کد خبر: ۹۲۵۷۳
تاریخ انتشار : ۰۱ مهر ۱۳۸۸ - ۰۸:۰۲

رییس سازمان انرژی اتمی: نیروگاه بوشهر مرحله آزمایشی حساسی را پیش‌رو دارد

آفتاب‌‌نیوز :  آفتاب: دکتر علی اکبر صالحی با بیان این که «از همکاری روس‌ها در نیروگاه بوشهر راضی هستیم» گفت که «خوشبختانه دیگر کار عمده‌ای در پیش نیست و فقط در حال تست‌های مختلف هستیم»؛ با این حال وی از بیان تاریخ دقیق راه‌اندازی نیروگاه بوشهر خودداری کرد.

دکتر علی‌اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان در اولین نشست خبری‌اش با خبرنگاران داخلی، پس از انتصاب وی به ریاست سازمان انرژی اتمی، ضمن گرامی‌داشت هفته‌ دفاع مقدس، آن را به ملت خداباور ایران تبریک گفت و افزود: «ملتی که خداباور باشد هیچ هراسی به دل راه نمی‌دهد و در برابر هر ظلم و ستم و تعدی، استوار از خود دفاع می‌کند».

وی در ابتدای سخنانش از سازمان پدافند غیرعامل و کمیته‌ی دائمی پدافند غیرعامل قدردانی کرد و افزود: «نسبت به اقدامات وسیعی که در حفاظت از نیروی انسانی و تاسیسات حساس کشور به عمل آورده‌اند، تشکر می‌کنم. شاید در زمان مقتضی برخی اقدامات را در این خصوص برای مردم بازگو کنم».

جایگاه هسته‌‌ای ایران در بین کشورهای جهان رفیع است

صالحی با بیان این‌که سازمان انرژی اتمی پیشتاز پیشبرد علوم و فناوری هسته‌‌ای در کشور است، اظهار داشت: «این سازمان توسط همکارانمان قله‌های افتخار را فتح کرده است و باعث سربلندی ملت در جهان شده است. جایگاهی که ایران امروز در بین کشورهای جهان دارد رفیع و قابل توجه و متعلق به دستاوردهای بزرگ عزیزانمان در سازمان انرژی اتمی است. البته اینها تنها نبودند؛ دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی کشور و سربازان گمنامی که همه در خدمت این دستاورد بزرگ بودند در این افتخار سهیمند». 

رییس سازمان انرژی اتمی هم‌چنین از تمامی اسلاف خود پس از انقلاب اسلامی، دکتر سحابی، دکتر امراللهی و مهندس آقازاده قدردانی کرد و گفت: «هرکدام از این عزیزان خشت روی خشت گذاشتند».

برهه‌ تثبیت دستاوردها

وی این برهه از فعالیت سازمان انرژی اتمی را برهه‌ تثبیت دستاوردها نام گذاشت و در ادامه گفت: «فعالیت‌های فراوانی در عرصه‌های گوناگون صنعت هسته‌‌ای صورت گرفته است. ما الان به تثبیت و پایداری بر فعالیت‌های هسته‌‌ای و این دستاوردها نیاز داریم. تداوم این فعالیت به طوری که مصون از هرگونه گزند و افت و خیز سیاسی، اقتصادی و هر مساله‌ دیگری باشد را دنبال می‌کنیم».

در آینده‌ای نه چندان دور برای احداث نیروگاه‌های جدید اقدام می‌کنیم

وی گفت: «این دستاورد متعلق به مردم است و حفظ آن میراث و وظیفه‌ همه‌ ماست».

رییس سازمان انرژی اتمی درباره‌ اولویت‌های سازمان متبوعش در دوران ریاستش گفت: «ما بر اساس قانونی که از طرف مجلس شورای اسلامی تدوین شده، در آینده‌ای نه چندان دور نسبت به احداث نیروگاه‌های جدید اقدام می‌کنیم. مذاکراتی در این خصوص انجام شده است اما چون هنوز در مرحله‌ اقدام هستیم و در مقدمات مذاکرات هستیم خیلی قولی نمی‌دهم، اما عرض می‌کنم به جد به دنبال تامین این خواسته و تکلیف هستیم. مذاکرات انجام شده برای احداث نیروگاه‌های جدید تا امروز خوب بوده و به آینده‌ آن خوشبین هستیم».

