طالبانیسم و کره شمالی از رگ گردن به ایران نزدیکتر است؛ آن هم نه چند صد سال فاصله بلکه فقط ۷ روز؛ جلیلی کاندیدای رادیکالها به ریاست جمهوری نزدیکتر از همیشه است، فردی که علیه دسترسی مردم به اینترنت جهانی و موافقِ رفتار تند در بحث حجاب و عدم لغو تحریم هاست.
سعید جلیلی، نامزد جبهه پایداری به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری راه یافته و باید با مسعود پزشکیان نامزد اصلاح طلبان رقابت کند.
شهرت جلیلی در میان عموم، عمدتا به خاطر مواضع او در سیاست خارجی است؛ اواعتقادی به رفع تحریم ندارد و معتقد است باید ضمن مبارزه با آمریکا، در همین شرایط تحریمی زندگی کرد و راههایی برای دور زدن یا خنثی کردن تحریم یافت.
اما فارغ از مواضع او در سیاست خارجی، جلیلی درمورد مسائل داخلی به خصوص مسائل پربحث سالهای اخیر مانند حجاب و اینترنت چه مواضعی دارد؟
برای پاسخ به این سوال، باید در نظر گرفت که به طور کلی، جلیلی و گروههای سیاسی حامی او، نگاه ایدئولوژیکی به تمامی مسائل دارند؛ این نگاه باعث شده که مرزبندی سفت و سختی میان خود و دیگران برقرار کنند.
اینکه محسن منصوری، رئیس ستاد انتخاباتی جلیلی ظریف و پزشکیان را «دور ریزها و پسماندهای جبهه کفر» نامیده را هم نیز باید در راستای همین نگاه، ارزیابی کرد.
این مرزبندی طیف جلیلی، به قدری جدی است که حتی سایر اصولگرایان، به طور مثال، حامیان قالیباف نیز در خارج از آن قرار میگیرند.
در این خصوص، حسین نقوی حسینی، فعال سیاسی اصولگرا میگوید حامیان جلیلی «مرز بین خودشان و قالیباف را مرز بین اسلام و کفر میدانند.»
جلیلی در جریان مناظرههای انتخاباتی، از اظهارنظر درمورد «گشت ارشاد» خودداری کرد و به جای آن از ارائه «یک مدلی از زن در جهان» سخن گفت که «باعث شده جهان متحیر بماند.»
او در اظهارنظر دیگری درمورد حجاب تاکید کرد که قانون حجاب باید اجرا شود.
یکی از حامیان پروپا قرص جلیلی، امیرحسین بانکی پور، نماینده مجلس است؛ همان کسی بارها و بارها به دفاع از لایحه حجاب پرداخته و از جریمه سه میلیون تومانی بانوان در این طرح حمایت کرده است.
جلیلی در جریان تبلیغات خود از ابراز نظر درمورد فیلترینگ هم خودداری کرد و در عوض، به «بله و ایتا و روبیکا و باد صبا» درود فرستاد.
با این حال، حامیان جلیلی در حمایت از فیلترینگ، ید طولایی دارند. مثلا امیرحسین ثابتی، از نزدیکان جلیلی با انتقاد از در دسترس بودن فیلترشکن برای عموم مردم، خواستار آن شده بود که فیلترینگ، طوری انجام شود که دیگر هیچکس نتواند آن سایت یا پیام رسان وارد شود.
ثابتی همان کسی است که جلیلی او را به برنامهای فرستاد که نامزدهای دیگر، اعضای خانواده شان از جمله دخترانشان را به آن فرستاده بودند.
برنامههای گروههای سیاسی حامی جلیلی به گونهای است که بسیاری، آن را از نظر اجتماعی با طالبان و از نظر سیاسی با کره شمالی مقایسه میکنند
مثلا بسیاری اعتقاد دارند نگاه جلیلی و حامیانش به مسئله زنان فرق چندانی با نگاه طالبان به این موضوع ندارد.
از سوی دیگر، شماری از ناظران معتقدند نگاه جلیلی و حامیانش به مسئله اینترنت و جریان آزاد اطلاعات، با توجه به تاکید ویژه آنها بر مقابله با پلتفرمهای خارجی و همین طور حمایتشان از نوعی اینترانت داخلی، همان نگاهی است که بر کره شمالیِ امروز حاکم است.
با این وجود، در صورت انتخاب جلیلی به عنوان رئیسجمهور، احتمالا باید منتظر پیاده سازی برنامه هایی، شبیه به سیاستهای طالبان یا کره شمالی باشیم.