آفتابنیوز : آفتاب: احمدینژاد با حضور در برنامه تهران 20 به بررسی مهمترین مسائل و مشکلات تهران پرداخت و با تاکید بر اینکه مدیریت شهر تهران باید متمرکز و پاسخگو باشد، گفت: «تصمیم گیری یکپارچه و عالمانه برای مدیریت تهران ضروری است».
رییسجمهور در این گفتوگوی زنده تلویزیونی که به مدت 120 دقیقه به طول انجامید، با بیان اینکه خدمتگزار مردم و شهروند تهران بودن افتخار است و احساس خادم بودن بسیار شیرین و بهیاد ماندنی است، گفت: «اتفاقات مرکز کشور سایر نقاط کشور را تحت تاثیر قرار میدهد».
وی گفت: «دولت نهم و دهم همواره تلاش کرده است از مسایلی که آسیب میزند کنار بکشد و اجازه ندهد در تصمیمگیریها تاثیر بگذارد».
رییسجمهور مهاجرتها به تهران را عامل عقب ماندن برنامهریزان شهری از تحولات دانست و افزود: «دولت نهم سعی کرد علتهای خارجی مشکلات تهران را مهار کند، دولت با اجرای سفرهای استانی و تلاش برای پیشرفت همه جانبه کشور از روند مهاجرت شدید به تهران کاسته است».
به گفته وی، حاشیه نشینیها حاصل مهاجرتهای سنگین است، جریان غیرطبیعی مهاجرت بر اثر سیاستهای غلط اجتماعی صورت گرفت. دولت ریشههای اصلی مهاجرت به تهران را کنترل میکند.
احمدینژاد با تاکید بر لزوم اجرای مصوبات سفرهای استانی به تهران، ادامه داد: «برخلاف تصور مردم حجم کارهایی که باید در استان تهران انجام شود کمتر از استانهای دیگر نیست. هر کدام از شهرهای استان تهران در حد شهرستان و برخی در حد یک استان هستند».
وی با بیان اینکه ما باید مساله مترو را از دوش تهران برداریم چرا که تهران مسائلی دیگر نیز دارد که دولت برای آنها راهکار دارد و به زودی وارد عرصه میشود، گفت: «ما تصمیم گرفتیم که مدیریت مترو را به دولت برگردانیم و برای آن مدیر نیز انتخاب خواهیم کرد».
وی تاکید کرد: «دولت با تامین بودجه به سرعت عمل میکند و قیمتها را نیز تا چند سال افزایش نمیدهد».
احمدینژاد با بیان اینکه زمین تهران سست است و هزینههای احداث مترو گران میشود در عین حال گفت: «سرعت ساخت مترو هیچگاه نمیتواند از سرعت میزان تقاضا جلو بزند باید از روشهای جابجایی استفاده کرد که مکمل هم باشد».
رییسجمهور با بیان اینکه مباحث ترافیک تهران علمی است نه سیاسی، گفت: «برخی از مشکلات تهران مشکلات کشور است و مردم تهران هزینه آن را میپردازند».
وی با دفاع از ایجاد قطارهوایی در کنار مترو و اینکه این هر دو مکمل یکدیگر هستند، گفت: «در کنار مترو، قطار هوایی را نیز دنبال میکنیم و از شورای شهر و شهرداری میخواهیم که به ما کمک کند، بودجه آن را خود دولت تامین میکند».
احمدینژاد گفت: «البته دولت آمادگی دارد که بخشهای مختلف همچون میراث فرهنگی و مسکن و آب و برق تهران در اختیار شهرداری و شورای شهر قراردهد».
رییسجمهور با اشاره به مشکل ترافیک، با بیان اینکه ترافیک و آلودگی تهران را با همه وجود حس میکنیم، تاکید کرد که ظرفیت جابجایی عمومی باید به سرعت افزایش و سرعت سفر در تهران کاهش یابد».
به گفته وی، میزان سفرها در شهر تهران باید با راهکارهایی همچون دولت الکترونیک کاهش یابد. باید از علم و دانش داخلی برای افزایش سرعت ایجاد حمل و نقل ریلی در تهران استفاده کرد. دولت الکترونیک ممکن است سرانه سفر روزانه افراد را یک دهم کاهش دهد.
رییسجمهور با بیان اینکه تدابیر مدیریت در شهر همیشه عقبتر از رشد ترافیک است، اظهار کرد: «طرحهای حوزه ترافیک به بهبود اوضاع کمک میکند نه حذف کامل ترافیک».
وی ادامه داد که ایجاد تاسیسات کلان در شهر و بهسازی و مدیریت تقاضا راهکارهای کاهش ترافیک است.
احمدینژاد با اشاره به طرح تغییر ساعت کار بانکها در کاهش ترافیک، گفت: «تغییر ساعات شروع کار بانکها بیشترین تاثیر را در کاهش ترافیک ساعات اوج و به میزان 13 درصد دارد».
رییسجمهور درباره مدیریت شهر تهران نیز گفت: «مدیریت شهر تهران باید متمرکز و پاسخگو باشد و دولت نیز جهت گیریهای کلی را مشخص میکند».
به گفته وی، مدیریت شهری باید به عهده مدیریت شهری باشد اما این را باید طبقهبندی کنیم، زیرا در برخی شهرها ممکن است که مدیریت واحد شهری افزایش هزینه و ساختار را به دنبال داشته باشد. هر جای کشور مدیریت واحد شهری اعلام آمادگی کند دولت به سرعت امور را واگذار میکند.
رییسجمهور در ادامه در مورد بحث بافتهای فرسوده در تهران و اقداماتی که دولت در این ارتباط انجام داده است، گفت: «در این ارتباط مردم و کل مدیریت باید با یکدیگر همکاری کنند و در جهت رفع این مشکل تلاش کنند».
وی با اشاره به نقش صداوسیما در مساله آموزش به خصوص در بحث زلزله، گفت: «همه ما باید دعا کنیم که زلزله نیاید، ولی با دعا کردن کار ما تمام نمیشود. صداوسیما باید آموزش بدهد و این آموزشها باید کلان و همهجانبه باشد».
وی همچنین به بحث مقاومسازی اشاره کرد و گفت: «در بحث بافتهای فرسوده شهرداری اعلام کرده که تخفیفهای ویژهای میدهد و دولت نیز وام میدهد».
احمدینژاد با بیان اینکه در این زمینه خود مردم نیز نقش اساسی را دارند و در این زمینه نیز باید فرهنگسازی صورت بگیرد، افزود: «مردم باید با کمک دولت و شهرداری خانههای خود را در برابر زلزله مقاوم کنند، احیا و بازسازی بافتهای فرسوده با فرهنگسازی محقق میشود، زیرا بازسازی و مقاومسازی بافتهای شهری بدون حضور و مشارکت مردم امکانپذیر نیست».
احمدینژاد در ادامه با بیان اینکه طرح جامع شهر تهران تصویب شده و من در سه جلسه مربوط به آن شرکت و نقطه نظرات و تجربیات خود را بیان کردم، اصلاحاتی انجام شد و از این نقطه نظرات استقبال شد، گفت: «در واقع راه برای اقدامات بزرگ مشخص شده است، ولی همانطور که گفتم در بحث مقاومسازی این مساله جز با حضور مردم امکانپذیر نیست و مردم نیز باید مشارکت داشته باشند و در کنار آن دولت و شهرداری نیز کار کند. البته برخی از گروهها نیز حاضرند در این ارتباط سرمایهگذاری کنند که باید آنها نیز مورد تشویق قرار بگیرند و وارد کار شوند».
وی در پاسخ به این سوال که انتخابات نشان داد نیازهای مردم تهران با یکدیگر متفاوت است و نظر شما در این ارتباط چیست، گفت: «انتخابات در کشور ما آزاد است و همه کسانی که در انتخابات شرکت کردهاند و یا نکردهاند، از نظر ما محترم هستند و خدمتگزار آنها هستیم. ما نمیپرسیم که به چه کسی رای دادهاید، دولت خادم همه مردم با هر نوع گرایش و سلیقه است».
وی همچنین به بحث شبکه فاضلاب تهران اشاره کرد و گفت: «بودجه فاضلاب تهران 30 برابر شد، از نظر ساختار نیمی از این مسئله تمام شده و کارهای خوبی انجام شده و نیمه دیگر را نیز شروع کردیم».
احمدینژاد همچنین به بحث آلودگی تهران اشاره کرد و گفت: «من معاونم را در امور محیط زیست مامور کردم که تمام راهکارهای ممکن را در ارتباط با کاهش آلودگی تهران مورد مطالعه قرار بدهد و سه ماه فرصت دادهایم تا از کارشناسان دعوت کنند و در این ارتباط راهکارهای مناسب اندیشیده شود».
وی همچنین به اهمیت توسعه گازسوز کردن خودروها اشاره کرد و گفت: «ما تلاش داریم که در تمام نقاط تهران ایستگاههای گاز ایجاد شود و گازسوز کردن خودروها ادامه پیدا کند».
احمدینژاد در مورد مسئله مسکن نیز گفت: «برای اولین بار در طول 50 سال اخیر قیمت مسکن بعد از یک پله تند، سیر نزولی پیدا کرده است، البته ما هنوز به نرخ 85 نرسیدهایم و اگر این سیر ادامه پیدا کند میرسیم».
وی همچنین درباره وضعیت مسکن در تهران، با اشاره به اجرای مسکن مهر در اطراف تهران گفت: «ما طرح بزرگی را در تهران در ارتباط با مسکن دنبال میکنیم و معتقدیم که باید الگوی مسکن و زندگی در تهران تغییر کند زیرا شهرنشینی امروز در تهران مطابق فرهنگ ایرانی نیست، ما با خانههای 40 و 50 متری موافق نیستیم و فکر میکنیم که پشت آن فکر و فرهنگ ایرانی نیست».
وی گفت: «در کشورهایی که حتی وسعت آنها یک پنجم ماست، مردم اینگونه فشرده زندگی نمیکنند. ما میبینیم که مردم در طول روز دو، سه ساعت در ترافیک هستند و بعد میآیند در خانههای 50، 60 متری و این فشار عصبی به مردم وارد میکند گرچه تمام امکانات رفاهی در خانه نیز آماده باشد باز هم فشار عصبی وارد میکند».
احمدینژاد در ادامه اظهارکرد: «طرح الگوی زندگی و مسکن در تهران باید تغییر کند و یک طرح جدید در این باره باید تدوین شود».
وی با اعلام اینکه بزرگراه تهران – شمال و ایجاد بزرگراهها در شمال در دستور کار دولت است، ادامه داد: «ما تاکید داریم که باید مجتمعهای تفریحی در تهران افزایش پیدا کند و تاکید بر آن داریم که چهار، پنج مجتمع تفریحی هر چه سریعتر در تهران بسازیم. مردم آچار یا ماشین نیستند و باید امکانات تفریحی برای آنها فراهم شود».
احمدینژاد با بیان اینکه ما باید هزینههای تفریحی مردم را کاهش دهیم و با ایجاد تفریحگاههایی در خود تهران این امر شدنی است تا احتیاج نباشد مردم به خارج از تهران برای تفریح بروند، گفت: «بر روی مردم فشارهای تبلیغاتی و سیاسی نیز که بدون آنکه نقشی داشته باشند وجود دارد و باید تحمل کنند. از آن طرف نیز ترافیک و دیگر مشکلاتی وجود دارد و ما باید امکانات تفریحی را گسترش دهیم تا بتوانند مردم در روزهای تعطیل از جمله پنجشنبه و جمعه به این مکانها بروند».
احمدینژاد با بیان اینکه همه شهرستانهای استان تهران برای دولت مهم هستند و باید در جهت حل مشکلات آنها کوشید، گفت: «ما باید شبکه حمل و نقلی بین تهران و شهرهای اطراف آن را گسترش دهیم چرا که این امر در کاهش مشکلات تاثیرگذار است و حتی ممکن است برخی از مردم این تصمیم را بگیرند که به خارج از شهر تهران بروند و در شهرستانهای اطراف زندگی کنند».
وی با بیان اینکه طرح الگوی زندگی و مسکن درتهران تدوین میشود، گفت: «با اجرای این طرح تحولی در الگوی مسکن تهران ایجاد میشود چرا که ما تاکید داریم باید از این وضعیت خارج شویم».
وی با بیان اینکه من خودم وقت بیشتری در مورد استان تهران اختصاص خواهم داد، گفت: «کل استان تهران باید ساخته شود البته همانطور که میدانید قرار است استان البرز از دل استان تهران ایجاد و مدیریت آن تفکیک شود که این موضوع فرصت جدیدی برای تهران ایجاد میکند. کار مطالعاتی ایجاد استان البرز در حال انجام است. در دولت اصل آن تصویب شده و کارهای مطالعاتی در حال انجام شدن است».
احمدینژاد همچنین در مورد مشکلات مردمی که درگیر پروژه نگین غرب هستند نیز گفت: «من همین جا از مردم تهران میخواهم که اگر کسی آگهی پیش فروش داد، مردم به شهرداری محل مراجعه کنند و در این ارتباط سوال کنند و اینکه ببینند آیا فرد صلاحیت این موضوع را داشته است یا نه. متاسفانه برخی افراد فرصتطلب بودند که مجوز 100 واحد را از شهرداری گرفته بودند ولی متاسفانه هزار واحد فروختند».
وی در این ارتباط ادامه داد: «این مسئله ربطی به دولت ندارد ولی ما با قوه قضائیه صحبت کردیم و قرار شده که تسهیلاتی را در اختیار زیان دیدگان برخی پروندههای کلاهبرداری پیش فروش مسکن قرار دهند که پروژه تمام شود و مردم صاحب خانه شوند».
رییسجمهوردر عین حال تاکید کرد که کارت پیش سند در شهر تهران ایجاد شده است و مردم باید نسبت به این اقدامات سودجویانه برخی افراد هوشیار باشند.
احمدینژاد همچنین در مورد تیمهای فوتبال تهرانی یعنی استقلال و پرسپولیس و واگذاری آنها به بخش خصوصی نیز گفت: «خوشبختانه ورزش در استانهای کشور ما پیشرفتهای خوبی داشته و دو تیم استقلال و پرسپولیس جزء پرطرفدارترین تیمها در تهران و در کل کشور هستند، دارای جایگاه ملی بودند و سالها پشتوانه اصلی فوتبال ما بودند».
وی با بیان اینکه ما معتقدیم که این باشگاهها باید مردمی شوند و مردم در آنها شریک شوند و سهام آن فروخته شود، گفت: «ما طرحی را در دولت بررسی میکنیم که شرکتهایی که به دولت وصل هستند مقداری از هزینهای را که برای تیمهای ورزشی اختصاص میدهند به این دو تیم بدهند».
احمدینژاد همچنین به اهمیت مسئله اشتغال اشاره کرد و با بیان اینکه اشتغال پایه ثبات زندگی است، گفت: «نزدیک به 30 سال قبل در شعاعی در حدود 120 کیلومتر در تهران، توسعه صنعت ممنوع شد و شما خود میدانید که بیشترین ظرفیت ایجاد اشتغال در صنعت است و وقتی صنعت ممنوع میشود، مشاغلی که ثبات ندارند یا چندان به اقتصاد کمک نمیکنند زیاد میشوند و بیکاری نیز زیاد میشود».
وی گفت: «البته این تصمیم به خاطر بحث آلودگی بود ولی دولت تصمیم گرفت بخشی از صنعت را در این شعاع 120 کیلومتری مجوز دهد و دولت با ایجاد صنایع نوین و غیرآلاینده در شعاع 120 کیلومتری تهران موافقت کرده است، در حال حاضر 12 شهرک فعال داریم و ایجاد 11 شهرک نیز به تصویب دولت رسیده که کار سرمایهگذاری در آن صورت بگیرد و باعث ایجاد اشتغال شود».
احمدینژاد همچنین به بحث بنگاههای زودبازده نیز اشاره کرد و با بیان اینکه طرح بنگاههای زودبازده و کوچک با جدیت و قوت در استان تهران پیگیری میشود گفت: «سهمی که در ارتباط با بنگاههای زودبازده به تهران دادیم بالا بود. البته مشکلاتی متاسفانه برای این طرح پیش آمد که بخشی از آن سیاسی بود و من از این مسئله گله دارم. شما از ما خوشتان نمیآید چرا به این طرح خوب آسیب زدید، ما اگر این طرح را در یک سیکل دو الی سه ساله دیگر اجرا کنیم نرخ بیکاری کاهش پیدا میکند و به نرم طبیعی میرسد. در خراسان این مسئله اجرا شد و نرخ بیکاری پنج درصد کاهش پیدا کرد».
وی با بیان اینکه تجربه تاسیس بنگاههای زودبازده در کشورهای مختلف موفق بوده است و میتواند باعث ایجاد اشتغال شود، گفت: «طرح بنگاههای زودبازده و کوچک با جدیت و قوت در استان تهران پیگیری میشود».
در مورد سهام عدالت نیز گفت: «بخش عمدهای از کسانی که مشمول سهام عدالت در تهران میشوند ثبتنام کردند و شناسایی ما همچنان ادامه دارد از جمله در کارگران روزمزد، سهام عدالت در تهران پس از شناسایی همه مشمولان توزیع میشود».
احمدینژاد در ادامه درباره طرح هدفمند کردن یارانهها نیز گفت: «این بزرگترین طرح تحول اقتصادی کشور است که سالها قرار بوده اجرا شود و البته اجرا نشده است».
وی با بیان اینکه این کار بزرگی است ولی ما از اجرای آن واهمه نداریم، گفت: «در اینجا بحث حذف یارانهها مطرح نیست بلکه بحث هدفمند کردن آنهاست و دولت میخواهد یارانهها را هدفمند کند».
وی گفت: «هدفمندکردن یارانهها با حفظ قدرت خرید مردم انجام میشود و باید طوری اجرا شود که قدرت خرید کاهش پیدا نکند».
رییسجمهور با بیان اینکه تورم با اصلاح قیمت متفاوت است، گفت: «با هدفمند کردن یارانهها تغییر قیمت داریم ولی باید این فاصله جبران شود و حداقل وضعیت شش دهک جامعه با اجرای هدفمندکردن یارانه ها بهتر میشود».
احمدینژاد تاکید کرد که هدفمندکردن یارانهها به کاهش تورم منجر میشود.
وی با اشاره به مطالعه 2.5 ساله دولت بر روی طرح هدفمند کردن یارانهها، تاکید کرد: «دولت همه جوانب را برای اجرای هدفمندکردن یارانهها در نظر گرفته است، اگر این طرح، آنطور که دولت طراحی کرده اجرایی شود هیچ بخشی آسیب نمیبیند و اقتصاد ما در جهان طی پنج سال 10 پله صعود میکند».
رییسجمهور با اشاره به اظهارنظرهای متفاوت افراد درباره این طرح گفت: «متاسفانه برخیها مردم را ناامید و نگران میکنند در حالی که دولت حاضر شده این بار سنگین را به دوش بکشد و در این میان نیز از مشارکت همه کارشناسان استقبال میکند».
رییسجمهور گفت: «این طرح را اجرا میکنیم حتی اگر موجب شود که دولت از نظر مردم بیفتد آن را به جان میخریم. این طرح به نفع مردم است و هیچ مشکلی برای مردم پیش نمیآید، ضمن اینکه هر اتفاقی هم بیفتد ما از قبل به مردم اعلام میکنیم و اجازه نمیدهیم که مردم عقب بمانند».
احمدینژاد درباره موضوع انتقال پایتخت سیاسی کشور از تهران نیز گفت: «این طرح در حد مطالعه است و قطعی نیست».
احمدینژاد همچنین با بیان اینکه ایجاد خط ویژه اتوبوس یک راهحل برای بهبود جابجایی است، گفت: «ایجاد خط ویژه باید به بهبود جابجایی انجام شود ولی خط ویژهای در تهران داریم که علمی نیست».
وی گفت: «من از مدیریت شهر تهران خواستم که اگر برای مدیریت واحد مشکلی از نظر قانونی وجود دارد بگوید تا ما آن را برطرف کنیم. من معتقدم که باید مدیریت واحد باشد و هر جا که لازم باشد دولتی مصوبهای بدهد، مصوبه میدهد، هر جا که لازم باشد قانون تصویب شود، لایحه آن را به مجلس میدهد».
احمدینژاد همچنین گفت: «من خودم اصرار دارم از خط ویژه استفاده نکنم و در طول این مدت دو بار استفاده کردم یک بار زمانی بود که پدرم در بیمارستان بستری بود و یکی دیگر نیز دیشب بود که به مجلس میخواستیم برویم که از خط ویژه استفاده شد که البته من موافق این امر نبودم».
وی گفت: «من اصرار دارم که در جریان ترافیک و مشکلات مردم باشم».
وی در عین حال درباره برنامههای دولت برای فرهنگ و حفظ خانواده نیز اظهار کرد: «دولت تصمیمات ویژهای را در زمینه خانواده اتخاذ خواهد کرد، ضمن اینکه برخی الگوهایی که در این باره وجود دارد اشتباه است».
رییسجمهور در ادامه این گفتوگوی تلویزیونی تاکید کرد که یک همفکری برای حل مسایل تهران باید بهوجود آید.