«هرگاه» سوخت وارد مخزن اصلی نیروگاه بوشهر شود؛ راه‌اندازی شده است

وی با اشاره به نیروگاه بوشهر گفت: «نیروگاه بوشهر اولین نیروگاه هسته‌‌ای کشور است که مراحل آزمایشی خود را پشت سر می‌گذارد و مرحله‌ آزمایشی حساسی را پیش رو دارد. این مرحله، مرحله‌ای است که برخی تجهیزات نیروگاه تحت فشار 250 اتمسفر (یک مرحله قبل از تست داغ) تست خواهد شد و شاید این مرحله یک ماه به طول انجامد که اگر به سلامت از آن عبور کنیم مراحل بعدی ساده‌تر خواهد بود. اما این‌که چه وقت برق نیروگاه وارد مدار می‌شود از نظر ما هرگاه سوخت در مخزن اصلی وارد شود عملاً راه‌اندازی شده است. امیدوارم وقتی این امر تحقق پیدا کرد آن را اعلام کنم؛ چرا که می‌خواهیم نسبت به اعتماد مردم خدشه‌ای وارد نشود و از آنها سلب اعتماد نکنیم».

صالحی ابراز امیدواری کرد از این پس درباره‌ راه‌اندازی به نیروگاه بوشهر و دیگر مسائل با فعل ماضی صحبت کند.

از همکاری روس‌ها در نیروگاه بوشهر راضی‌ام
در نیروگاه‌های بعدی هم از روسیه استفاده کنیم


وی با بیان این‌که از همکاری روس‌ها در نیروگاه بوشهر راضی است، خاطرنشان کرد: «در آخرین تماسی که با سرگئی کرینکو داشتم مذاکرات خوبی صورت گرفت و قول‌های خوبی داده شد».

رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: «یقین دارم نیروگاه بوشهر نمادی از همکاری بین دو ملت بزرگ ایران و روسیه باشد و در عرصه‌های بعدی و نیروگاه‌های بعدی هم‌چنان از روسیه استفاده کنیم».

وی در ادامه خاطرنشان کرد: «40 سال پیش روسیه اولین کشوری بود که صنعت ذوب آهن را به ایران عرضه کرد و این بار هم در ورود ما به تکنولوژی‌های حساس دست تقدیر مقدر کرده است که روس‌ها با ما همکاری داشته باشند. امیدواریم همکاری‌های ما در مرزهای دانش هسته‌‌ای ادامه پیدا کند».

صالحی هم‌چنین به‌کارگیری نتایج کاربردی فعالیت‌های هسته‌‌ای در عرصه‌های کشاورزی، صنعت و پزشکی را از دیگر اولویت‌های سازمان متبوعش دانست و گفت: «رادیوداروهایی که در کشور مصرف می‌شود توسط راکتور تحقیقاتی تهران به دست می‌آید که اصلی‌ترین تامین کننده‌ رادیودارو در ایران است».

در زمان مقتضی اطلاع‌رسانی می‌شود

رییس سازمان انرژی اتمی درخصوص راکتور تحقیقاتی تهران خاطرنشان کرد: «برای ادامه‌ کار این راکتور قطعا به سوخت با غنای 20 درصد نیاز داریم که در این خصوص تماس‌هایی از طرق مختلف با کشورهای دارای امکانات تامین سوخت برقرار کرده‌ایم و تا امروز پاسخ‌های اولیه دریافت شده است و در حال حاضر پی‌گیر اقدامات بعدی هستیم که در زمان مقتضی اطلاع‌رسانی می‌شود».

امیدواریم وارد عرصه‌ تجاری‌سازی فناوری هسته‌‌ای شویم

وی با بیان این‌که در عرصه‌ کشاورزی هسته‌‌ای اقداماتی قابل توجه در حال انجام است، گفت: «ما امیدواریم وارد عرصه‌ تجاری‌سازی این فناوری شویم که امیدواریم به لطف خدا بتوانیم در سال‌های آینده نتایج حرکتی را که آغاز شده است به عیان ببینیم».

