آفتابنیوز : آفتاب: روزنامه ابتکار در سرمقاله امروز 14 مرداد 88 آورده است:
«ماجرای خروج 5/18 میلیارد دلار از گمرک کذب است»این پاسخی است که نهایتا در بیانیه رسمی گمرک ایران در پاسخ به خبر برخی رسانهها درباره خروج 11 میلیارد دلار شمش طلا و 5/7میلیارد دلار پول نقد توسط کانتینر از ایران و توقیف آن توسط دولت ترکیه، صادر شد، اما افکار عمومی کماکان به دنبال روشن شدن حقیقت ماجرا است.
در شرایطی خبر خروج این حجم عظیم سرمایه از ایران در میان اخبار مربوط به انتخابات گم شده است که رسانههای ترک توجه ویژهای را نسبت به این مسئله مبذول داشتهاند. این امر از آن جهت مهم است که این پول افسانهای میتواند اقتصاد کشور مبدا را ویران و اقتصاد کشور مقصد را آباد کند.
به همین خاطر هم بود که سال گذشته رجب طیب اردوغان در یکی از کنگرههای حزب اعتدال و توسعه خداوند را شاکر شد که در بحران اقتصاد جهانی 5/18 میلیارد دلار را به دامان کشورش نشانده است. تقارن شکرگزاری اردوغان با زمان ادعایی توقیف کانتینر حامل این سرمایه از سوی صاحب آن «صفاریان نسب» نشان دهنده ماجرایی است.
در حالی که صفاریان نسب از طریق وکیل ترک خود شنول اوزن در تلاش است سرمایه خود را آزاد کند اما مقامات ترک چنین مسئلهای را انکار میکنند. پس از انکار ترکها بود که فیلمی در خصوص چگونگی توقیف این پول روی شبکه جهانی یوتیوب قرار گرفت که در آن رنگ طلایی شمشها چشمها را نوازش میداد و این فیلم انعکاس گستردهای پیدا کرد و همچنین در جواب به کسانی که اساسا وجود خارجی شخصی به نام صفاریان نسب را انکار میکردند یک شبکه تلویزیونی ترک عکس پاسپورت وی را نشان داد.
مقامات گمرکی ایران و ترکیه هر دو خروج و ورود این کانتینر را تکذیب میکنند اما شواهد نشان دهنده این است که به هر حال این کانتینر افسانهای از ایران خارج و به ترکیه وارد شده است، حال به هر طریقی، رسمی یا قاچاق. وکیل این بازرگان گمنام به رسانههای ترک گفته است سندی دارد که اثبات میکند این کانتینر در گمرک آنکارا به ثبت رسیده، حال آنکه نه تنها گمرک آنکارا بلکه گمرک جمهوری اسلامی نیز خروج چنین کانتینری را از مرز تکذیب میکند. وکیل ترک اما به روزنامههای ترکیه گفته است که شمشها و دلارها در انباری متعلق به بازرسی گمرک این کشور و در نزدیکی فرودگاه آنکارا ضبط شده است.
خبرها حاکی است که صفاریان نسب اکنون در ایران است. محمد بهبودی آهنی سخنگوی گمرک ایران اما دراین باره میگوید: «بعد از بررسیهای انجام شده توسط گمرک ایران درخصوص این موضوع، مشخص شد ادعای مطرح شده تحت عنوان انتقال 5/18 میلیارد پول و طلا به خارج از کشور صحت ندارد.» دراین زمینه پرهام معاون امور بین الملل گمرک نیز گفت: «برای خروج طلا از کشور باید ابتدا از بانک مرکزی مجوز دریافت شود و برای این کار بانک مرکزی نیز اندازه و حدودی را مشخص میکند.» وی که این موضوع را اصلا امکان پذیر ندانست، ادامه داد: «تا به حال من در عمرم در گمرک ندیدم که یک تن طلا صادر شود، چه برسد به این میزانی که اعلام شده بود. مگر اینکه این چنین چیزی در سطح بینالملل باشد یا اینکه رئیس جمهوری دستور آن را بدهد که آن هم تشکیلات خود را دارد».
پرهام تصریح کرد: «اصلا فکر نکنم طلا از ایران خارج شود، چراکه در اقتصاد، خروج طلا آنقدر پیامد سنگینی دارد که میگویند به معنای عوض شدن حکومت است.» وی متذکر شد: «این موضوع را هم گمرک ایران و هم گمرک ترکیه تکذیب کردهاند و این چنین چیزی امکان ندارد.
اصلا این موضوع با عقل جور درنمیآید.» مقامات گمرکی تاکنون فقط خروج این سرمایه از مجاری رسمی ایران را تکذیب کردهاند و هنوز با قاطیت خروج این مقدار عظیم پول از ایران تایید یا تکذیب نشده است چراکه شواهد موجود تا حدودی حاکی از صحت این ماجرا است. برخی بر این عقیدهاند که علت تکذیب این مسئله از سوی مقاماتایرانی به خاطر مقابله با عوارض منفی تایید این خبر بر بازار ایران است.
از دیگر سو از آنجا که تاکنون تبعات منفی خاصی به خاطر خروج این مقدار از سرمایه مشاهده نشده است برخی اساسا این امر را غیر ممکن دانسته و عدهای دیگر معتقدند در صورت صحت این خبر این دلارها و شمشها سرمایه راکد بودهاند چون امکان بیرون کشیدن این حجم پول از سرمایه در گردش وجود ندارد.
به هر تقدیر باید مشخص شود که این هدیه الهی از کجا به دامان ترکیه نشسته است و مقامات ایرانی باید با پیگیری این مسئله و در صورت صحت ایرانی بودن آن، سرمایه ملی ایرانیان را به کشور باز گردانند چون در این شرایط بد اقتصادی در صورت مسجل شدن ایرانی بودن این دلارها و شمشها تبعات غیر قابل جبرانی به اقتصاد ایران وارد خواهد شد.