دریافت کرده اند که پا به این عرصه گذاشتند؟
من با دونگاه به این قضیه میپردازم، اولا آقای لاریجانی با این پیام گفت عزم جدی دارد و تا پایان هم پای این قضیه میایستد و همین میتواند جهت گیریهای برخی تصمیم گران در رسیدگی به صلاحیت ایشان را یک مقدار هوشمندانه کند، به عبارت دیگر در رسیدگی به صلاحیت ایشان جدیت وی را لحاظ خواهند کرد. ضمن اینکه اقبالی که صورت گرفته و فعلا بالغ بریک میلیون نفر این پیام را دیده اند و این رقم کمی نیست و کما اینکه میتواند به صورت تصاعدی افزایش پیدا کند.
آقای لاریجانی قطعا با دو رویکرد ثبت نام کرده اند، یکی اینکه حق خودشان میدانند و مسلما دلایل محکمی دارند که هیچ مدرکی مبنی بر رد صلاحیت ایشان وجود ندارد. مثلا اگر بنا بر حضور فرزندان ایشان در خارج از کشور باشد دیگران هم همین موضوع را دارند و برایشان اتفاقات دیگری افتاده است، پس لذا ایشان احتمالا این سری با دست پر آمده اند و بنظرم این دست پر آمدنشان و اینکه اقناعی از طرف ایشان برای مجموعه بررسی کنندگان صلاحیت صورت بگیرد انجام خواهد شد. امکان اینکه ایشان رایزنیهای قبلی داشته باشند را ضعیف میدانم، بنظرم خود آقای لاریجانی با یک هوشمندانگی متوجه شده اند که احتمالا یک انعطافها و یک بازبینیهای دیگری وجود خواهد داشت. اینکه قولی گرفته باشد را من رد میکنم، آقای لاریجانی بر خلاف خیلی از سیاستمداران کشور ما به سادگی هر مسئلهای را مطرح نمیکند و هر تصمیمی را در مقاطع خاص به سادگی نمیگیرند. ضمن اینکه این استقبال شایان میتواند در تصمیاتی که وجود خواهد داشت تاثیر گذار باشد.
با توجه به اختلاف نظر احمدی نژاد و لاریجانی، ثبت نام لاریجانی میتواند از جمله محرکهای احمدی نژاد برای ثبتنام بوده باشد؟
احمدی نژاد متفاوت از آقای لاریجانی است، آقای لاریجانی با احمدی نژاد تفاوتهای پنهان و آشکار زیادی دارد و مشکلاتی که از جانب احمدی نژاد متوجه خیلی از ارکانهای نظام شده از طرف آقای لاریجانی وجود نداشته و به همین دلیل حضور آقای احمدی نژاد و آقای لاریجانی دو جنس متفاوت خواهد بود و بنظر من رسیدگی به صلاحیت آقای احمدی نژاد با چالشهای زیادی روبرو خواهد بود و تقریبا با درصد بالا رد صلاحیت ایشان را جدی میدانم، چون کنشها و واکنشهایی ایشان در مواقع و زمانهای خاصی ویژه و منحصر بوده که دلیلی بر رد ایشان میتواند باشد.
اگر ایشان رد صلاحیت نشوند مثلثی تشکیل میشود که راس ضلعهای آن آقایان لاریجانی، احمدی نژاد و جلیلی هستند و قطعا مناظراتی صورت خواهد گرفت. تحلیل تان از خروجی این مثلث چیست؟
آقای احمدی نژاد به احتمال قوی رد خواهد شد، ولی اگر مبنا را بر تایید صلاحیت ایشان بگذاریم همان مثلثی که شما گفتید تشکیل خواهد شد آقای قالیباف هم نهایتا، وارد این عرصه شوند.
حالا ما مبنا را بر همان مثلث میگذاریم، ارزیابی تان از مناظره این مثلث را بگویید.
مسلما آقای لاریجانی با فن بیان و تسلط بسیار بالایی که دارند حتما در این مناظرهها موفق خواهد بود، چون ایشان مسلط هستند و تاکنون گافهای قابل توجهی از ایشان ندیده ایم، ولی این گافها برای دیگران وجود دارد. اما بیپروایی و یا سفسطههای آقای احمدی نژاد میتواند چالشساز باشد و در مناظرات پرده دریهایی را از سوی ایشان شاهد خواهیم بود.
آقای جلیلی هم از اخلاق دور نخواهند شد، اما فن بیان و نداشتن برنامههای کافی برای کشور میتواند از ایشان یک کاندیدای ضعیف را به نمایش بگذارد. مسلما برنده این مناظرات را آقای لاریجانی میبینم و معتقدم ایشان در مواجه با آقای احمدی نژاد در صورت لزوم واکنشهایی نشان خواهند داد که بنظر من شاید برای احمدی نژاد گران تمام شود.
اگر آقای احمدی نژاد در مناظره با آقای لاریجانی به سبک مناظره با اقای موسوی در سال ۸۸ برخورد کند چطور؟
اگر از آن سبک استفاده کند بنظر من میتواند معادلات را به هم بریزد مگر اینکه سبک پاسخگویی آقای لاریجانی با آقای موسوی فرق داشته باشد. ما نباید فراموش کنیم قطع به یقین آقای احمدی نژاد هم آقای لاریجانی را خواهند زد و هم آقای جلیلی را. در این صورت آقای جلیلی و آقای لاریجانی امکان غلبه بر ایشان را خواهند داشت و کار برای احمدی نژاد سخت خواهد شد. بنظر من آقای لاریجانی در این قضیه موفق خواهند بود.
آقای پزشکیان گفته اند که فکر نکنم اصلاح طلبان از آقای لاریجانی حمایت کنند، تحقق این موضوع تا چه حد میتواند بر آرای آقای لاریجانی تاثیر گذار باشد؟
من کاملا مخالف این صحبتهای ایشان هستم، گروههای قابل توجهی که الان تشکیل شده نشان از این دارد که شگفتی ساز این انتخابات اتفاقا مجموعه اصلاح طلبان خواهند بود در حمایت از آقای لاریجانی. معمولا اصلاح طلبان بخاطر تجربههای تلخی که در گذشته دارند و افرادی که با پرچم اصلاحات آمده اند و زیانهایی را متوجه اصلاح طلبان کرده اند اکنون این زیانها را در حمایت از آقای لاریحانی نمیبینند، ضمن اینکه میتوانند از این طریق رشد خوبی داشته باشند.
آقای لاریجانی در مصاحبه خوبی که داشتند گفتند از افراد کار بلد از هر جناحی استفاده خواهند کرد که این نشانگر این است که ایشان آدم هوشمند و کاربلدی هستندو از عهده این انتخابات بر خواهند آمد کما اینکه ایشان دارای برنامههای اقتصادی و سیاسی در سطح خرد و کلان هستند و انشاالله موفق خواهند شد. بنظر من بدنه عظیمی از اصلاح طلبان رویکرد خوبی را به آقای لاریجانی نشان خواهند داد.
برخی معتقدند، احمدی نژاد با دادان یارانه و سهام عدالت هنوز طرفدارانی دارد؟
ببینید آقای احمدی نژاد یک رای سنتی، احساساتی و حتی اعتقادی دارد، یعنی کسانی در اقصی نقاط کشور به ایشان اعتقاد دارند و حتما به نفع ایشان پای صندوق خواهند رفت. به عبارت دیگر این افراد بدون اینکه به حرفهای کاندیداهای دیگر گوش دهند صرفا ایشان را از الان انتخاب میکنند. اما تعداد این آرا، خیلی هم قابل توجه نیست، ولی یک پایه رای مثبت و خوب است. آقای احمدی نژاد بخاطر قرار گرفتن در مقابل دو جریان و نحله فکری (آقای لاریجانی و آقای جلیلی) و یارانشان مسلما مغلوب خواهد بود چرا که آقای لاریجانی قطعا بصورت منطقی خیلی چیزها را رو خواهد کرد که ایشان به کشور و نظام حاکمیت چه آسیبهایی زده اند.