تغییر وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جابهجایی دولت، انتظاراتی میان کارگران و بازنشستگان ایجاد کرد، ولی به نظر برخی از فعالین صنفی، روند تحقق این انتظارات، کند پیش میرود.
«نصرالله دریابیگی» نایب رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی کشور در این رابطه میگوید: خواسته اصلی بازنشستگان از دولت چهاردهم، اجرای قانون متناسبسازی حقوق مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی است. بازنشستگان تامین اجتماعی و مقرریبگیران و مستمریبگیران آن که بین ۴ تا ۵ میلیون نفر هستند، در بدترین شرایط معیشتی قرار دارند. متوسط حقوق آنان کمتر از ۸ میلیون تومان است ضمن اینکه تبعیض آشکاری را در خانواده تامین اجتماعی مشاهده میکنند. کارمندان بازنشسته خود سازمان تامین اجتماعی در همه ایام توسط این سازمان حمایت میشوند، اما برای باقی بازنشستگان هیچ اتفاقی نمیافتد.
کارگران برای آموزش، درمان و مسکن و حتی قوت غالب روزانه نیازمند وام هستند. در این شرایط بانک رفاه وام نمیدهد و واگذاری قرار است شرایط را بدتر هم کند
وی افزود: در روزهای پیش از انتخابات، سازمان تامین اجتماعی مبلغ ۳ میلیون تومان ذیل متناسبسازی و پرداخت علیالحساب به بازنشستگان سازمان پرداخت کرد، اما نیروهای بازنشسته کشوری و لشگری اکنون ۵ ماه است که مشمول همسانسازی شدهاند. بارها گفتهاند تبعیض ممنوع و حرام است، ولی در اجرای قانون متناسبسازی از این منظر که معیشت مردم دچار مشکل است و قوانین بسیاری مثل ماده ۴۱ قانون کار و ماده ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی اجرا نشده، این موضوع را به عینه میبینیم. دریابیگی اظهار کرد: از وزیر جدید کار انتظار داشتیم نماینده بازنشستگان و کارگران در دولت باشد. با اینکه قالیباف و پزشکیان در این حوزه قولهایی دادهاند، ولی این تبعیض هنوز برداشته نشده لذا از میدری میخواهیم تلاش کند تا این تبعیض آشکار برطرف شود.
این فعال حقوق بازنشستگان تصریح کرد: بازنشستگان در حوزه درمانی مشکلات متنوعی دارند که رسیدگی به آنها ضروری است. قسمت اعظم مخارج بازنشستگان، موضوع درمان است. درمان از منظر قانون اساسی و قانون الزام تامین اجتماعی رایگان است، اما کشور به سمت بیمههای مکمل رفته لذا بسیاری از هزینهها را از جیب پرداخت میکنیم.
دریابیگی تاکید کرد: همان بیمه تکمیلی نیز با مشکلات عدیدهای مواجه است. تامین اجتماعی ماههاست که حق بیمه پرداختی ما به شرکت بیمه آتیهسازان حافظ که طرف قرارداد بیمه تکمیلی ماست را در کنار سهم خود، واریز نمیکند. این امر باعث توقف بسیاری از خدمات بیمه تکمیلی در پذیرش اسناد خسارات درمان شده است.
تامین اجتماعی پول انجام تعهدات را ندارد و به سازمانی بدهکار بدل شده است. یک زمان این بدهکاری به بانک رفاه بود، ولی حالا این بدهکاری به بازنشستگان، بیمارستانها، داروخانهها و شرکتهای بیمه شده است
وی با اشاره به بدهیهای تامین اجتماعی به بیمارستانها، داروخانهها، بیمه ایران و دیگر بخشهای طرف قرارداد گفت: تامین اجتماعی به وظایف قانونی خود عمل نمیکند و اگر بخواهد هم نمیتواند عمل کند، زیرا پول کافی برای انجام تعهدات را ندارد و به سازمانی بدهکار بدل شده است. یک زمان این بدهکاری به بانک رفاه بود و حالا این بدهکاری به بازنشستگان، بیمارستانها، داروخانهها و شرکتهای بیمه است. مقصر مشکلات درمان تامین اجتماعی که شامل ۱۰ میلیون نفر بازنشسته و خانوادههای ایشان است هم کانون بازنشستگان و شرکت آتیهسازان نیست بلکه مدیران سازمان هستند. میدری باید در این حوزه اقدام کند.
نایب رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی افزود: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی و معاون روابط کار وزارتخانه را از افراد امین بازنشستگان و ذینفعان وزارت کار انتخاب کند. در دوره معاونت فعلی روابط کار، بسیاری از افراد و تشکلهای بازنشستگی و کارگری منزوی شدند و مشکلات روابط کار و بازرسی کار ما را به نقطه نامناسبی رسانده است.
وی اضافه کرد: افرادی را در تامین اجتماعی داریم که به عنوان بازنشسته ۹ ماه است اسناد هزینههای خود را دادند، ولی مبلغی دریافت نکردهاند. در چنین شرایطی مسأله حل تعهدات بیمه تکمیلی تامین اجتماعی و پرداخت بدهی آن به شرکت بیمه مکمل فوری و ضروری است. همچنین وصول منابع برای متناسبسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی باید توسط وزیر کار در دولت پیگیری شود و این دو امر فوری و ضروری است.
دریابیگی با تسلیت جان باختن تعداد زیادی از معدنچیان طبس گفت: جریان خصوصیسازی بلای جان کشور شده است. مرگ خاموش و بیصدای کارگران در اثر حوادث کار به واسطه خصوصیسازی رخ داده است. جریانهای پیمانکاری از جای خود خارج شدند و در همه شهرداریها، ادارات دولتی، بانکها، پتروشیمیها و معادن و شرکتهای تولیدی شاخه دواندهاند. کارگران جوان ما که ذیل شرکتهای پیمانکاری هستند، تبعیض آشکار میان خود و همکاران دارای کار مشابه خود را در خارج شرکتهای پیمانکاری میبینند. به مسعود پزشکیان رای ندادیم که پیمانکاران به جای محدودتر شدن، مبسوطالید و با دست بازتر عمل کنند. ما به امنیت شغلی، اجرای قانون و قانون الزام به درمان رایگان رای دادیم.
نایب رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی خاطرنشان کرد: از پزشکیان میخواهیم که با یک تصمیم درست آرامش را به جامعه کارگری و بازنشستگی کشور بازگرداند. یکی از مواردی که از رئیس جمهور میخواهیم، حل موضوع بانک رفاه کارگران است که متعلق به مردم و کارگران است، اما در ماههای اخیر شاهد آن هستیم که این بانک که باید مال سازمان تامین اجتماعی باشد را به اسم بانک دولتی میخواهند واگذار کنند. واگذاری حقالناس به بخش خصوصی را محکوم میکنیم، چون اگر این بانک به افراد خصوصی واگذار شود، هیچ تضمینی نسبت به بقای تامین اجتماعی نداریم.
این فعال کارگری افزود: همین الان بانک رفاه با اینکه ذیل سازمان تامین اجتماعی بوده و واگذار نشده، دریافت وام بازنشستگان و پرداخت حقوق آنان را با مشکل مواجه کرده وای به حال روزی که کاملا واگذار شود. در آن شرایط باید فاتحه روابط مالی سازمان تامین اجتماعی و بازنشستگان را خواند. ۴۰هزار نفر از بازنشستگان همین امروز در صف دریافت وام هستند و هنوز وامی که باید چند ماه قبل دریافت میکردند را دریافت نکردهاند.
دریابیگی در پایان تصریح کرد: کارگران برای آموزش، درمان و مسکن و حتی قوت غالب روزانه نیازمند وام هستند. در این شرایط بانک وام نمیدهد و واگذاری قرار است شرایط را بدتر کند. انتظار داریم دولت و وزیر کار در این حوزه با عزم جدی تصمیم درست را بگیرند و شخصاً برای حل متناسبسازی، درمان، بیمه تکمیلی و بانک رفاه ورود کنند.
منبع: روزنامه توسعه ایرانی