کد خبر: ۹۴۲۱۱
تاریخ انتشار : ۰۵ بهمن ۱۳۸۸ - ۱۵:۴۵
در گفت و گو با نماینده بین‏المللی انجمن کنترل تسلیحات

سلطانيه: علامت حسن نیت امریکا؛ حل مساله در آژانس

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مصاحبه با نماینده بین‌المللی "انجمن كنترل تسلیحات " تصریح كرد كه آمریكا اگر می‌خواهد حسن نیت خود را نشان دهد، اجازه دهد موضوع هسته‌ای ایران تنها در آژانس مدیریت شود.

"علی اصغر سلطانیه " در مصاحبه‌ای با "اولیور میر " تصریح كرد كه اگر آمریكا درصدد است تا حسن نیت خود را به اثبات رساند باید اجازه دهد كه موضوع هسته‌ای ایران تنها در آژانس مدیریت شود و مانع به وجود نیاورد. 

"اولیور میر " نماینده بین‌المللی انجمن كنترل تسلیحات در شروع مصاحبه خود از "علی‌اصغر سلطانیه " پرسید: چرا ایران هم‌اكنون از سرگیری كار بر روی سانتریفیوژ‌ها و تأسیسات غنی‌سازی آزمایشی در نطنز را انتخاب كرده است؟ 

سلطانیه در پاسخ به وی تأكید كرد كه شما نباید از من بپرسید كه چرا حالا اقدام به این كار كرده‌اید بلكه باید بپرسید چرا تا این اندازه دیر به انجام چنین كاری پرداخته‌اید. ما منتظر ماندیم زیرا ما می‌خواستیم حسن نیت خود را به جامعه بین‌المللی و دوستان اروپایی خود به اثبات برسانیم. زمانی‌كه ما در پاریس مذاكره می‌كردیم، خوشبین بودیم. آنها [اروپاییان] به ما وعده دادند كه اگر ما [عملیات] تعلیق مشاركتی [فعالیت‌های مرتبط با غنی‌سازی اورانیوم] را گسترش دهیم تا همچنین تحقیقات پروژه "یو سی اف " (تأسیسات تبدیل اورانیوم) در اصفهان را پوشش دهد، سپس موضوع [برنامه هسته‌ای ایران] از دستور كار شورای حكام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حذف می‌شود و تنها بازرسی روزمره در ایران ادامه پیدا می‌كند و همه‌چیز آرام می‌شود [به حالت عادی بازمی‌گردد] و ما بر اساس وعده‌های آنها ادامه دادیم اما متأسفانه، آنها به وعده‌های خود عمل نكردند. این امر [عمل نكردن غرب به وعده‌های خود] ادامه پیدا كرد، بنابراین پس از ناامید‌ی‌های طولانی‌مدت و مشاهده این مسئله كه هنوز موضوع هسته‌ای ایران از دستور كار شورای حكام حذف نشده است، ما دیگر نتوانستیم به تعلیق ادامه دهیم و بنابراین این تحقیقات را مجددا از سرگرفتیم. 

وی اینگونه ادامه داد كه هم‌اكنون، سوالی كه ممكن است شما در این راستا مطرح كنید این است كه در دور دوم مذاكرات ما با اروپاییان در ارتباط با كارهایی كه انجام می‌دهیم صادق و شفاف بوده‌ایم یا خیر. قبل از آغاز دور دوم مذاكرات كه در 21 دسامبر (30 آذرماه) آغاز شد، كه در واقع ما آن را قبل از 5 دسامبر (14 آذرماه) آغاز كرده بودیم، دكتر "علی لاریجانی " رئیس مجلس ایران به طور رسمی در مصاحبه‌ای به تمامی جهان اعلام كرد كه ما نمی‌توانیم به تعلیق تحقیقات ادامه دهیم و بنابراین ما می‌خواهیم تحقیقات خود را آغاز كنیم و وی همچنین به طور شفاف اعلام كرد كه این تحقیقات بخشی از موضوع مذاكره [ در نشست 21 دسامبر]محسوب نمی‌شود. وقتی ما برای مذاكره با دوستان اروپایی خود در 21 دسامبر به "وین " آمدیم و من نیز در آنجا حضور داشتم، ما مجدداً به دوستان اروپایی خود گفتیم كه این موضوع در مذاكرات ما قرار ندارد و جزئی از دستور كار ما محسوب نمی‌شود. چیزی‌كه ما آماده شده‌ بودیم در [نشست وین] ارتباط با آن صحبت كنیم، عدم تبدیل فرآیند غنی‌سازی خود به اهداف نظامی بود. 

میر در ادامه سخنان نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: بنابراین شما اعلام می‌كنید كه آن تحقیقات تحت توافقنامه پاریس پوشش داده شده بود كه طبق آن [قرارداد پاریس]، عملیات سانتریفیوژها به وضوح بخشی از توافقنامه پاریس بودند و بنابراین این مسئله [از سرگیری كار سانتریفیوژ‌ها] نقض توافقنامه پاریس بود. 

علی اصغر سلطانیه در پاسخ به سوال بالا تصریح كرد: نه این چیزی نیست كه من سعی دارم بگویم. در توافقنامه پاریس، ما موافقت كردیم كه میزان تعلیقات خود را گسترش دهیم تا پروژه "یو سی اف " و همچنین تحقیقات و آزمایش را نیز تحت پوشش قرار دهد، اما به طور كلی یك چیز كه ما باید به خاطر بسپاریم این است كه در توافقنامه اكتبر 2003 تهران و همچنین توافقنامه نوامبر 2004 پاریس، آنچه كه توسط طرفین مورد موافقت قرار گرفت، تعلیق فعالیت‌های غنی‌سازی و نه توقف آن بود و بر آن اساس، زمانی‌كه دوستان اروپایی ما متأسفانه پیشنهاد ما برای هدفی كه تضمین می‌كرد كه فعالیت‌های ما منحصراً برای اهداف صلح‌آمیز باقی می‌ماند را در ژنو رد كردند و زمانی‌كه ما سال گذشته پیشنهاد خود را ارائه دادیم، انتظار داشتیم تا آنها پیشنهاد خود را در چهارچوب توافقنامه پاریس مطرح كنند اما آنها به جای اینكار، پیشنهادی را مطرح كردند كه صریحاً و به وضوح فعالیت‌های چرخه سوخت هسته‌ای در ایران از جمله غنی‌سازی را حذف كردند[نادیده گرفتند] كه این امر در تخلف كامل با توافقنامه پاریس بود. در واقع مقامات اروپایی توافقنامه میان ایران و اتحادیه اروپا-3 [فرانسه، آلمان، انگلیس و اتحادیه اروپا] را نقض كردند. اتحادیه اروپا-3 در واقع از توافقنامه پاریس دنباله‌روی نكرد. 

وی اینگونه ادامه داد: هم‌اكنون مسئله اینجاست كه چرا ما پروژه "یو سی اف " را مجدداً در ماه اوت از سرگرفتیم و اینكه آیا اطلاعات مختصری در این باره اعلام شد یا خیر؟ من می‌خواهم توجه شما را به این واقعیت جلب كنم كه لاریجانی با سه تن از وزرای خارجه برجسته انگلیس، فرانسه و آلمان در ژنو دیدار كرد و رسماً اعلام كرد كه شما پیشنهاد ما را رد كردید و ما منتظر پیشنهاد شما خواهیم ماند اما اگر پیشنهاد شما، ایران را حق چرخه سوخت هسته‌ای محروم كند، شما می‌توانید فرض كنید كه این پیشنهاد همین حالا رد شده است. این مسئله از قبل در ماه اوت و قبل از آنكه اروپاییان پیشنهاد خود را ارائه دهند اعلام شده بود و وقتی ما متوجه شدیم كه پیشنهاد آنها حق ایران را نادیده گرفته است، نیازی به مطالعه و بررسی بیشتر این مسئله نبود زیرا [پیشنهاد آنها] در تخلف و تضاد با توافقنامه پاریس بود. از آنجایی كه توافقنامه پاریس توسط اروپاییان دنبال نشد، مذاكرات ادامه پیدا نكرد. 

