کد خبر: ۹۳۲۶۷
تاریخ انتشار : ۲۵ آذر ۱۳۸۸ - ۰۱:۳۹

پیشنهادات نعمت‌زاده برای حل مشکل مالی پالایشگاههای جدید

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: معاون اسبق وزیر نفت با تاکید بر اینکه نباید به فاینانس خارجی، وام بانکهای داخلی و خارجی برای پالایشگاه سازی امیدوار باشیم پیشنهاد کرد پول نفت به ساخت پالایشگاههای نفت اختصاص یابد.

محمدرضا نعمت‌زاده در گفتگو با مهر گفت: «پیشنهاد واگذاری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در قالب یک هلدینگ به‌ عنوان بهترین راهکار برای واگذاری این شرکت به بخش خصوصی نیز به سازمان بورس ارائه شده بود اما آنها نپذیرفته‌اند، اگرچه سرانجام روزی به درستی آن پی خواهند برد، ولی بهتر است هر چه زودتر تصمیم گیری کنند».

ضرورت اصلاح قانون برای افزایش سهم دولت در پالایشگاهها

وی با اشاره به ضرورت استنباط درست از قانون، تصریح کرد: «اینکه استنباط کلی کنیم که دولت حق دارد در تمام پروژه‌هایی که قرار است خصوصی شوند، تنها 20 درصد سرمایه‌گذاری کند، غلط است».

نعمت‌زاده تاکید کرد: «البته این موضوع قانون شده است ولی باید اصلاح شود به طوری که در قانون آمده است که بخش دولتی با تصویب هیئت دولت حق دارد در مناطق محروم تا 49 درصد سرمایه‌گذاری کند در حالی که بسیاری از پروژه ها در مناطق محروم نیستند».

معاون وزیر نفت در دولت نهم تصریح کرد: «همچنین بخش خصوصی که بتواند 80 درصد منابع مالی ساخت یک واحد پالایشگاهی را بیاورد، نداریم و اگر هم باشد فقط می‌توانند یک پالایشگاه را بسازند».

به گفته مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در دولت نهم، در این زمینه پالایشگاه 4 میلیارد دلار سرمایه می‌خواهد که نه بانکهای داخلی توان تامین آن را دارند و نه بانکهای خارجی در شرایط کنونی به ما وام می‌دهند.

وی افزود: «بنابراین در صورت ادامه این رویه کارها انجام نمی‌شود؛ به همین دلیل باید قانون اصلاح شود و اجازه حضور سرمایه‌گذار دولتی با سهامی بیش از 20 درصد در پروژه‌های بزرگ داده شود».

نعمت‌زاده با تاکید بر اینکه این مساله را از سر دلسوزی می‌گویم و در غیر این صورت کارهای بزرگ انجام نمی‌شود یا تاخیر خواهد داشت، یادآوری کرد: «به همین دلیل اصلاح این قانون پیشنهاد می‌شود».

به گفته نعمت‌زاده باید رفتار متعادلی داشته باشیم و بعد از 100 سال اداره دولتی صنعت نفت، یکباره میزان مشارکت دولت را به 20 درصد کاهش ندهیم. البته لازم است به سمت خصوصی کردن شرکتها برویم ولی باید به تدریج و با زمان کافی انجام شود تا بخش خصوصی نیز قدرت و توان مالی وقتی کافی را کسب کنند.

برای پالایشگاه سازی به فاینانس خارجی امیدوار نباشید

وی با اشاره به اینکه حدود 10 تا 12 سال بود که پالایشگاه‌های نفت توسعه نیافته بودند و طرحهای بهینه ‌سازی برای بهبود کیفیت انجام نشده بود تا در سه سال گذشته اجرای طرحهای بهینه‌سازی آغاز شد، افزود: «اجرای این گونه طرحها نیز به منابع مالی نیاز دارد که یا باید دولت به عنوان سهامدار بیاورد در حالی که هم اکنون سیاست‌ دولت سهامداری پروژه‌ها نیست و واگذاری در برنامه‌ ها قرار دارد پس باید به طریقی منابع مالی تامین شود».

به گفته وی درباره با ساخت پالایشگاههای جدید نفت قانون تاکید می‌کند که تامین مالی آنها باید از طریق فاینانس خارجی باشد که به دلیل شرایط سیاسی متاسفانه قابل دسترسی نیست و به نظر می‌رسد این شرایط سالها طول بکشد. بنابراین، به‌ نظر می‌رسد نباید چندان به فاینانس خارجی امیدوار باشیم، از سوی دیگر توان چنین فاینانسهای داخلی هم وجود ندارد.

نعمت‌زاده با تاکید بر اینکه درباره‌ پالایشگاههای جدید نفت، مبلغی از حساب ذخیره‌ارزی به آنها تعلق نگرفته است، تصریح کرد: «بهترین راه این است که درآمد حاصل از واگذاری پروژه‌ها را به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی دهند تا طرحهای جدید را اجرا کنیم؛ تا چه زمانی باید بنزین و گازوئیل با گوگرد بالا به مردم داده شود، در حالی که دولت تصویب کرده تا سال 1390 باید این فرآورده‌ها اصلاح شوند که می‌دانیم امکان این کار را نداریم».

لایحه تامین مالی پالایشگاههای نفت روی زمین ماند

وی از تهیه لایحه‌ای در دولت نهم برای اختصاص 100 درصد وجوه درآمد حاصل از فروش پالایشگاه‌ها، 20 تومان از فروش هر لیتر بنزین و 10 تومان از محل فروش هر لیتر گازوئیل برای انجام پروژه‌های جدید پالایش به شرکت‌ پالایش و پخش خبرداد و یادآور شد: «این طرح با موافقت غلامحسین نوذری وزیر وقت نفت مواجه شد و قرار بود به دولت برود».

معاون ارشد وزیر نفت در دولت نهم ادامه داد: «معتقدم این کار باید انجام شود، البته این یک راه است که به تنهایی کافی نیست و باید راهکاری دیگر همچون پذیره‌نویسی و مشارکت مردم هم انجام شود».
وی خاطر نشان کرد: «به این ترتیب احتمالا مشکل تامین مالی اجرای پروژه‌های جدید می‌تواند حل شود. در این زمینه در سالهای گذشته چنین طرحی در صنعت سیمان انجام شد که به ازای فروش هر تن سیمان، 35 تومان اخذ می‌شد و توسعه این صنعت و ساخت 6 کارخانه سیمان را به همراه داشت».


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین