موسیقی در همه اعصار پناهی بوده است برای اقشار مختلف برای بیان غم، احساسات و فرار از روزمرگیهای ناشی از شرایط سخت حاکم بر جامعه. با این همه به دلیل شرایط تورمی فعلی، خرید بسیاری از سازهای موسیقی برای بخش زیادی از جامعه به یک رویا بدل شده است.
در برخی ایالاتهای آمریکا برای بازپروری جوانان و نوجوانان بزهکار، مراکز خدمات اجتماعی، سازهای موسیقی رایگان در اختیار آنها قرار میدهند. در ایران، اما نسل زد از قیمت روزافزون این سازها شکوه میکنند و این مسئله به یکی از موضوعات همیشگی تایملاین نوجوانان و جوانان علاقهمند موسیقی بدل شده است.
به دلیل مخالفت برخی جریان ها در ایران با اصل موسیقی و مکروه یا حرام دانستن آن، طبعاً ارگانهای دولتی مانند وزارت ارشاد تمایلی ندارند که در این زمینه گامی بردارند.
حسین شربیانی مدیرعامل شرکت جام جم و از واردکنندگان سازهای موسیقی در اینباره به آفتابنیوز گفت: اقتصاد سازهای موسیقی در کشور به دلیل برخی نگاههای بعضاً تنگنظرانه در بسیاری اوقات با چالشهای مختلفی روبه رو بوده است. با وجود هنرمندان بسیار خوب تولیدکننده ساز که در کشور داریم، اما متاسفانه صادرات ساز ما بسیار ناچیز است و خریدار سازهای ایرانی صادر شده مانند تنبک و سه تار نیز اغلب ایرانیان خارج از کشور هستند، چون اینها سازهای شرقی است و مردمان مشرق زمین بیشتر به آنها علاقهمند هستند. با این همه در نهایت تعجب کشور ما در زمینه تولید و صادرات ساز هنگ درام گامهای بسیار خوبی برداشته و با افتخار ایران به یک صادرکننده ساز هنگ درام بدل شده است. یکی از دلائل این امر نیز وجود متریال ساخت این ساز در کشور و تولید خودجوش آن توسط هنرمندان سازنده ساز بوده است. در حال حاضر ۳ تا ۴ تولیدکننده هنگ درام در کشور داریم که کالاهای آنها توسط مصرفکننده خارجی و اروپایی پسندیده شده است و نه به صورت چمدانی بلکه به شکل کانتینری صادر میشود.
وی در ادامه افزود: البته تولید و صادرات تنبک و دف نیز توسط جناب حلی که یکی از تولیدکنندگان خوب ایران است انجام میشده است، در سالهای قبل نیز ویولون دستساز تولید شده توسط هنرمند ایرانی آقای قنبری مهر صادر میشد، ویلون تولید شده توسط ایشان اعتبار جهانی دارد. هنگ درام ایرانی نیز در حال حاضر با قیمت ۶ تا ۱۷ میلیون تومان در بازار داخل به فروش میرسد. نواختن هنگ درام راحت است و به قول معروف یک ساز دلی است و تولید این ساز است که میتواند برای ایران یک گرانیگاه صادراتی محسوب شود.
شربیانی با اشاره به وجود تقاضای روزافزون سازهای موسیقی در کشور گفت: سازهای که وارد کشور میشود بیشتر سازهای کلاسیک مانند پیانو، گیتار و اٌرگ یا همان کیبورد است. در بازار داخلی پیانوهای دیجیتال بین ۳۰ تا ۲۰۰ میلیون به فروش میرسد. پیانوی اکوستیک دیواری هم ۶۰۰ میلیون تومان قیمت دارد، ارقام میلیاردی هم معمولاً مربوط به پیانوهای رویال و سالنی است که مصرف و مخاطب خاص دارند. متاسفانه دولت تعرفه گمرکی بسیار سنگینی روی واردات سازهای موسیقی وضع کرده است و تعرفه فعلی بین ۱۰۰ درصد تا ۱۷۰ درصد است. علاوه بر این جدیداً مالیات بر ارزش افزوده نیز روی کلیه سازهای موسیقی وضع شده است. با توجه به تعرفه وضع شده، بازار قاچاق سازهای موسیقی نیز شکل گرفته است.
وی گفت: با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، رونق بازار مصرف سازهای موسیقی کاهش پیدا کرده است. نوجوانان و جوانان زیادی علاقهمند به فراگیری یک ساز موسیقی هستند، اما توان خرید ندارند، قیمت یک گیتار متوسط در بازار حدود ۱۰ میلیون تومان است، چند تولیدکننده تلاش کردند تا گیتار را در ایران تولید کنند، اما به دلیل واردات آن و قیمت تمام شده بالای این ساز در داخل و نیاز به تجهیزات و مواد چوبی خاص، نتوانستند کار را ادامه دهند.