ایران به عرصه‌ فیوژن یا گداخت هسته‌‌ای وارد شد

صالحی هم‌چنین از تاکید سازمان بر روی گسترش و توسعه‌ شتاب‌دهنده‌های مختلف و نیز ورود ایران به عرصه‌ی فیوژن یا گداخت هسته‌‌ای خبر داد و گفت:‌ «در پژوهشگاه سازمان اقداماتی در این زمینه انجام گرفته اما درصدد هستیم در بحث گداخت، توسعه‌ قابل توجهی صورت گیرد».

وی هم‌چنین درخصوص نظام ایمنی سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: «بعد از ورود به عرصه‌ حساس هسته‌‌ای ما نیاز داریم تا یک نظام ایمنی مستقل داشته باشیم. ما معتقدیم باید یک ناظر بی‌طرف که نسبت به ایمنی و اطمینان‌بخش بودن فعالیت‌های هسته‌‌ای به طور جدی نظارت کامل و فراگیر داشته باشد را در اختیار بگیریم. ما درصدد هستیم از طریق مجلس شورای اسلامی و دولت، طرح و یا لایحه‌ای را ارایه کنیم».

رییس سازمان انرژی اتمی هم‌چنین از تنظیم قانون فراگیر انرژی کشور در سازمان انرژی اتمی خبر داد و گفت: «این قانون تهیه شده است و امیدواریم در آینده‌ نه چندان دور پیش‌نویس این قانون به مجلس و دولت ارایه شود تا وضع انرژی اتمی در همه‌ ابعاد آن روشن شود و تکلیف خود را در ابعاد اداری، تشکیلات مالی، فنی و علمی به طور روشن بدانیم. هم‌چنین نظام ایمنی مستقل در چارچوب این پیش‌نویس دیده شده است».

بیان تعداد سانتریفیوژها شاید لازم نباشد
بیان تعداد سانتریفیوژها از حقوق حاکمیت ملی ماست


صالحی در ادامه به سوالات خبرنگاران حاضر در این نشست پاسخ داد.

وی درخصوص تعداد سانتریفیوژهای در حال ساخت و کار در نطنز گفت: «بیان تعداد سانتریفیوژها شاید امر لازمی نباشد. هرچند آژانس در گزارش‌های خود این مساله را به دقت اعلام می‌کند. اجازه دهید این حقوق را در اعلام نکردن تعداد سانتریفیوژها حفظ کنیم؛ چرا که از حقوق حاکمیت ملی ماست و ضرورتی در بیان آن نمی‌بینیم».

رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که اگر آمریکا در مذاکرات آنکارا به مذاکرات مستقیم با ایران وارد شود، برداشت شما چه خواهد بود؟ گفت: «حذف پیش‌شرط از سوی آمریکا برای ورود به مذاکرات امر مثبتی است. اگر مذاکرات با پیش‌شرط باشد به این معناست که مذاکرات نتایجش از قبل مشخص است و این امری بی‌منطق است که حتی غربی‌ها نسبت به آن واقف شده‌اند».

صالحی با بیان این‌که یقین ندارم مذاکرات در آنکارا است یا جای دیگر، گفت: «در عین حال ایران برای شرکت در مذاکرات اعلام آمادگی کرده است و آقای جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در این مذاکرات حضور می‌یابند».

شاید اگر به جای نیروگاه بوشهر نیروگاه جدیدی می‌ساختیم زودتر به نتیجه می‌رسیدیم

وی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری که از وی پرسید نگاه شما به روسیه و روند همکاری‌اش با ایران خوشبینانه است در حالی که نیروگاه بوشهر پس از سال‌ها هنوز به نتیجه نرسیده است اما باز هم شما از اعلام زمان راه‌اندازی آن که سه سال است به طور متناوب به تاخیر افتاده است خودداری می‌کنید، اظهار داشت: «نیروگاه بوشهر، نیروگاهی ویژه در جهان است؛ چرا که تلفیق دو تکنولوژی شرقی و غربی را در آن داریم و این امری پیچیده بوده است. شاید اگر نیروگاه جدیدی می‌ساختیم زودتر به نتیجه می‌رسیدیم اما از این‌که این راه را پیمودیم خوشحالیم. اطلاعات فراوانی در این مسیر به دست آوردیم. وجود مشکلات و تأملات در کار باعث شد وقوف بیشتری به جزئیات فناوری هسته‌‌ای پیدا کنیم. از 50 هزار تن تجهیزات نصب شده در بوشهر، 12 هزار و 500 تن آن متعلق به آلمان‌هاست که پس از انقلاب نیروگاه را رها کردند و به تعهد خود عمل نکردند. بنابراین با ورود تجهیزات روسیه به نیروگاه برای تکمیل آن این مساله امری پیچیده بوده است».