سلطانیه در ادامه تصریح كرد: و در توافقنامه پاریس یك پاراگراف موجود بود كه در آن نوشته شده بود كه تا زمانی‌كه مذاكرات برای توافقنامه دراز مدت ادامه داشته باشد، تعلیق اورانیوم باید استمرار داشته باشد. زمانی‌كه این پیشنهاد مطرح شد، برخلاف توافقنامه پاریس، مذاكرات متوقف شد و بنابراین تعلیق اورانیوم باید متوقف می‌شد زیرا آنها این مسئله را در توافقنامه پاریس لینك كرده بودند، بنابراین ما این اقدام را آغاز كردیم و ما حق آغاز این كار، پروژه "یو سی اف "، را داشتیم و هم‌اكنون پس از گذشت زمانی ما تصمیم گرفتیم كه ما نمی‌توانیم دانشمندان خود را از توانایی انجام تحقیقات محروم كنیم و بنابراین ما تحقیقات خود را از سر گرفتیم. 

به گفته نماینده دائم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ما [ایران] در این برهه زمانی تصمیم‌ گرفتیم كه غنی‌سازی تمام عیار یا غنی‌سازی در سطح صنعتی تجاری را كه تا بیش از 50 هزار دستگاه سانتریفیوژ با ظرفیت 30 تن اورانیوم با غنای در سطح پایین در هر روز پیش می‌رود، آغاز نكنیم. این فعالیت و این سطح بزرگتر هنوز در تعلیق قرار دارد و این یك نكته مهم و ژشت مثبتی از جانب ایران است كه فضای كافی برای مذاكرات احتمالی و رفع صلح‌آمیز كل موضوع باقی گذاشته است، و بنابراین ما به دوستان اروپایی خود توصیه می‌كنیم كه تصمیم عجولانه‌ای اتخاذ نكنند و دستاوردهایی كه به دنبال مذاكرات ما و مصالحه و حق امتیازات ایران، یعنی سه سال تعلیق كه ما انجام دادیم تا حسن نیت خود را به شما، اروپا و جامعه بین‌الملل نشان دهیم و به میز مذاكرات بازگردیم را از بین نبرند. 

سلطانیه در پاسخ به زمان آغاز غنی‌سازی كامل گفت كه این پاسخ بسیار واضح و آشكار است اگر دوم فوریه [در یك نشست شورای حكام آژانس بین المللی انرژی اتمی] یا هر زمان دیگری، قطعنامه‌ای به تصویب برسد كه موضوع ایران را خارج از حوزه و چهارچوب آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بداند و آن را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع دهد، سپس به دنبال قانونی كه به اتفاق آراء توسط مجلس ما به تصویب رسید- با 180 رأی موافق و 10 رأی مخالف، سپس دولت ایران به سرعت اجرای پروتكل الحاقی را متوقف می‌كند و ما غنی‌سازی در سطح وسیع را آغاز خواهیم كرد. 

میر در سوالی از سلطانیه، مطرح كرد: چرا ایران به سوالات باقیمانده به ویژه درباره برنامه سانتریفیوژ P-2 كه یكی از موضوعات مهم كه هنوز آنها [غرب] به دنبال پاسخ‌هایی برای آن هستند، ارائه نداده است و ایران چگونه در صدد است تا نگرانی‌های آژانس را درباره برنامه هسته‌ای برطرف كند؟ 

سلطانیه در پاسخ به این سوال تصریح كرد: در ابتدا در ارتباط با موضوع P-2 من باید شما را به گزارش‌هایی ارجاع دهم و اگر شما تك به تك این گزارش‌ها را از زمانی‌كه این موضوع مطرح شده بررسی كنید، پیشرفت‌های چشمگیر و اطلاعاتی كه به آژانس ارائه شده خواهید دید. مسئله‌ای كه وجود دارد این است كه چرا در بین سالهای 1995 تا 2002 و یا بیشتر، شكافی به وجود آمده كه ما بر روی پروژه P-2 كار نمی‌كردیم. ما باید به وضوح توضیح دهم كه بسیار عاقلانه است زمانی‌كه ما هیچ دستاوردی در زمینه P-1 به دست نیاوردیم، به سراغ نسل بعدی P-2 نرویم بنابراین در آن دوره ما نباید بر روی P-2 فعالیت می‌كردیم. 

