بر همگان واضح است که بازار بورس وضعیت خوبی ندارد و انگار قرار نیست این وضعیت نابسمان بالاخره سامان شود. در هفته اول خرداد ماه احسان خاندوزی وزیر اقتصاد چهار پارامتر بازارساز را مطرح کرد و قرار بر این شد برای کنترل نرخ سود بانکی نظارت بیشتر شود و همچنین بانک مرکزی مسئول بررسی برخی تخلفات گزارش شده بانکها شد. از طرفی برخی معافیتهای مالیاتی برای اصلاح قانون بودجه ۱۴۰۳ تصویب شد و سازمان برنامه موظف شد پذیرش بار مالی آن را بر عهده بگیرد و به مجلس اعلام کند.
همچنین نرخ خوراک پالایشگاهها مطرح شد و مخبر دستور داد وزارت نفت بررسی لازم برای حوزه پالایشی را انجام دهد. در نهایت موضوع درباره خوردوییها بود که صمت مکلف شد تا دو خودروساز اصلی تجدید ارزیابی دارایی داشته باشند که در قالب یک مصوبه قانونی خواهد بود. آن طور که پیش بینی میشد، قرار بود این ۴ مصوبه در بهروزی بازار سرمایه موثر باشد، اما آنچه که در ۲ روز هفته جاری شاهد بودیم کاملا خلاف وعدههای مسئولان بود. در رابطه با وضعیت بازار سرمایه و همچنین تاثیر اخبار اقتصادی بر وضعیت بورس گفت و گویی با مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه داشتیم. در ادامه همراه ما باشید.
مریم محبی کارشناس بازار سرمایه به خبرنگار گسترش نیوز گفت: خبرهای وزیر اقتصاد تاثیری بر بازار نخواهد داشت یعنی کار بازار بورس از خبر درمانیهای مقطعی گذشته است. بازار ما نیاز به یک اصلاح واقعی دارد و این اخباری که توسط آقای خاندوزی و یا هر شخصی در زمینه اقتصاد کشور شنیده میشود تا وقتی که به مرحله اجرا نرسده است هیچ سودی نه برای اقتصاد کشور دارد و نه تغییری در روند بازار بورس ایجاد میکند.
وی افزود: در هفته اول خرداد ماه بعد از چند روز منفی که در بازار سرمایه داشتیم درست در همان روزی که وزیر اقتصاد از ۴ خبر جدید رونمایی کرد، به طور نسبی از هیجان منفی بازار کمی کاسته شد، اما همان طور که دیدیم باز به روال کاهشی خود بازگشت. در حال حاضر بازار سرمایه به تمام وعده وعیدهای دولتمردان کشور بی اعتنا است و متاسفانه در ادامه مسیر منفی خود میتواند در روزهایی مثبت هم باشد. دلیل این اتفاق هم این است که مسئولان ثابت کرده اند که تا به امروز تصمیمی را در جهت منفعت بازار سرمایه نگرفته اند و اگر خبری داده اند و صحبتی کرده اند در ادامه عملی را به دنبال خود نداشته است.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: در سال گذشته اثر نرخ خوراک پتروشیمیها را بر بازار دیدیم و حتی در سالهای قبل از آن هم باز تاثیر آن دیده شده است، بنابراین با توجه به اینکه این نرخ یکی از مهمترین عوامل مشخص شدن سود شرکتهای پتروشیمی و پالایشی است و بر عملکرد کلی شرکتها نیز اثرگذار است، بنابراین عامل بسیار مهمی برای بازار سرمایه به حساب میآید. به علاوه به دلیل بزرگی گروه پتروشیمیها و پالایشیها هر اتفاقی برای آنها بسیار حائز اهمیت است و باید به آن توجه ویژه شود.
وی اظهار داشت: اگر فردی که در آینده به عنوان رئیس جمهور انتخاب میشود همان مسیر قبلی را که رئیس جمهور شهیدمان داشتند را ادامه دهد، بازار خیلی واکنش متفاوتی نشان نخواهد داد و مسیر قبلی ادامه خواهد داشت. رویکرد دولت متمرکز بر بورس نیست و در هر حالت تغییر آنچنانی برای بازار سرمایه پیش بینی نمیشود. اما احتمال دیگری که وجود دارد این است، اگر فرد منتخب شده از حذب مختلفی باشد و رویکرد تعامل بیشتر با جهان را در برنامه داشته باشد و همچنین گسترش روابط بین الملل و بهبود روابط تجاری در محدوده بین المللی را هدف گذاری کرده باشد، احتمال اینکه بازار سرمایه از وضعیت کنونی فاصله بگیرد بسیار زیاد خواهد بود.
محبی در پایان به خبرنگار گسترش نیوز گفت: در وضعیت کنونی سهامداران سعی کنند ریسک زیادی را تحمل نکنند و کاملا ریسک گریز رفتار کنند. سراغ سهمهای پایه به هیچ وجه نروند. همچنین سهمهایی با حجم کوچک یا سهمهای رانتی و همین طور سهمهایی که در هم تنیدگی سهامداران، اعضای هیئت مدیره و بازارگردانها را میبینند، سراغ این سهمها نروند. بیشتر سعی کنند سراغ سهمهای قدیمی تر، سهمهای بنیادی تر، سهمهای دارایی محور، سهمهای با ارزش بازار بالا و شناوری بالا بروند تا در صورتی که احساس خطر کردند بتوانند سهم خود را به فروش برسانند و در نهایت کاملا ریسک گریز رفتار کنند.
منبع: گسترش نیوز