انتخابات ریاستجمهوری بعد از اعلام تایید صلاحیتها از سوی شورای نگهبان به صورت رسمی آغاز شد. شورای نگهبان روز یکشنبه بررسی صلاحیت داوطلبان چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری را به پایان رساند و ستاد انتخابات کشور هم اسامی نامزد نهایی این انتخابات را اعلام کرد.
بنابر روایت سازندگی، بر این اساس «مسعود پزشکیان»، «مصطفی پورمحمدی»، «سعید جلیلی»، «علیرضا زاکانی»، «سیدامیر حسین قاضیزادههاشمی» و «محمدباقر قالیباف» تایید صلاحیت شدند.
مسعود پزشکیان تنها کاندیدای جریان اصلاحات است که تایید صلاحیت شده است. او اکنون نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی است که سال ۸۶ کاندیدای انتخابات مجلس شورای اسلامی هشتم شد تا از کسوت وزارت به کسوت وکالت درآید. وی در چهار دوره گذشته از شهر تبریز بخت خود را برای نمایندگی مجلس آزموده است و در دوره دهم توانست نایبرئیس مجلس باشد.
وزیر بهداشت دولت دوم اصلاحات اگرچه به عنوان یک چهره اصلاحطلب شناخته میشود، البته هیچگاه وابستگی حزبی و تشکیلاتی ندارد. تکیه او بیشتر بر کلیدواژه انصاف و عدالت است.
محمد هاشمی، فعال سیاسی اصلاحطلب، در گفتگویی درباره نتیجه احتمالی انتخابات و تایید صلاحیت مسعود پزشکیان بهعنوان تکگزینه اصلاحطلبان تاکید کرد که اگر اصلاحطلبان بتوانند آرای خاکستری را جذب کنند، پزشکیان رئیسجمهور دوره چهاردهم خواهد بود.
طبق تجربه ظریف، نفوذ اصولگرایان و اصلاحطلبان در جامعه تقریباً مساوی است، یعنی اصولگرایان ۲۰ درصد آرا را دارند و اصلاحطلبان نیز ۲۰ درصد. هر کدام از آنها بتوانند آرای خاکستری که نه اصلاحطلب هستند و نه اصولگرا را جذب کنند، پیروز انتخابات خواهند بود. در این دوره اصلاحطلبان یک گزینه دارند که به نظر بنده فضا برای یکدستی را ایجاد میکند، اما در طرف مقابل ۵ گزینه وجود دارد که بهجز سعید جلیلی و محمدباقر قالیباف مابقی پوششی هستند و در گذشته هم، همین نقش را ایفا کردند. اگر جلیلی و قالیباف با یکدیگر رقابت کنند، آرای آنها نصف میشود، درحالی که آرای پزشکیان یکدست و کامل برای اوست و اگر یکیشان پوششی باشد برای دیگری، آرای آنها هم یکدست شده و احتمالاً انتخابات به دور دوم میرود.
باید با مردم از هر قشری گفتگو شود. جلسات و نشستهای متعدد که مردم بدانند اصلاحطلبان چه دیدگاهی دارند و با امکانات در اختیارشان چه اقداماتی را میتوانند رقم بزنند. به اعتقاد بنده قشر خاکستری جامعه اگر پای کار بیایند تمایلشان به اصلاحطلبان است، آن هم زمانی که اصولگرایان طی سه سال گذشته، سفرهشان را کوچکتر کردهاند و موفقیتی رقم زده نشده است.
زمانی که آقای لاریجانی با آن تشریفات در انتخابات ثبتنام کرد، اینگونه به جامعه سیاسی القا شد که ایشان گزینه اصلی حاکمیت است، در واقع تبلیغات ایشان باعث چنین برداشتی شد و برای اینکه این موضع تایید نشود، ایشان ردصلاحیت شد. آقای جهانگیری هم ردصلاحیت شد، چون جزو گزینههای پرقدرت اصلاحطلبان بود و تصور هم این بود که پزشکیان رای ندارد، اما همین تکگزینه بودن پزشکیان به کمک اصلاحطلبان آمد.