آفتابنیوز : آفتاب: به دنبال اعلام غنی سازی بیست درصدی توسط ایران گمانه زنی ها در خصوص این اقدام ایران بین کارشناسان داخلی و خارجی مبنی بر تحلیل این سیاست اعلامی توسط ایران کماکان ادامه دارد.بدین منظور یادداشتی از دکتر رحمن قهرمانپور تحلیلگر مسائل سیاسی و سردبیر مجله همشهری دیپلماتیک که در سایت دیپلماسی ایرانی منتشر شده است را در اختیار کاربران قرار میدهیم.
رحمان قهرمانپورمانع اصلی توافق یا منشاء اختلاف هستهای میان ایران و غرب بحث زمان تبادل سوخت است؛ تهران بر تبادل همزمان سوخت و اورانیوم تاکید دارد و طرف مقابل بر خروج اورانیوم از ایران و غنی سازی بر روی آن و سپس تحویل سوخت به ایران اشاره دارد.
ایران از قبل گفته بود که اگر 1+5 مبادله سوخت را نپذیرد ناچار به آغاز غنی سازی تا مرز بیست درصد است. لذا به نظر میرسد که دستور آماده سازی مقدمات غنی سازی بیست درصد در ایران نمیتواند تاثیری بر بحث تبادل سوخت داشته و اوضاع را به لحاظ عملی تغییر دهد. اکنون مساله اصلی این است که توپ در زمین گروه 1+5 است تا مبادله همزمان سوخت را بپذیرند.
هشداری برای تشویق
در شرایط کنونی آماده سازی مقدمات غنی سازی بیست درصدی سیاستی است که دولت ایران انتخاب کرده است، در زمان صدور قطع نامه شورای حکام آژانس تهران اعلام کرد که 10 سایت غنی سازی را راه اندازی خواهد کرد و پیش از آن نیز تهران در مقابل عدم پاسخ مثبت غرب اقدام متقابل انجام داد و زمانی همکاری با آژانس را محدود کرد و زمانی دیگر اعلام کرد که بیست هزار مگاوات نیروگاه تاسیس خواهد کرد.
باید توجه کرد که عملی شدن این تصمیمات و تاثیر اعلام آغاز غنی سازی بر تبادل سوخت دو بحث مجزا است. شاید میزان عملی بودن تصمیمات هستهای دولت جای بحث و بررسی داشته باشد اما آن چه اکنون مطرح است تاثیر آغاز غنی سازی بیست درصدی در ایران بر تبادل سوخت میان ایران و غرب است. به نظر میرسد الزاما ارتباط مستقیمی میان این دو مساله وجو ندارد چراکه مساله اصلی در مبادله سوخت، زمان و میزان تبادل است.
در بحث عملی بودن غنی سازی بیست درصدی این سوال مطرح میشود که این کار چه میزان زمان خواهد برد؟ انجام این کار مستلزم تغییراتی در سایت غنی سازی نطنز است؛ این کار باید تحت نظارت آژانس و با نصب دوربینهای جدید و انجام راستی آزمایی فیزیکی و راستی آزمایی دادهها انجام شود که زمانبر خواهد بود.
شاید از دید دولت دستور آماده سازی مقدمات غنی سازی بیست درصدی در نطنز با هدف تشویق گروه 1+5 برای پذیرش بحث تبادل سوخت انجام گرفته باشد اما این که در عرصه عمل چه میزان این تصمیم قابل تحقق باشد، نیازمند زمان است. در شرایط کنونی طرف غربی موافقت خود را با تبادل سوخت نشان نداده و گزارشها حاکی از توزیع متن اولیه قطع نامه جدید علیه ایران در میان اعضای شورای امنیت سازمان ملل است.