روسیه و بلاروس مرحله دوم مانورهای تاکتیکی تسلیحات هستهای را آغاز کردهاند که بخشی از تلاشهای مسکو برای منصرف کردن غرب از افزایش حمایت از اوکراین است. به گزارش الجزیره، پس از آنکه امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه گفت که استقرار نیروها در اوکراین را تحت شرایط خاصی رد نمیکند و ایالات متحده و برخی دیگر از متحدان ناتو گفتند که کییف مجاز است از سلاحهای غربی در مناطق مرزی استفاده کند، روسیه ماه گذشته اعلام کرد که برای بار دوم، مانوری با همکاری بلاروس برگزار میکند. اولین رزمایش ماه گذشته برگزار شد و بر آمادگی برای ماموریتهای هستهای و نحوه تسلیح و استقرار موشکها متمرکز بود.
در این مانور که روز سهشنبه آغاز شد، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای روسیه و بلاروس آموزشهای مشترکی را در زمینه سلاحهای هستهای غیراستراتژیک مورد استفاده در جنگ خواهند دید. گفته میشود این مانور با هدف حفظ آمادگی پرسنل و تجهیزات برای تضمین «حاکمیت و تمامیت ارضی» اتحاد بین روسیه و بلاروس انجام شد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در گفتگو با خبرنگاران گفت که وضعیت در اروپا «بسیار متشنج» است و با توجه به «تصمیمات و اقدامات خصمانه» ایالات متحده و متحدانش و «تحریکهای روزافزون» آنها، چنین مانورها و حفظ آمادگی رزمی مهم است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه از زمان اعزام هزاران نیرو به اوکراین در حمله تمامعیار در ۲۴فوریه۲۰۲۲، بارها هشدار داده است که روسیه میتواند از سلاحهای هستهای برای دفاع از خود در شرایط شدید استفاده کند. سال گذشته، روسیه برخی از تسلیحات هستهای تاکتیکی خود را به بلاروس منتقل کرد که با اوکراین و اعضای ناتو، لهستان، لتونی و لیتوانی هممرز است. الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس بر روابط نزدیک با روسیه تکیه کرده و در جنگ با اوکراین کمکهایی نیز کرده است.
سلاحهای هستهای تاکتیکی شامل بمبهای هوایی، کلاهکهای موشکهای کوتاهبرد و مهمات توپخانهای است و برای استفاده در میدانهای جنگ طراحی شدهاند. معمولا آنها نسبت به سلاحهای استراتژیک قدرت کمتری دارند. کلاهکهای عظیمی که موشکهای بالستیک قارهپیما را مسلح میکنند و قصد دارند کل شهرها را نابود کنند. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه خاطرنشان کرد که سلاحهای هستهای روسیه در میدان جنگ بسیار قویتر از دو بمب اتمی است که ایالات متحده در اوت۱۹۴۵ به ژاپن پرتاب کرد.
هفته گذشته پوتین اعلام کرد که غرب با این فرض که روسیه هرگز از زرادخانه اتمی خود استفاده نخواهد کرد، مرتکب اشتباه شده است. دکترین هستهای روسیه استفاده از تسلیحات هستهای را در صورت تهدید برای «موجودیت» کشور روسیه پیشبینی میکند. مقامات ایالات متحده گفتهاند که هیچ تغییری در موضع استراتژیک روسیه ندیدهاند؛ اگرچه مقامات ارشد اطلاعاتی میگویند که باید اظهارات مسکو درباره سلاحهای هستهای را جدی بگیرند. بر اساس گزارش فدراسیون دانشمندان آمریکایی، روسیه و ایالات متحده با اختلاف بزرگترین قدرتهای هستهای جهان هستند و حدود ۸۸درصد از سلاحهای هستهای جهان را در اختیار دارند.