با روسها بر روی تاریخ راه‌اندازی توافق کرده‌ایم، اما ...

صالحی ادامه داد: «ممکن است تاخیر زمانی وجود داشته باشد اما در مقابل، دستاوردهای قابل توجهی از حیث فناوری داشته‌ایم. در عین حال بین این‌که نیروگاه زود راه‌اندازی شود و از طرفی دیگر ایمن بودن و اطمینان‌بخش بودن آن مدنظر باشد ما دومی را انتخاب می‌کنیم».

رییس سازمان انرژی اتمی بدون اشاره به این که نیروگاه بوشهر از زمان راه‌اندازی‌اش طبق قرارداد و حتی بیش‌تر، چندین سال متوالی است که به تاخیر افتاده، گفت: «البته این به معنای آن نیست که از سرعت عمل‌مان در راه‌اندازی بکاهیم، اما نیروگاه ایمن و مطمئن برای ما امتیاز اول است. خوشبختانه دیگر کار عمده‌ای در پیش نیست و فقط در حال تست‌های مختلف هستیم که البته این تست‌ها مهم هستند. مختصر تجهیزات حساس و مهم در شرف ارسال هستند که البته چیز مهم و خاصی نیست».

وی گفت: «بیش از 2/96 درصد نیروگاه پیش رفته است و برای باقی کار امیدواریم تست‌ها خوب پیش برود. ما و روسیه بر روی یک تاریخ به‌خصوص برای راه‌اندازی نیروگاه توافق کرده‌ایم اما قصد نداریم فعلاً آن را اعلام کنیم».

صالحی با بیان این‌که به طور متوسط یک نیروگاه در دنیا هشت سال به طول می‌انجامد تا ساخته شود حتی در برزیل که مساله‌ سیاسی در این خصوص ندارد یک نیروگاه بیش از 15 سال طول کشیده است تا ساخته شود.

وی گفت: «با این حال این قول را می‌دهیم که در قراردادهای بعدی برای نیروگاه‌های جدید ملاحظات و تجربیاتی که تاکنون داشته‌ایم را در نظر بگیریم».

رییس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: «ما بیشترین انتقال تکنولوژی را در آینده خواهیم داشت و (هم‌چنین) تربیت نیروی انسانی را تا در فرصت زمانی معقول روی پای خود بایستیم».

وی درباره‌ی نیروگاه 360 مگاواتی دارخوین با بیان این‌که این نیروگاه در تمامی مراحل از مرحله‌ طراحی تا تامین تجهیزات به دست متخصصان داخلی انجام گرفته است، افزود: «اما این به مفهوم آن نیست که همه چیز به دست خود ماست. ما با کشورهای متعددی همکاری می‌کنیم. طراحی این نیروگاه از سوی شرکت‌های دیگر نظارت می‌شود و مورد ارزیابی و نهایتاً از سوی آنها تایید می‌شود. ما به این امر (نظارت شرکت‌های خارجی) نیاز داریم».

صالحی گفت: «هم‌چنین سازمان با وزارت صنایع همکاری تنگاتنگی دارد. صنایعی در کشور وجود دارد که نیاز به مقداری تجدید قوا و بالا بردن امکانات صنعتی خود دارند که ما به لحاظ مالی به آنها کمک می‌کنیم تا برای انجام کارهایی که مورد انتظار ماست توانایی پیدا کنند».

رییس سازمان انرژی اتمی درباره‌ ساخت راکتور 40 مگاواتی اراک با بیان این‌که اخیراً آژانس بازدیدی از این تاسیسات داشته است اظهار کرد: «به لطف خدا و با همت همکاران عزیزمان روند کار به خوبی پیش رفته است».

منطق زور و قدرت در دنیا حاکم است

وی که اخیراً در نشست کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شرکت کرده است، درباره‌ پیشنهاد ایران مبنی بر ممنوعیت تهدید و یا تهدید به حمله به تاسیسات هسته‌‌ای که در بیانیه‌ رییس کنفرانس آمد و مورد تصویب قرار گرفت، گفت: «این روند نشانگر این است که برخلاف ادعایی که می‌شود ایران در مجامع بین‌المللی تنها نیست».

صالحی هم‌چنین درباره‌ قطعنامه‌ای که در این نشست درباره‌ی رژیم صهیونیستی به تصویب رسید، گفت: «در افکار عمومی جهان این قطعنامه جایگاه رژیم صهیونیستی را متزلزل ساخت و تکان شدیدی را به آن وارد کرد. با این قطعنامه و بیانیه‌ رییس کنفرانس به‌رغم آن‌که این رژیم می‌گوید متعهد به تعهدات بین‌المللی است، اما بعد از تصویب این قطعنامه به فوریت آن را رد کرد و برخلاف ادعای خود عمل کرد».

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: «منطقی که در دنیا حاکم است منطق زور و قدرت است که به جای این‌که سلاح هسته‌‌ای را از دست دارندگان سلاح هسته‌‌ای خارج کند، به کشورهایی که سلاح ندارند و اساساً اعتقادی به داشتن آن هم ندارند فشار وارد می‌کنند که تولید سلاح را متوقف کنند. ایران همواره اعلام کرده است که به دنبال سلاح هسته‌‌ای نیست. مقام معظم رهبری این مساله را اعلام کرده است و مقامات دیگر هم بر روی آن تاکید کردند که تولید و داشتن بمب هسته‌‌ای حرام است. این یک امر حکومتی است».

وی گفت: «متاسفانه آنها در رفتارشان با کشورهای مختلف دوگانه برخورد می‌کنند که ناشی از منطق قدرت است، به جای آن‌که قدرت منطق را به کار بگیرند».

در گزارش آژانس فقط مساله‌ مطالعات ادعایی است
روند کار ما با آژانس باید به حالت عادی بازگردد


صالحی درباره‌ درخواست‌ها برای شفاف‌سازی بیشتر ایران تصریح کرد: «گزارش اخیر البرادعی کاملاً این مساله را روشن کرد که ایران در بعد پادمانی هیچ مطلبی ندارد. در پایان گزارش فقط مساله‌ مطالعات ادعایی است که ربطی به امور پادمانی ندارد. این‌که ایران را به ساخت و داشتن سلاح اتمی متهم می‌کنند یک ادعاست. آنها می‌گویند اسناد مربوط به مطالعات ادعایی، انسجام دارد و فراگیر است اما آژانس می‌گوید نمی‌تواند اصالت اسناد را تایید کند. این به معنای آن است که این داستان معنایی ندارد».

رییس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: «به هر سوالی که آژانس درباره‌ فعالیت‌های هسته‌‌ای ایران داشته باشد در چارچوب امور پادمانی پاسخ می‌دهیم، اما روند کار ما با آژانس باید به حالت عادی بازگردد».

وی با اشاره به رفتارهای تبعیض‌آمیز در آژانس گفت: «در زمانی که به عنوان نماینده‌ ایران در آژانس فعالیت می‌کردم اعلام شد که کره جنوبی 70 درصد غنی‌سازی کرده است بدون آن‌که آن را به آژانس اعلام کند، اما بعد پرونده بسته شد؛ ولی درخصوص ایران وقتی اعلام کردند که 40 تا 50 درصد غنی‌سازی صورت گرفته است، با وجود آن‌که ما اعلام کردیم این آلودگی وارداتی بوده است اما چند سال مساله باز بود و پس از بررسی‌های زیاد نهایتاً اعلام کردند که آلودگی‌ها وارداتی بوده است. این نشان‌دهنده‌ رفتار متناقض در آژانس با اعضای خود است».

صالحی در عین حال تاکید کرد: «ما به اندازه‌ کافی شفاف هستیم و بر همکاری خود با آژانس تاکید داریم و روز به روز این همکاری‌ها بیشتر و عمیق‌تر می‌شود».

در وادی غرامت گرفتن از روسیه نیستیم

رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این‌که آیا ایران از روسیه برای دیرکرد در راه‌اندازی نیروگاه بوشهر غرامت می‌طلبد؟ گفت: «نیروگاه مراحل کار خود را طی می‌کند و ما در وادی غرامت گرفتن نیستیم».

وی درباره‌ نظارت و کنترل آژانس بر روند سوخت‌گذاری اصلی در نیروگاه بوشهر گفت: «نظارت و کنترل آژانس در بوشهر مثل نظارتی است که بر هر تاسیسات و نیروگاه اتمی دارد؛ در عین حال که بوشهر یک استثناست».

صالحی هم‌چنین درخصوص این‌که اگر 1+5 در مذاکرات اول اکتبر وارد بحث هسته‌‌ای شود ایران به مذاکرات ادامه می‌دهد؟ گفت: «در بسته‌ای که ایران ارایه کرده مسائل اصلی منطبق با وضعیت جهانی در ابعاد مختلف اقتصادی، امنیتی، اجتماعی و فرهنگی است. البته افراد حاضر می‌توانند هر سوالی را مطرح کنند. من فکر می‌کنم نماینده‌ ایران از اشراف کافی بر مسائل برخوردار است تا پاسخ لازم را بدهد. در عین حال چارچوب ما در مذاکرات، بسته‌ پیشنهادی است».

رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌که سازمان انرژی اتمی برای پیشبرد برنامه‌های هسته‌‌ای‌اش از جمله تولید 5000 مگاوات برق هسته‌‌ای در کوتاه مدت و 20 هزار مگاوات به طور کلی در 20 سال آینده با مقوله‌ تحریم‌های بین‌المللی چه می‌کند؟ گفت: «ما به‌رغم تحریم‌ها توانسته‌ایم دستاورد عظیمی را کسب کنیم».

ایران پیشتازترین کشور در ابعاد فنی و علمی در «جهان اسلام» است

وی با اشاره به سابقه‌ فعالیتش به عنوان معاون دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی گفت: «من با اغلب کشورهای اسلامی و دستاوردهایشان آشنا هستم، اما باید بگویم که ایران پیشتازترین کشور در ابعاد فنی و علمی در جهان اسلام است. هم‌چنین در دنیای اسلام، ایران اولین ماهواره را به فضا پرتاب کرد. اولین کشوری است که در شبیه‌سازی حیوانات موفق شد و در عرصه‌ صدور و نشر کتاب سرآمد است و به قول احسان‌الدین اوغلو ایران بهشت کتاب است و نیز دومین کشور در جهان اسلام از حیث تولید علم بعد از ترکیه است. بنابراین تحریم‌ها نه آن‌که موثر نیستند اما ایران توانسته است از جنبه‌های ایجابی آن بهره‌ی کافی را ببرد و به طور کلی معتقدم تحریم‌ها بازدارنده‌ ملت ایران نبوده است».

برخی کشورهای غربی به طور مستقیم پروژه‌های ایران را تامین مالی می‌کنند

صالحی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این‌که حال که مساله‌ی هسته‌‌ای ایران در آژانس به حالت عادی بازگشته است، همکاری‌های فنی ایران و آژانس چه موقع به حالت قبل بازمی‌گردد و از چارچوب تحریم‌ها خارج می‌شود؟ با بیان این‌که من اطلاعی از این امر ندارم، خاطرنشان کرد: «فکر می‌کنم ما بهترین استفاده را در این خصوص می‌بریم. حتی برخی کشورهای غربی به طور مستقیم پروژه‌های ایران را تامین مالی می‌کنند و در تربیت نیروی انسانی مستقیماً دخالت دارند و آن را حمایت می‌کنند».
رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که چرا زمان دقیق راه‌اندازی نیروگاه بوشهر را اعلام نمی‌کنید؟ آیا این به معنای آن نیست که شما به راه‌اندازی نشدن نیروگاه بیش‌تر از راه‌اندازی آن اطمینان دارید؟ اظهار کرد: «من مطمئنم که نیروگاه راه‌اندازی می‌شود اما نمی‌خواهم زمان آن را علنی اعلام کنم».

وی گفت: «نگاه خاصی به روسیه ندارم، اما معتقدم نگاهم بر اساس انصاف است. این غربی‌ها بودند که به تعهدشان عمل نکردند و نیروگاه را رها کردند، اما روس‌ها آمدند و شروع به ساخت و تکمیل نیروگاه کردند».

تصمیم‌گیری درباره پروتکل الحاقی به نظام بازمی‌گردد

صالحی در پاسخ به سوالی دیگر درباره‌ مساله‌ پروتکل الحاقی که به عنوان یکی از محورهای پیشنهادی ایران در بسته‌ پیشنهادی آمده است، درخصوص احتمال توافقی کلی در مذاکرات بر سر پذیرش پروتکل الحاقی، گفت: «پروتکل الحاقی را خیلی از کشورها امضا نکردند. این در حالی است که ما دو سال و نیم آن‌را برای شفاف‌سازی و حسن نیت اعمال کردیم و دیدید که چگونه پاسخ گرفتیم، اما الان پروتکل الحاقی امری کنار گذاشته شده است و هرگونه تصمیم در این‌باره به نظام بازمی‌گردد».

رییس سازمان انرژی اتمی درباره‌ تثبیت فناوری هسته‌‌ای به عنوان اولویت‌های کاری‌اش در سازمان گفت: «این مساله به ترتیبات خاصی نیاز دارد. ما از این به بعد بر روی تحقیق و توسعه تمرکز می‌کنیم تا تولیدات. درباره‌ نسل‌های جدید سانتریفیوژ که ساخته شده است و الان در زنجیره‌های ده تایی و بیشتر در حال تست شدن است باید گفت که اخبار مسرت‌بخشی در آینده خواهیم شنید. قدرت جداکنندگی سانتریفیوژهای فعلی 2/1 است، اما سانتریفیوژهای پیشرفته بالای 5 است که امیدواریم به طرف 10 برویم که این قابل دسترسی است».

وی گفت: «ایران چرخه‌ی سوخت کامل هسته‌‌ای را در اختیار دارد و هیچ کشور اسلامی در سطح ایران نیست».

صالحی درباره‌ قراردادهای هسته‌‌ای کشورهای حوزه خلیج فارس گفت: «ما از انعقاد این قراردادها خوشحالیم. رییس‌جمهور سابق آمریکا معتقد بود که ایران نیازی به نیروگاه‌های هسته‌‌ای ندارد؛ در حالی که ایران با جمعیت 70 میلیونی بیش از پیش به تامین انرژی نیاز دارد و افزایش مصرف برق در سال 8 درصد است و ما در سال با توجه به این رشد به سه نیروگاه هزار مگاواتی هسته‌‌ای نیاز داریم. این در حالی است که کشوری مثل امارات با جمعیتی بسیار کم حدود 4 میلیون امروز سرمایه‌گذاری هنگفتی را بر روی ایجاد نیروگاه‌های هسته‌‌ای انجام می‌دهد».

کشورهای عربی از تاسیسات هسته‌‌ای ایران بازدید کنند

وی گفت: «ما از کشورهای هم‌جوار به‌خصوص کشورهای عربی دعوت می‌کنیم تا از تاسیسات هسته‌‌ای ایران به‌خصوص بوشهر بازدید کنند. در آژانس هم اعلام کردیم که در اصفهان آمادگی داریم تا خدمات تبدیل اورانیوم را ارایه کنیم. ما هم‌چنین آماده‌ایم تا تجارب خودمان را در این زمینه به کشورهای دوست ارایه کنیم».

اسراییل عددی نیست که بخواهد ایران را تهدید کند

رییس سازمان انرژی اتمی درباره تهدیدات نسبت به تاسیسات هسته‌‌ای ایران به‌ویژه از سوی رژیم صهیونیستی با بیان این‌که اسراییل عددی نیست که بخواهد ایران را تهدید کند، گفت: «اسراییل در موقعیتی نیست که چنین کاری کند. ما در آژانس هم گفتیم اقدامات پیش‌گیرانه‌ای را در این‌باره از حیث پدافند غیرعامل و هوایی انجام داده‌ایم تا منابع انسانی و تجهیزاتمان حفاظت کامل شود. ما مانورهای ادواری در این خصوص انجام می‌دهیم که در آینده شرح بیشتری در این خصوص خواهم داد، اما این اطمینان را می‌دهیم که هر تهدیدی را جدی می‌گیریم، به‌رغم آن‌که مطمئنیم اتفاقی روی نمی‌دهد و فعالیت‌های هسته‌‌ای ایران با هیچ حمله‌ای متوقف نخواهد شد».

صالحی درخصوص پیشنهاد ایران در آژانس و این‌که برخی رسانه‌ها عنوان کرده‌اند که پیشنهاد ایران در قالب قطعنامه به تصویب رسیده است، با رد این مطلب اظهار داشت: «پیشنهاد ایران به عنوان بخشی از بیانیه‌ رییس کنفرانس آمد و به معنای تصویب جداگانه‌ آن و یا قرار گرفتن آن در چارچوب قطعنامه نبوده است. اساساً ایران قطعنامه‌ای نداده است که بخواهد تصویب شود. همین که پیشنهاد ایران در بیانیه آمد و با اجماع به تصویب رسید گام مثبتی بود».

وی ادامه داد: «آن‌چه که در بیانیه‌ رییس کنفرانس به تصویب رسید و همزمان با تصویب قطعنامه علیه اسراییل د‌ر آژانس بود و مصادف شد با روز قدس، یک پیام بین‌المللی و الهی بود».

رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این‌که بسته‌ پیشنهادی ایران به مسائلی کلی می‌پردازد که به نظر می‌آید مورد توجه کشورهای 1+5 قرار نخواهد گرفت، گفت: «کدام مطلب در دنیاست که کلی نباشد؟ همین بحث دموکراسی که غرب مدعی آن است مساله‌ای کلی است. امنیت جهانی، اقتصاد و بهداشت جهانی در اهداف هزاره‌ی سوم سازمان ملل انعکاس داشته است. در عین حال ایران به عنوان یک کشور مقتدر در دنیا مطرح است و از این جایگاه به مسائل نگاه می‌کند».

برای حاکمیت ملی‌مان مذاکره می‌کنیم

صالحی اضافه کرد: «بسته‌ ایران فارغ از آن‌چه که سازمان ملل و کشورهای غربی می‌گویند نیست. آنها انتظار داشتند در بسته‌ پیشنهادی، ایران خود را به عنوان یک متهم مطرح کند اما ما خود را مجرم نمی‌دانیم و صاحب حق هستیم و هیچ هراسی نداریم. در غیر این صورت تا به امروز متزلزل می‌شدیم. ما می‌دانیم چه‌کار می‌کنیم و در چه موقعیتی هستیم، لذا حرف خود را می‌زنیم. ما برای دلخوشی آنها صحبت نمی‌کنیم بلکه برای حاکمیت ملی‌مان مذاکره می‌کنیم. این در حالی است که آنها برای حفظ منافع ملی‌شان هزاران کیلومتر از مرزهایشان دور می‌شوند و به منطقه‌ ما می‌آیند».

همکاری‌هایمان را با آژانس توسعه می‌دهیم

وی درخصوص چارچوب همکاری‌های جدید ایران با آژانس با بیان این‌که همکاری‌هایمان را با آژانس توسعه می‌دهیم، اظهار داشت: «ما تعهداتی داریم و به همان میزان که به تعهداتمان پایبندیم، نسبت به حقوقمان پایبندیم و بر آن اصرار داریم اما در مواردی برای اظهار حسن نیت خودمان فراتر از تعهداتمان عمل کرده‌ایم مثل اجرای داوطلبانه‌ پروتکل الحاقی».

رییس سازمان انرژی اتمی با اشاره به قطعنامه‌ای که درخصوص تقویت پادمانی تصویب شده است و ایران در آن چند پیشنهاد را مطرح کرده است، گفت: «این پیشنهادات از جمله تاکید بر این‌که اگر اقدامی فراتر از پادمان صورت می‌گیرد در گزارش‌های البرادعی قید شود، اطلاعات محرمانه کشورها از سوی دبیرخانه آژانس حفظ شود، نظرات کشورها در گزارش‌های سالیانه‌ پادمان لحاظ شود و آژانس نسبت به اصالت اطلاعات دریافتی از منابع مختلف اطمینان پیدا کند بوده است که بسیار مهم‌اند».

صالحی در پایان درخصوص دیدارش با آمانو، دبیرکل آینده‌ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که از اول دسامبر مسوولیت را به عهده می‌گیرد با خوب ارزیابی کردن این دیدار اظهار داشت: «آمانو اعلام کرد که استقلال رای خود را حفظ می‌کند و از این پس خود را نماینده‌ جامعه‌ بین‌الملل می‌داند؛ نه یک کشور خاص. هم‌چنین ایشان پذیرفتند تا در اولین فرصت از تاسیسات هسته‌‌ای ایران بازدید کنند».

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین