آفتابنیوز : آفتاب: روزنامه سرمایه در سرمقاله امروز 19 مرداد 88 آورده است:
در طول سه سال اخیر قیمت نفت با افزایش زیادی مواجه شد و حتی در برخی مواقع به قیمت بالای 120 دلار رسید اما متناسب با رشد درآمد نفت برای دستیابی به اهداف تولیدی و سرمایهگذاری ازاین درآمد ارزی استفاده نشد. آخرین آمار منتشرشده دراین زمینه نشان میدهد بخش تولیدی کشور تنها 9 درصد رشد کرده اما بخشهای دیگر مانند نقدینگی 44 درصد، واردات 16 درصد و مصرف24 درصد رشد داشتند.تزریق نقدینگی به کشور در طول سه سال گذشته تقریباً سه برابر شده و از 62 هزار میلیارد تومان در سال 85 به 188 هزار میلیارد تومان در سال 87 رسیده است.
بر اساس همین آمار میتوان اذعان کرد نقدینگی بیش از حد وارد جامعه شده اما به بخش تولیدی کشور هدایت نشده است ولی بخش مسکن، ملک و ساختمان سازی، واردات و خرید و فروش در جذب نقدینگی بسیار نقش داشتهاند و قیمتها به شدت رشد کرد. علتاین وضعیت را میتوان در عدم ثبات مدیریت اقتصادی جست وجو کرد که در چند سال اخیر به شدت با تغییرات و بی ثباتی مواجه بود.
همین امر باعث شد سرمایه گذاران به سرمایه گذاریهای کوتاه مدت روی آورند که زودتر به درآمد و سود اقتصادی منجر شود در حالی که کشور برای رسیدن به رشد اقتصادی نیاز به سرمایه گذاری میان مدت و بلندمدت دارد و باید با صبر و تامل در انتظار بازگشت نتایج و عواید سرمایه گذاریها باشیم. برای نمونه از زمان تاسیس تا به بهره برداری رسیدن یک کارخانه به سه تا چهار سال زمان نیاز است تا بتوان نتیجه اشتغال زایی و تولید آن را مشاهده کرد. در چند سال اخیر هر چه سرمایه گذاری بلندمدت در بخش تولید صورت گرفته به صورت دستوری انجام شده و بخشهای دولتی و خصوصی کمتر تمایل به سرمایه گذاریهای بلندمدت داشتهاند.
این پدیده در بورس نیز قابل رویت است. خریداران سهام در بورس موج سواری میکردند بدین معنی که سهام عرضه شدهاین سازمان را خریداری و پس از گذشت مدت کوتاهی به فروش میرساندند.
بنابراین برای رسیدن به رشد تولید به داشتن فضایی آرام و باثبات در حوزه اقتصادی نیاز داریم تا سرمایه گذاران با عدم انگیزه برای سرمایهگذاریهای بلندمدت در بخشهای مولد روبه رو نشوند. دولت باید دلایل اصلی این وضعیت در سه چهار سال گذشته را بررسی کند تا عواملی را که موجب شد درآمدهای نفتی به سمت تولید تمایل نشان ندهند برطرف کند زیرا با هرگونه شوک نفتی درآینده باز هم احتمال هدایت منابع ارزی به سمت واردات، مصرف و رشد نقدینگی و تورم وجود دارد و دولت باید راهکارهای اصولی برای کنترل تورم و واردات و مصرف را در شرایط شوک قیمت نفت به کار گیرد.