آفتابنیوز : آفتاب: اکثر کشورهای عضو شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به انتقاد از ایران به خاطر برنامه هستهایاش رای دادند.
دیپلماتهایی که در داخل جلسه روز جمعه شورای حکام حضور داشتند، گفتند که بیست و پنج کشور از سی و چهار کشور حاضر در این نشست به نفع قطعنامهای که تحت حمایت آمریکا، روسیه، چین، انگلیسف فرانسه و آلمان قرار دارد رای دادند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس این قطعنامه ایران را به خاطر آنچه بیاعتنایی به قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل و خودداری از توقف غنیسازی اورانیوم خوانده شد سرزنش میکند.
این قطعنامه علاوه بر آن از ایران به خاطر آنچه ساخت پنهانی دومین مرکز غنیسازی اورانیوم ایران خوانده شد انتقاد کرده و از تهران میخواهد که بلافاصله ساخت این مرکز را متوقف کند.
در این قطعنامه ادعا شده است که آژانس نمیتواند تایید کند که برنامه هستهای ایران صرفاً برای کاربردهای صلحآمیز است.
این قطعنامه بدون توجه به تاکید ایران بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهایاش "نگرانی جدی" را نسبت به اینکه ایران ممکن است یک برنامه هستهای نظامی را پنهان کرده باشد ابراز میدارد.
به گزارش خبرگزاری رویتر این قطعنامه با 25 رای مثبت، 3 رای منفی و شش رای ممتنع تصویب شد.
روسیه و چین در اقدامی نادر از این قطعنامه حمایت کردند، اما هنوز مشخص نیست آیا این اقدام موجب حمایت روسیه و چین از تحریمهایی که کشورهای غربی احتمالاً بعدها در صدد اعمال آن علیه ایران برخواهند آمد خواهد شد یا خیر.
اکثر کشورهای در حال توسعه با این اقدام مخالفت کرده و گفتند که این اقدام تحریک کننده بوده و نتایج عکس خواهد داشت.
در حالی کشورهای 1+5 اقدام به تهیه و تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام کردند که البرادعی در گزارش نوامبر خود اعلام کرد که آژانس به راستیآزمایی عدم انحراف مواد هستهای اعلام شده در ایران ادامه میدهد.
البرادعی در پاراگراف سه تایید میکند که کلیه مواد هستهای در کارخانه صنعتی نطنز (شامل تزریق، محصول و دورریز) علاوه بر همه زنجیرههای نصب شده (سانتریفیوژ) و ایستگاههای تزریق و خروجی مواد، همگی تحت نظارت و کنترل دوربینها و بازرسان آژانس میباشند و برنامه بازرسی بعدی برای انجام راستیآزمایی فیزیکی مواد در نطنز، برای 22 تا 30 نوامبر برنامهریزی شده است و مورد توافق قرار گرفته است.
همچنین در پاراگراف پنج اعلام میکند، مواد هستهای در کارخانه نیمه صنعتی نطنز، علاوه بر مناطق زنجیرههای سانتریفیوژ و تزریق و خروجی مواد تحت نظارت و کنترل بازرسان و دوربینهای آژانس میباشد.
آژانس در پاراگراف 10 گزارش تایید میکند که اطلاعات طراحی سایت «فردو» که توسط ایران ارائه شده است با آنچه در سایت توسط بازرسان مشاهده گردیده مطابقت دارد. با توافق ایران زمان بازرسی بعدی از سایت برای پایان نوامبر برنامهریزی شده است.
علی اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی پیش از تصویب قطعنامه کشورهای 1+5 در شورای حکام در جمع خبرنگاران گفته بود که این قطعنامه در روابط ایران با آژانس و کشورهای غربی اختلال ایجاد خواهد کرد و آن را بهبود نخواهد داد.
سلطانیه گفت که در صورتی که شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی قطعنامهای را در محکومیت برنامه هستهای ایران تصویب کند، ایران همکاری خود با آژانس را به حداقل خواهد رساند.
وی گفت که رایگیری درباره قطعنامه علیه ایران که پس از چهار سال تکرار میشود "به فضای سازنده کنونی آسیب خواهد رساند و عواقب درازمدتی خواهد داشت".