سنجد یکی از میوههای بسیار مفید است که طبع خشک و سردی دارد. این میوه پر خاصیت از زمانهای بسیار قدیم توسط ایرانیان مصرف میشود و در اعیاد سنتی جایگاه خاصی بر سر سفرههای پذیرایی داشته است.
اثرات ضد التهابی و ضد درد در سنجد
مطالعات مختلف تاثیر عصاره سنجد در درمان درد و التهاب را نشان داده است. فلاونوئیدهای موجود در سنجد نقش اصلی این درمان را بر عهده دارند.
مطالعات علمی نشان داده است که عصاره زیتون در بهبود و کاهش درد و التهاب استئوآرتریت زانو در زنان تاثیر قابل توجهی داشته است.
به طور کلی مهمترین کاربرد پزشکی این میوه، تاثیر ضد درد آن است. به همین دلیل برای افرادی که دچار نرمی استخوان و پوکی استخوان هستند، بسیار مفید میباشد.
سرماخوردگی
چنانچه در بخش سلامت نمناک اشاره کرده ایم سنجد سرشار از ویتامین C است که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی، آنفلونزا، گلودرد، سرفه و تب مفید است.
سنگ کلیه
خاصیت ضد درد و التهاب سنجد ثابت شده است، علاوه بر این سنجد یک دیورتیک طبیعی است که با پاکسازی و سم زدایی کلیهها به درمان سنگ کلیه کمک میکند.
خواص ضد باکتریایی
عصاره موجود در سنجد با جلوگیری از رشد باکتری ها، آنها را متوقف میسازد. زیرا این عصاره تاثیر آنتی بیوتیکی دارد.
کبد چرب
خاصیت ضدا التهابی قوی در سنجد، به عنوان یک دیورتیک قوی و طبیعی عمل میکند و با پاکسازی و سم زدایی کبد در درمان بیماریهای کبدی از جمله ورم کبد و کبد چرب موثر است.
درمان زخم
عصاره سنجد در داروهای قارچی به یک بهبود دهنده زخم معروف است. علاوه بر خاصیت درمانی کاهش دهنده التهاب، قابلیت بهبود و درمان زخم نیز از مهمترین خواص سنجد محسوب میشود. عصاره میوه سنجد در بسته شدن سریع محل زخم به خوبی تاثیر میگذارد.
آرامش عضلانی
مطالعات مختلف بر روی موشها نشان داده است که عصاره سنجد مانند داروی دیازپام عمل میکند و موجب آرامش بدن میشود.
جوان سازی پوست صورت
ویتامین C بسیار و آنتی اکسیدانهای موجود در سنجد موجب افزایش کلاژن میشود و در نتیجه به کاهش چین و چروک پوست و جوان سازی آن کمک میکند.
مفید برای پوست و مو
برای تقویت موها و افزایش ضخامت آن، برگهای سنجد را در روغن زیتون بجوشانید به طوری که برگها نرم و له شوند و سپس از این روغن برای ماساژ پوست سر استفاده کنید. سنجده پخته شده در روغن زیتون برای رفع درد مفاصل، رفع خارش پوست و افزایش رشد موها موثر است.
مو
لاغری و کاهش وزن
سنجد فیبر بسیاری دارد به همین دلیل با مصرف آن، اشتها کمتر شده و از پر خوری جلوگیری مینماید. در نتیجه در کاهش وزن و لاغری موثر است.
سلامت قلب و عروق
افرادی که از بیماریهای قلب و عروقی رنج میبرند میتوانند با مشورت پزشک خود، از خواص مصرف سنجد بهرهمند شوند.
ضد استرس
محققان با آزمایشات خود اثبات کرده اند که عصاره برگ سنجد در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از کروم، از موشها محافظت میکند. این عصاره با ترکیبات شیمیایی خود از سلولهای موش محافظت مینماید و با تولید رادیکالهای آزاد، استرس را برطرف میکند.
رفع تهوع و استفراغ
مکانیسم مهار صفرا در سنجد باعث میشود که معده تقویت شده و از بروز تهوع و استفراغ جلوگیری میکند. افرادی که دچار حالت تهوع صبحگاهی هستند و مزه دهان آنها تلخ است مانند افراد صفراوی با مزاج گرم وخشک، بهتر است پس از بیدار شدن از خواب دو تا سه عدد سنجد مصرف کنند. این خاصیت برای زنان باردار که حالت تهوع دارند بسیار مفید است. سنجد هم چنین برای رفع سموم معده و روده بسیار مناسب است.
خواص سنجد برای دیابت
تاثیر سنجد بر دیابت بسیار زیاد نیست. اما میتوان به جای استفاده از قند و شکر و شیرینی، از سنجد استفاده کرد. البته نباید در مصرف سنجد زیاده روی نمود. روزانه میتوان ۱ قاشق غذاخوری پودر سنجد و یا یک چهارم لیوان، سنجد خشک میل کرد.
خواص سنجد برای کودکان
سنجد با مزاج کودکان سازگاری بسیار دارد، زیرا اطفال دارای حرارت زیاد مزاجی هستند، به جای تنقلات بی ارزش و مضر، به کودکان سنجد دهید. سنجد با دارا بودن کلیسیم بسیار، باعث تقویت و بهبود رشد استخوانها میشود؛ بنابراین مصرف روزانه ۲۰ تا ۵۰ عدد سنجد توسط کودکان، بسیار مفید است. علاوه بر آن، ویتامین C موجود در سنجد باعث تقویت سیستم ایمنی بدن نوزادان و کودکان میشود.
خواص پودر سنجد
پودر سنجد دارای مواد مغذی و ویتامینهای فراوان مثل ویتامین k، ویتامین c، غنی از کلیسیم و آنتی اکسیدانهای طبیعی بسیاری است. پودر سنجد دارای خواص بسیار زیادی است که درمان آرتروز، روماتیسم و پوکی استخوان که چهارمین عامل مرگ و میر در جهان است، مهمترین خاصیت آن است. همچنینسنجد برای ترمیم شکستگی و ترک استخوان، نیز تاثیر بسیاری دارد.
مصرف سنجد ممکن است موجب یبوست، حصبه، سو هاضمه، عفونت رودهای و آمبولی میشود. به همین دلیل افرادی که دچار این عوارض میشوند باید با نظر پزشک سنجد مصرف نمایند.