سندیکای تولیدکنندگان فولاد اعلام کرد به دلیل قطع برق بسیاری از واحدهای آن، تولید خود را متوقف کردهاند، برخی شرکتهای دارویی هم مدعی شدند که به دلیل قطع برق ۲ روز در هفته خط تولید خود را متوقف میکنند. در روزهای گذشته حداقل ۱۵ استان با خاموشی گسترده برق مواجه بودهاند.
مدیر عامل توانیر در یک مصاحبه تنها به لزوم همکاری بیشتر مردم و اصلاح الگوی مصرف اشاره نمود.
سید صادق نیکو سپهر مدیرعامل شرکت تجارت انرژی فردا و از فعالین صنعت نیروگاهی کشور در اینباره به آفتابنیوز گفت: روی بحث خاموشیها یک اسم جامع گذاشته اند و آن «ناترازی» است. ناترازی یعنی ظرفیتسازی در بخش تولید به اندازه کافی انجام نشده است. برای عبور از ناترازی باید الگوی مصرف را اصلاح کرد و در کنار آن ظرفیت تولید را نیز اصلاح نمود. البته رشد ظرفیت تولید بسیار سرمایهبر است و برای رشد تولید باید ثبات در قانونگذاری حاکم باشد، وزارت نیرو باید مشخص نمایید که در آینده نزدیک نرخ خرید بهای برق از نیروگاه چه میزان است و ثبات در قانونگذاری داشته باشد که ما در این وزارتخانه نداریم. این وزارتخانه برای آنکه همیشه در حال مدیریت هزینه است حاضر به تعیین افقهای نرخ گذاری نیست، فعال این حوزه نرخ فروردین سال بعد را هم نمیداند و قادر به برنامه ریزی حتی برای این چند ماه نیز نیست.
وی افزود: باید بگوییم سرمایهگذار هم، چون از وزارت نیرو باهوشتر است علاقهای ندارد که سرمایهاش را درگیر صنعتی نمایید که شاخصهای سرمایه گذاری در آن قابل پیش بینی نیست و بعد از سرمایه گذاری هیچ راه برگشتی ندارد. برای مثال وزارت نیرو طبق برنامه ششم برای نیروگاه بزرگی مانند محمود آباد مناقصه برگزار مینمایید و بعد از آنکه برنده مشخص شد، نرخ به او ابلاغ نمیشود، این نشان دهنده فقدان برنامه ریزی مشخص است. مشکل بزرگ دیگر نیروگاه ها، عدم دسترسی به منابع خارجی است. سرمایه داخلی هم چندان تمایلی به شیفت کردن به سمت این صنعت هزینهبر ندارد. در حال حاضر تولید هر مگاوات در نیروگاه سیکل ترکیبی قریب ۳۵۰ هزار دلار هزینه دارد (فارغ از هزینههای جانبی). در حال حاضر نیز قریب ۱۶۰۰۰ مگاوات کسری داریم که جبران آن نیاز به سرمایه بسیار زیادی دارد. هم اکنون نزدیک ۷۶ هزار مگاوات پیک مصرف ما است، اما قدرت تولید ما در لحظه بیشتر از ۶۳_۶۴ هزار مگاوات نیست، خیلی از تجهیزات ما فرسوده شدهاند و توان تولید اسمی را ندارند. ما نیروگاههای داریم که به ازای هر متر مکعب ۲ کیلو وات برق تولید میکنند، در حالی که این میزان باید ۵ یا ۶ کیلو وات به ازای هر متر مکعب باشد.
مدیرعامل شرکت تجارت انرژی فردا بیان کرد: در سال ۱۴۰۰ سندیکای فولاد اعلام کرد که ۳ میلیارد دلار عدم النفع و ضرر خاموشی و قطع برق این صنعت بود، در سال جاری ما دو روز در صنایع خاموشی برق داریم این عدد در سال قبل ۱ روز در هفته بود. هر سال ما ۴ تا ۵۰۰۰ مگاوات رشد عادی مصرف برق را داریم. وقتی افزایش ظرفیت سالانه کمتر از ۵۰۰۰ مگاوات باشد، شکاف بین تولید و مصرف از کسری ۱۶۰۰۰ مگاواتی فعلی بیشتر خواهد شد. در حال حاضر تقریباً میتوان گفت که با ۵۰۰ میلیون دلار میتوان ۱۰۰۰ مگاوات نیروگاه احداث کرد.
وی در پاسخ به اینکه "آیا امید دارید مبلغ قرارداد ۷.۵ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی و وزارت نیرو به نیروگاهها تزریق شود"، گفت: خیر! صندوق توسعه به نظر من پشت دستش را داغ میکند و به نیروگاههای که متعلق به وزارت نیرو هستند چنین تسهیلات پر فشاری نخواهد داد، همین الان حداقل ۴ نیروگاه هستند که حداقل ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون یورو به صندوق بدهکارند و وزارت نیرو تعهداتش را در قبال این نیروگاهها انجام نداده و این نیروگاهها شرایط بسیار بدی دارند، نیروگاههایی هم هستند که هنوز یا موعد سررسیدشان نرسیده است، صندوق مطالبه بسیار زیادی از شبکه نیروگاهی کشور دارند، که البته نیروگاهها چندان تقصیری ندارند و این وزارت نیرو است که با سیاستگذاری نیروگاهها را در باز پسدهی اعتبارات ناتوان کرده است. به نظر من این تفاهمنامه صرفاً یک جنبه نمایشی داشته است. وزارت نیرو حاضر به تثبیت شرایط بازار نیست و سال به سال با توجه به دخل خودش قیمتها را تعیین میکند و این شرایط را بسیار مه آلود کرده، علاوه بر این وزارت نیرو بسیار بد قول است و بدهیهای خود را تسویه نمیکند.