کد خبر: ۹۳۱۰۷
تاریخ انتشار : ۳۰ آبان ۱۳۸۸ - ۰۱:۰۸

ابتکار: شکاف‌ها عمیق‌تر شده است

نخبگان باید درجهت کاهش شکاف‌ها چاره‌اندیشی کنند
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: معصومه ابتکار ابراز عقیده کرد: «متاسفانه شکاف‌های اجتماعی، نسلی، اعتقادی و طبقاتی کشورمان طی دوران اخیر و چند سال گذشته به جای آنکه کم شود باز و عمیق‌تر شده است».

معصومه ابتکار معاون رییس جمهور در دولت هشتم و عضو فعلی شورای شهر تهران، در ششمین نشست شورای عمومی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران وعلوم پزشکی تهران، ضمن این که رسالت نخبه را دغدغه اعتلای کشور دانست، گفت: «نخبگان کشور باید در جهت کاهش شکاف‌های ایجاد شده در جامعه چاره‌ای اندیشه کنند. برای همین گفتمان اصلی ما کم کردن شکاف‌ها از طریق مفاهمه و کار فرهنگی به دور از خشونت است».

وی ضمن این که حودث پیش آمده در واقعه 13 آبان امسال را یک نقطه عطف دانست، با اشاره به واقعه تسخیر لانه جاسوسی افزود: «اتفاقاتی که در 13 آبان سال 58 رخ داد، سرآغاز شکافی بین جریان دانشجویان پیرو خط امام و جریان مخالف بود که این جریان راه خود را ادامه داد و امروز درحاکمیت هم قرار دارد».

ابتکار در ادامه یادآور شد: «در 13 آبان 58 اعضای دفتر تحکیم وحدت گرد هم آمدند و تحلیل کردند که جمهوری اسلامی ایران در شرایط بحرانی قرار دارد و اگر ما دانشجویان هوشیار نباشیم و وارد عرصه عمل نشویم، ممکن است این انقلاب را بزنند و ببرند. بنابراین با این جمع‌بندی دانشجویان در آن دوره این اقدام غیرمتعارف را عملی کردند».

عضو دانشجویان پیرو خط امام(ره) تصریح کرد: «در سال 58 طیفی از دانشجویان با حرکت 13 آبان و تسخیر لانه جاسوسی مخالف بودند و مبنای فکری آنها این بود که ریشه همه مشکلات ما از مارکسیسم و کمونیسم است و تهدیدی از غرب و آمریکا نداریم و این طیف فکری این توهم را قبل از انقلاب نیز داشتند و همه مشکلات را رسوخ جریان کمونیستی در کشور می دانستند و نه رژیم حاکم یعنی شاه. درحالی که در واقعیت اکثریت تحکیم وحدت در آن زمان یعنی دانشگاه‌های تهران، ملی، امیرکبیر، شریف، و غیره واقعه 13 آبان را شکل دادند و آن عده‌ای که با این جریان همگرایی نداشتند، حتی بعد از تایید امام (ره) به مخالفت پرداختند و گفتند امام (ره)اشتباه کرده که حرکت دانشجویان را تایید کرده است»!

ابتکار افزود: «دانشجویان مسلمان پیرو خط امام که واقعه 13 آبان را شکل دادند به طور کل با خط و مشی تصفیه گسترده اساتید مخالف بودند و این شکاف به درجه‌ای رسید که وقتی امروز 13 آبان را از منظر رابطه با آمریکا بررسی می کنیم، کسانی که معتقد بودند آمریکا محلی از اعراب ندارد، حالا پرچمداران به ظاهر سفت و سخت مبارزه با آمریکا شده‌اند».

معاون رییس جمهور در دولت هشتم با بیان این که آن طیفی که واقعه 13 آبان را شکل دادند بعد از دو دهه خواهان جریان اصلاحات جدی در کشور شدند، گفت: «این طیف معتقدند تنها راه ماندگاری انقلاب اصلاح مستمر سیاسی و ساختاری است و نگاه آنها در رابطه با نوع رابطه با آمریکا بر این است که رابطه با کشورهای دنیا را باید براساس اهداف، اصول و منافع عمومی کشور ارزیابی کنیم و به طور قطع در مرحله‌ای برخورد با آمریکا ضروری بوده، اما شعاری کردن این نگاه که اجازه دهد طیف سیاسی خاص از آن بهره برداری کند، درست نیست».

وی با بیان این که اتفاقات دوره اصلاحات باعث شد اتهامات سنگینی به دولت خاتمی و مجلس ششم از جمله تمایل به غرب ، وادادگی و... وارد شود، گفت: «اگر کسی ریشه فکری جریانی که امروز منتسب به اصلاح‌طلبی هستند را بررسی کند و ارتباط آن را با دانشجویان پیرو خط امام متوجه شود، مطمئن می شود که چنین امری امکان ندارد که این جریان به مرحله‌ای برسد تا بخواهد کشور را به باد دهد و آرمان‌های خود را کنار بگذارد و نجات ملی را در دامن آمریکا ببیند».