این همان كاری است كه صنعت اروپایی یورنكو (URENCO) انجام داد. این بدان معناست كه آنها به مدت 10 الی 12 سال بر روی P-1 كار كردند و سپس به سراغ P-2 رفتند، بنابراین آن چیزی است كه ما انجام داده‌ایم و بنابراین كاری كه ما انجام دادیم از نظر فنی به خوبی قابل توجیه است. تنها چیزی كه وجود دارد این است كه آنها از ما می‌خواهند دلیل آن را بیان كنیم. پاسخ آن بسیار ساده است. ما قبل از آنكه به سراغ P-2 یا نسل بعدی برویم، در P-1 مهارت كافی به دست نیاوردیم. 

نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پاسخ به این سوال كه آیا ممكن است ایران مجدداً فعالیت‌های خود را به حالت تعلیق درآورد تا بدین وسیله از دور جدیدی از مذاكرات حمایت كند، گفت: ایران در زمینه تحقیقات، فعالیت‌های خود را به حالت تعلیق در نمی‌آورد و تغییر نمی دهد زیرا این تصمیم پس از مدت طولانی تعلیق و ناامیدی اتخاذ كرد به ویژه زمانی كه محدودیت‌های تحقیقاتی منجر به ناامیدی دانشمندان دانشگاههای ما و همچنین سازمان انرژی اتمی شده بود. در واقع آنها این پیام را به دانشمندان ایرانی دادند كه حق حتی فكر كردن و انجام تحقیقات را ندارند اما در عین حال می‌خواهم به شما بگویم كه تمامی تحقیقاتی را كه ما انجام می‌دادیم آژانس از آنها آگاهی داشت و به آژانس اطلاع داده شده بود و همه فعالیت‌ها تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و بازرسان آژانس بود. بازرسان در ایران و نطنز حضور داشتند و بنابراین در واقعیت همه چیز تحت نظارت بود. 

میر در ادامه پرسید: آیا موضوع میزان فعالیت‌های هسته‌ای ایران در میز مذاكره خواهد بود؟ 

سلطانیه در پاسخ به این سوال تصریح كرد: منظور من این است كه نگرانی اصلی همین میزان فعالیت‌های هسته‌ای ایران است زیرا دیگر فعالیت‌های ایران تحت بازرسی آژانس قرار دارد.
نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پاسخ به نظر ایران درباره حمایت آمریكا از هرگونه توافقنامه‌ مورد بحث [درباره برنامه هسته‌ای ایران] اعلام كرد كه اگر آمریكا حسن نیت دارد و قصد دارد كه اثبات كند كه قصد رویارویی [با ایران] و به وجود آوردن تنش و همچنین مشكلات امنیتی در منطقه و امنیت جهان را ندارد، باید اجازه دهد كه موضوع هسته‌ای ایران تنها در آژانس مدیریت شود. این بهترین كاری است كه می‌تواند در چهارچوب آژانس انجام دهد. این راهی است كه من فكر می‌كنم بهترین راه است. زیرا اگر این موضوع در چهارچوب آژانس باشد به این معناست كه ما از سیاست خلع سلاح چندجانبه حمایت می‌كنیم و در واقع این یك آزمایش تاریخی برای آمریكا است كه نشان دهند تا چه اندازه در صدد تجدیدنظر در رویكرد یكجانبه خود است و می‌خواهد از این سازمان بین‌المللی مربوطه [آژانس بین‌المللی انرژی اتمی] حمایت كند. این راهی است كه می‌توان انجام داد و من فكر می‌كنم این بهترین راهی است كه آنها می‌توانند در این رابطه انجام دهند. 

وی ادامه داد: آمریكا نباید در این مسیر مانع به وجود آورد، این اولین مسئله است. دوم اینكه به اروپا اجازه دهد كه كار خود را انجام دهد و دستاوردهایی كه ما به دست‌ آورده‌ایم را دست كم نگیرد و اجازه دهد كه همه‌چیز در مسیر خود پیش رود. 

سلطانیه درباره پیشنهاد روسیه برای اجرای فعالیت‌های غنی‌سازی ایران در چهارچوب یك سرمایه‌گذاری مشترك در خاك روسیه گفت كه این مسئله بسیار ساده است. ایده پیشنهاد روسیه كه آنها مطرح كرده‌اند، ارزنده است و ارزش مذاكره و بحث درباره آن با آنها را داراست و همچنین از آنجایی كه نكاتی وجود دارد كه ما درباره آنها نیاز به وضوح بیشتری داریم تصمیم گرفتیم تا دور اول مذاكرات را در تهران برگزار كنیم و تبادل نظرات بسیار مفیدی انجام شد و ما تلاش كردیم تا با یكدیگر مذاكراتی را انجام دهیم و هم‌اكنون ما دور دوم مذاكرات را خواهیم داشت، بنابراین هم‌اكنون ما به مذاكرات سازنده با آنها رسیده‌ایم به طوری كه ما درصدد هستیم تا تمامی ابعاد پیشنهاد آنها را مورد بررسی قرار دهیم و آنها در دور بعد مذاكرات اطلاعات بیشتری درباره موضوعات فنی و اقتصادی پیشنهاد خود ارائه خواهند داد و ما بررسی می‌كنیم كه چه رخ می‌دهد. بنابراین ما مشتاقانه منتظر هستیم كه مذاكرات مفیدی با روسیه داشته باشیم. 

سلطانیه در پاسخ به این سوال كه آیا ایران مایل است تمامی فعالیت‌های غنی‌سازی خود را در خاك یك كشور دیگر انجام دهد، گفت: همانطور كه من اعلام كردم سطح وسیع تجاری و صنعتی هنوز در تعلیق قرار دارد و همانطور كه اعلام شد ما آماده گفت‌وگو درباره عدم تبدیل (عدم تبدیل فرآیند غنی‌سازی خود به اهداف نظامی) هستیم. اما اگر پیشنهاد غنی‌سازی مشترك وجود داشته باشد باید تأثیرات آن بر كار ما بررسی شود زیرا بطور كلی ما نمی‌خواهیم از غنی‌سازی در ایران محروم شویم و می‌خواهیم این امكان را داشته باشیم اما از آنجایی كه ما طرح 20 هزار مگاواتی در برنامه خود داریم ما به سوخت مورد نیاز برای 20 نیروگاه برق در آینده نیاز داریم بنابراین موضوع بر سر چگونگی و محل تهیه این سوخت برای این نیروگاهها است. ما در صدد هستیم كه تا حدی این سوخت مورد نیاز را خود تهیه كنیم زیرا متأسفانه در گذشته ما با كمبود تضمین سوخت مواجه بودیم و همانطور كه شما می بینید یك سند رسمی برای یك منبع تهیه سوخت وجود ندارد، بنابراین ما نیاز به نوعی عامل امن نیاز داریم به طوری كه در مواردی كه تهیه سوخت با اخلال مواجه شد ما بتوانیم خود سوخت داشته باشیم. 

نماینده دائم ایران در آژانس در پایان در خصوص مشاركت چین در بخشی از این پروژه سرمایه‌گذاری مشترك در ایران اعلام كرد: از آنجایی كه رئیس‌جمهوری ما دعوتنامه‌ای را در مجمع عمومی سازمان ملل برای تمامی بخش‌های دولتی و خصوصی به منظور سرمایه‌گذاری مشترك در پروژه غنی‌سازی ما صادر كرد، ما تمامی ابتكارات و هر كشور یا شركت‌هایی كه مایل هستند تا با ما سرمایه‌گذاری مشترك داشته باشند را مورد استقبال قرار می‌دهیم. بنابراین اگر چین یا كشورهای دیگر یا حتی اروپاییان به سرمایه‌گذاری مشترك با ما تمایل داشته باشند از آنها استقبال می‌كنیم و اینكه ما فعالیت‌های غنی‌سازی خود را نه تنها برای بازرسان آژانس بلكه برای تمامی كارشناسان كشورهای مختلف باز می‌گذاریم بنابراین این نهایت شفافیت است و هیچ كس هیچ تردیدی ندارد كه فعالیت‌های هسته‌ای ایران صلح‌آمیز باقی می‌ماند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین