کد خبر: ۹۳۵۳۱
تاریخ انتشار : ۱۹ دی ۱۳۸۸ - ۱۶:۰۸

اهداف خشونت طلبی؛ هدایت اعتراضات به سوی ساختار شکنی

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب - یادداشت وارده:
فروزان آصف نخعی - دیروز اتومبیل حجت الاسلام كروبی از سوی عده ای مورد حمله مسلحانه قرارگرفت. دركارنامه این تیپ فكری وتشكیلاتی، توهین به آیت الله هاشمی رفسنجانی و برخی از مراجع، حمله به میر حسین موسوی وهمسرش زهرا رهنورد و در نهایت حمله به حجت الاسلام خاتمی نیز قرار دارد. آنان مایلند اشخاص محوری كه درمردم دارای نفوذ كلامی وعملی هستند را مورد تهدید قرار داده تا بتوانند هوادارانشان را به دام رفتارهای افراطی انداخته وآنان را مزدوران آمریكا واسراییل معرفی كنند. هدف مذكور از فردای انتخابات 22 خرداد دنبال شده است. این عده پس از آخرین بیانیه مهندس موسوی، كه از سوی محسن رضایی فرمانده سابق سپاه پاسداران درزمان جنگ به شدت مورد استقبال قرارگرفت، عصبانی بوده ومایلند با طرح‏های این چنینی، فضای حاکم را به سمت خشونت ببرند و در نهایت مردم را مجبور به مقابله افراطی در مقابل یکدیگر نمایند.

انگیزه این حمله های مكرر وعدم توجه به دعوت روحانیت به آرامش، آن است كه با اختلال درسیستم عصبی جامعه، اعتراضات و مشکلات طرفین درگیر را رادیكال كرده والگوی اقتدار نهادهای سنتی ازجمله مراجع وروحانیت را دچار پسرفت تاریخی سازد. هرچند آنان در این امر تا كنون توفیقی به دست نیاورده‏اند، اما عدم هوشیاری مردم در این مقطع كه میانه روی، اصل اساسی برای عبور از بحران تلقی می شود، می تواند به آرزوهای آنان جامه عمل بپوشاند. نباید از نظر دور داشت كه با پیدایش ضعف درموقعیت این گروه، این دست از خشونت ها قابل پیش بینی است واحتمال گسترش آن درآینده نیز می‏رود. خشونت طلبان كه حركت عقلانی از سوی برخی افراد همانند آیت الله هاشمی رفسنجانی و خاتمی را مشاهده كرده‏اند، اكنون در معرض آزمونی ناموفق قرارگرفته اند. از یك سو به شدت دچار ریزش نیرو از سوی هواداران خود شده‎‏اند واز سوی دیگر مشروعیت فرماندهی خود را به منظور پیشبرد اهداف خویش برای دامن زدن به خشونت های سیاسی در طیف گسترده ای از هواداران خود، دچارسوال وچالش می‏بینند. آنان اكنون میان راس وبدنه خود شاهد یك انقطاع روانشناختی بی‏سابقه هستند كه تاكنون نظیرش را ندیده بودند. از این رو این دست از عملیات به نوعی فراربه جلو برای جلوگیری از ریزش نیز تلقی می شود.

با توجه به رویكرد اغلب نزدیك به اتفاق مراجع راجع به حوادث پس از انتخابات، خشونت طلبان و افراط گرایان، دچار مسئله وشك وتردید جدی مذهبی، ایدئولوژیك وسیاسی شده‏اند، زیرا این عده تاكنون قادر نشده‏اند مراجع را در پشت اهداف خود قرار دهند. در نزد عده‏ای دیگر از آنان كه خشونت را با ملاحظه فایده‏مندی برای حفظ منافع طبقه جدید جستجو می كنند، اكنون آشكار شده كه این روش‏ها كه به هرج ومرج بیشتر منتهی می شود، منافع آنان را نیز در مسیر انهدام قرار می‏دهد. اما عصبانیت این عده بیشتر از این ناحیه است كه دراهداف خود برای كشاندن معترضان خیابانی پس از انتخابات به فرارروی از قانون اساسی ومفاد حیاتی آن، ناكام مانده‏اند. البته این درست است كه به دلیل برخی خشونت ها، عده قلیلی در دام خشونت طلبان افتاده‏اند، اما ماهیت اعتراضات مردم، با رویكرد به اطلاعیه هفدهم مهندس موسوی، مواضع آیت الله هاشمی رفسنجانی، حجج اسلام كروبی وخاتمی، حكایت از آن دارد كه از حالت جنبش اعتراضی، مایل است به جنبش مدنی منتقل شود. این رویكرد، برنامه شهروندان معترض را درچارچوب مشروعیت زدایی از مقامات دولتی، آگاهانه محدود كرد وخواستار آن شد كه دولت ورییس آن براساس اصل تفكیك قوا مندرج درقانون اساسی به نهادهای مدنی چون احزاب و دیگر قوا یعنی قوه قانونگذاری و قضاییه پاسخگو باشند. از این رو نیروهای افراطی حمله كننده به آیت الله هاشمی رفسنجانی،‌ موسوی وحجج اسلام كروبی وخاتمی، در این هدف كه جنبش در سطوح رهبری اجتماعی از قانون اساسی عبور كرده و راه ساختارشكنی را در پیش بگیرند، درمقطع فعلی شكست خورده اند. البته برخوردهای خشونت آمیز وقانون شكنانه این عده اگرمورد توجه نهادهای ذیربط قرارنگیرد و از وزن اساسی برای احیای قانون وامنیت برای همه درمجلس شورای اسلامی وقوه قضاییه برخوردار نشود، این احتمال وجود دارد كه افراطیون به بخشی از اهداف خود به طور موقت دست یابند. با این همه نباید این سخن حجت الاسلام حسن روحانی، رییس مركز تحقیقات استراتژیك را از نظر دورداشت كه گفت؛ حوادث مانند ابتدای انقلاب به داخل خانواده ها رسوخ كرده ودرحال رادیكالیزه شدن است. این سخن از سوی ریاست مركز تحقیقات استراتژك، تحرك وتدبر دونهاد قانونگذاری وقضاییه، همچنین هوشیاری مردم را بیش از گذشته طلب می كند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین