آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیهای در روز پنجشنبه ۲۷ ژوئن (۷ تیر)، یعنی یک روز پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران، چند شرکت عامل حمل و نقل فرآوردههای نفتی و پتروشیمی ایران را به همراه کشتیهای مرتبط با آنها تحریم کرد. وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا اعمال این تحریمهای جدید را علیه ایران در پاسخ به «تداوم تشدید تنشهای هستهای» صادر کرد.
بلینکن گفت: «ایران در یک ماه گذشته گامهایی را برای گسترش بیشتر برنامه هستهای خود به روشهایی که هدف صلحآمیز معتبری ندارد، برداشته است. ما متعهد هستیم که هرگز اجازه ندهیم ایران به سلاح هستهای دست یابد و آماده استفاده از تمام عناصر قدرت ملی برای حصول اطمینان از رسیدن به این نتیجه هستیم.» بر طبق این بیانیه، ایالات متحده آمریکا سه شرکت مستقر در امارات متحده عربی که متهم به دست داشتن در حمل و نقل فرآوردههای نفتی یا پتروشیمی ایران هستند را در کنار ۱۱ کشتی مرتبط، تحریم میکند.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه آمریکا، تمام داراییها و منافع این شرکتها توسط ایالات متحده ضبط خواهد شد. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با سرزنش این بیانیه از گروه هفت خواست تا از «سیاستهای مخرب گذشته» فاصله بگیرند. در اوایل ماه جاری، گروه هفت کشور ثروتمند به ایران نسبت به پیشبرد برنامه غنیسازی هستهای خود هشدار داده بودند و گفتند در صورت ارسال موشکهای بالستیک تهران به روسیه، آماده اجرای اقدامات جدید خواهند بود.
اوایل ماه ژوئن، شورای حکام متشکل از ۳۵ کشور عضو سازمان ملل متحد، قطعنامهای را تصویب کرد که در آن از ایران میخواست همکاریهای خود با این سازمان را افزایش دهد و ممنوعیت اخیر بازرسان را لغو کند. بر اساس معیار آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران در حال غنیسازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد یعنی نزدیک به ۹۰درصد مورد نیاز برای استفاده تسلیحاتی است و در صورت غنیسازی بیشتر، مواد غنیسازی شده برای ساخت سه سلاح هستهای را در اختیار دارد. قدرتهای غربی هیچ دلیل غیرنظامی معتبری برای این فعالیتهای هستهای نمیبینند، اما ایران میگوید که اهدافش کاملاً صلحآمیز است. در عین حال مقامات ایران اخیرا گفتهاند که در صورت حمله یا تهدید وجودی توسط اسرائیل میتوانند «دکترین هستهای» خود را تغییر دهند.