رافائل گروسی روز دوشنبه طی سخنانی در نخستین روز برگزاری نشست فصلی شورای حکام گفت: پس از انتخابات در ایران، من با رئیس جمهور پزشکیان مکاتبه کردم و تمایل خود را برای دیدار با او در تهران برای از سرگیری گفتگو و همکاری بین آژانس و ایران نشان دادم.
وی با اشاره به اینکه رئیس جمهوری ایران، پذیرفت که در فرصتی مناسب با او ملاقات کند، افزود: من ایران را تشویق میکنم که چنین نشستی را در آیندهای نه چندان دور تسهیل کند تا بتوانیم گفتوگوی سازندهای را برقرار کنیم که به سرعت به نتایج واقعی منجر شود.
مدیرکل آژانس در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تدابیر جبرانی ایرانی در برجام، ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان را تکرار کرد و مدعی شد: ذخایر اورانیوم غنیشده ایران تا غلظت ۲۰ درصد و ۶۰ درصد همچنان در حال افزایش است و ایران تعداد آبشارهایی را که برای غنیسازی اورانیوم استفاده میکند، افزایش داده است.
وی ادامه داد: بیش از سه سال و نیم از زمانی که ایران اجرای تعهدات مرتبط هستهای خود تحت برجام، از جمله اجرای موقت پروتکل الحاقی خود را متوقف کرده است، میگذرد و در نتیجه، آژانس تداوم دانش خود در رابطه با تولید و شمار سانتریفیوژها، آب سنگین و کنسانتره سنگ اورانیوم را از دست داده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تکرار ادعاهای پادمانی که در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی برای امنیتیسازی پرونده اتمی ایران ریشه دارد افزود: هیچ پیشرفتی در زمینه حل و فصل مسائل پادمانی باقی مانده صورت نگرفته است. ایران میگوید همه مواد، فعالیتها و مکانهای هستهای مورد نیاز را طبق توافقنامه پادمان اعلام کرده است. با این حال، این بیانیه با یافتههای آژانس در مورد ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در مکانهای اعلام نشده در ایران مغایر است. آژانس باید مکان (های) فعلی مواد هستهای و/یا تجهیزات آلوده مربوطه را بداند.
وی ادامه داد: ایران هنوز کد ۳.۱ اصلاحی را که یک تعهد قانونی برای ایران است، اجرا نمیکند، زیرا اعلام کرده است که اجرای این قانون را به حالت تعلیق درآورده است. این مسائل پادمانی باقیمانده ناشی از تعهدات ایران ذیل توافقنامه پادمان جامع است و باید حل شود تا آژانس بتواند تضمین دهد که برنامه هستهای ایران منحصراً صلح آمیز است.
گفتنی است که ایران دو سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گامهایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش برداشت تا توازن در اجرای این توافق را برقرار کند. جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده که تدابیر صورت گرفته برگشت پذیر بوده و هرزمان که سایر طرفها به طور کامل به تعهداتشان عمل کنند ایران نیز متقابلا رفتار خواهد کرد.
گروسی در سخنان امروز خود همچنین ادعا کرد که طی ۱۵ ماه گذشته هیچ پیشرفتی در راستای اجرای بیانیه مشترک ۴ مارس ۲۰۲۳ صورت نگرفته است. وی از ایران خواست که این بیانیه را از طریق «تعامل جدی» با آژانس اجرا کند.
به گزارش ایرنا، ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی اسفند ۱۴۰۱ با هدف حلوفصل تمامی مسائل باقیمانده بین دو طرف توافق کردند؛ توافقی که بعداً بهعنوان بیانیه مشترک ۴ مارس شهرت گرفت و بر اساس آن، جمهوری اسلامی ایران به طور داوطلبانه با فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان آژانس، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد. در پی آن، جلسات متعددی در سطح کارشناسی برگزار و چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حل و فصل شد.
جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده است که همکاری خود را با آژانس در چارچوب موافقتنامه جامع پادمان ادامه داده و مسائل باقیمانده پادمانی نیز با رویکرد حرفهای و بدون جانبداری آژانس قابل حل است.