عضو دانشجویان پیرو خط امام، در ادامه افزود: «شاهدیم که مدعیان سرسخت مبارزه با آمریکا امروز خود در دام گرفتار شده‌اند و اقدامات عملی برای برقراری رابطه با آمریکا شکل داده‌اند که به نوعی روش‌های دلال‌مآبانه با جنبه‌های پنهان و مشکوک و ذوق‌زدگی به وجود آمده است و شواهد آن روشن است، چرا که به طور مثال، فردی که سیتیزن آمریکا و بورسیه پنتاگون است مشاور رییس جمهور می‌شود. وی همچنین مدعی شد که حتی در سال 87 نیز بحث از این شد که فرستادن سیگنال مثبت، برای برقراری ارتباط با آمریکا در روز 13 آبان اتفاق بیفتد».

وی در ادامه به قطعنامه‌ها علیه ایران در بحث هسته‌‌ای و مشکلات سرمایه‌گذاری اقتصادی و... اشاره کرد و افزود: «در جواب سوال مطرح همیشگی توسط عده‌ای که می‌پرسند آیا در زمان خاتمی، وابستگی اقتصادی به خارج در حال شکل گیری نبوده است؟ باید بگویم آیا راه افتادن مجتمع عظیم پتروشیمی عسلویه و امکان بهره‌برداری از منافع ملی در آن شرایط که قیمت نفت به کمترین مقدارش رسیده بود، به ضرر ما تمام شد؟ سرمایه‌گذاری خارجی می‌تواند در کشور حاشیه امن پدید آورد، چرا که کشورهایی که در ایران سرمایه گذاری می‌کنند، به علت منافعشان حاضر به اعمال تحریم و همکاری در تهدیدها علیه ایران نخواهند شد. هم‌چنین باید بگویم که بحث انرژی هسته‌‌ای از زمان موسوی و هاشمی شروع شده و در دوره خاتمی نیز پیش رفته بود و نیروگاه اصفهان و نطنز در آن زمان راه اندازی شدند».

ابتکار با بیان این نکته که باید بررسی کرد رابطه با آمریکا با توجه به اتفاقات اخیر به چه نقطه‌ای خواهد رسید، گفت: «از طرفی اوباما در صحبت‌هایش گفته است شما تا به حال گفته‌اید چه چیزی را نمی‌خواهید و الان باید بگویید که چه سیاستی را در رابطه با آمریکا می‌خواهید و از طرف دیگر سنای آمریکا تمام عیار بر بحث تحریم‌ها پافشاری دارد، بنابراین موضع آنها به شکل همان چماق و هویج ادامه دارد و آنها هم می دانند دولت ایران درموضع حساسی است و امکان معامله کردن برایش وجود ندارد. پس این‌که دولت مردان ابتدا بدون هوشیاری لازم مذاکره می کنند، اما پس ازبازگشت با موانعی که به حق هم جلوی آنها گذلشته می شود مواجه می شوند، تلقی جهان این خواهد شد که ایران به دنبال فریب جامعه جهانی است و این تهدیدها را بر علیه ما بیشتر می کند».

ابتکار همچنین با طرح این پرسش که حالا چه باید کرد و به عنوان دانشجویان مسلمان از کجا باید شروع کنیم، ابراز عقیده کرد: «متاسفانه عده‌ای به نام دین، دینمان را به سرقت می‌برند و ما با عده‌ای مواجه هستیم که سارق دین ما شده‌اند، در حالی که دغدغه اصلی ما اسلام است و باید در جهت اعتلای آن گام برداریم».

معاون رییس جمهور در دولت هشتم ضمن اشاره به این نکته که در تاریخ، یکی از واقعیت‌ها فراز و نشیب است، افزود: «بزرگترین راز سفر زندگی شکست و از دست دادن است و شاید نجات همیشه در به دست آوردن نباشد. بنابراین شاید لازمه انقلاب ما در این مقطع این بوده است که به این مرحله برسیم و احساس کنیم که چقدر از دست داده‌ایم و انجمن های اسلامی نباید خودشکوفایی خود و دانشجویان را فراموش کنند و این واقعیت را به خاطر داشته باشند که این امتحان راه جدیدی را باز می کند به شرطی که در سقوط گیر نکنیم و آن را راه جدیدی برای نجات و پیروزی بدانیم».

عضو دانشجویان پیرو خط امام(ره) در ادامه این جلسه افزود: «ما معتقد به حرکت فکری هستیم و اعتقادی به ابزار خشونت و زور و اجبار نداریم، بنابراین عمده کاری که باید انجام دهیم کار فکری و روشنگری است؛ چرا که مردم نیز نشان داده‌اند که با صبر و تحمل حرکت می کنند؛ پس تمام اعتبار این جریان فکری به حقایقی است که شکست ناپذیر است و ما باید مشی و مسیر کار فرهنگی و فکری را در جهت کاهش شکاف ها تا رسیدن به تحولات مدنظر برای کشور و جامعه در پیش بگیریم؛ برخلاف کسانی که پیشرمنافعتشان در گروی ادامه این شکاف‌هاست».

در ادامه این جلسه ابتکار در پاسخ به سوالاتی که بیشتر با محوریت واقعه تسخیر لانه جاسوسی در 13 آبان 58 بود، در پاسخ به سوالی مبنی بر این که لزوم 444 روز گروگان گیری چه بود و در موقعیت فعلی نقد شما نسبت به این حرکت چه می‌باشد؟ گفت: «در طول این 444 روز اتفاقات مختلفی رخ داد که بسیاری از آنها از کنترل دانشجویان خارج بود و پیش‌بینی دانشجویان تنها برای چند روز و یا چند ساعت بود. این در حالی بود که حرکت دانشجویان با تایید بی چون و چرای امام (ره) و حمایت مردم در اطراف لانه جاسوسی مواجه شد و این حس ایجاد شد که با کار دانشجویان، کشور نجات پیدا کرده است. شاید بتوان گفت که به علت عدم شکل گیری ساختارهای اصلی نظام تا آن روز، موضوع آزادی گروگان ها با تاخیر بسیار مواجه شد. البته این مساله ناخودآگاه در طول این مدت یک چتر امنی جهت تثبیت قدم‌های نظام جمهوری اسلامی و ساختارسازی و برگزاری انتخابات‌های مختلف به وجود آورد. اما به محض این که مجلس شکل گرفت صحبت از آزادی گروگان‌ها مطرح گردید».

وی هم چنین در رابطه با نقدهای موجود به حرکت 13 آبان گفت: «این که عده‌ای به کل از حرکت خود در آن زمان اظهار پشیمانی کنند و بگویند حالا موافق آمریکا هستند، به نظرم چنین دیدگاهی وجود ندارد. اما این که بگوییم شاید اشتباهاتی رخ داده و می‌شد، کمتر از 444 روز گروگان‌ها را نگه داشت، بحث درستی است، اما نباید بگوییم که آن حرکت و جریان به کلی اشتباه بوده است».

معاون رییس جمهور دولت هشتم هم چنین در جواب سوال دیگری مبنی بر این که نتیجه عملکرد واقعه 13 آبان هنوز تعیین کننده سیاست خارجی ما است و تاثیرات آن را شاهد هستیم. ارزیابی شما در این رابطه چست؟، گفت: «خیلی از وقایع بعد از واقعه 13 آبان 58 قابل پیش بینی برای دانشجویان نبود و همه وقایع 30 سال بعد از آن واقعه را نمی‌توان به 13 آبان ارتباط داد. البته واقعه 13 آبان از اهمیت بالایی برخوردار است و خیلی از اتفاقات پس از خود را تحت تاثیر قرار داد».

ابتکار هم چنین در جواب این سوال که نگهداری از گروگان‌ها بر عهده چه کسانی بوده است و برخورد با آنها چگونه بوده است؟ گفت: «نگهداری از گروگان‌ها از اول به دست دانشجویان بود و به صورت برنامه‌ریزی شده اتفاق می‌افتاد، تا واقعه طبس که آمریکا به ایران حمله کرد و آمریکا به علت برخورد هواپیماهایش و طوفان شن مجبور به لغو این عملیات سری شد».

عضو دانشجویان پیرو خط امام در جواب این سوال که چرا در مورد وقایع 13 آبان کتابی منتشر نشده است و تنها کتاب شما در این زمینه وجود دارد که در آن به اسامی اشاره نکرده‌اید، گفت: «این موضوع نقد درستی است، البته باید بگویم که دانشجویان بعد از این ماجرا خیلی تلاش کرده‌اند تاریخ جامعی بنویسند و اسناد آن جمع آوری شد و در دست عباس عبدی قرار گرفت تا این کار را انجام دهد،اما او چند وقت بعد در سالگرد 13 آبان دستگیر شد که یکی از اتهامات او اتفاقا نگهداری این اسناد بود».

وی افزود: «من کتاب "تسخیر" را 10 سال بعد نوشتم و ابتدا این کار را با نام مستعار انجام دادم و از دوستان در کتاب خود نام نبردم به این دلیل که شاید در آن شرایط نمی خواستند اسمشان شناخته شود، بنابراین اجازه نداشتم که اسم بقیه افراد را روشن کنم».

وی هم چنین در جواب این سوال که منظور از آمبولانسی کردن برخی از افراد برای تسویه افراد حاضر در لانه جاسوسی چه بوده است؟ گفت: «خوشبختانه دانشجویان در آن دوره هوشیار بودند که به هیچ یک از جریانات حزبی آن زمان اجازه بهره برداری از این حرکت را ندهند. بنابراین به محض روشن شدن ارتباط برخی از افراد با احزاب دانشجویان در جهت تصفیه اقدام می‌کردند».

ابتکار در پایان در جواب این سوال که نقش آمریکا در منسجم نگه داشتن ارتش در اواخر رژیم شاه برای انتقال آن به دولت موقت چه بوده است؟ گفت: «نقش آمریکا در ارتش در جهت انسجام آن برای انتقال به دولت موقت نبوده است؛ بلکه در جهت برقراری کودتا بود تا بتواند مانع انقلاب شود، اما موفق نشدند».

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین