آفتابنیوز : آفتاب - عبدالله خاتمی فر: جشن سالانه استقلال کانون های وکلای دادگستری به گفته دکتر امیرناصر کاتوزیان استاد ممتاز حقوق ایران رنگ و بویی دیگر داشت. وکلای ایرانی مدافع حق و قانون که هنوز از ماجرای تدوین و تصویب ناگهانی "آئین نامه ای" به عنوان "آئین نامه جدید لایحه استقلال کانون وکلا" توسط رئیس سابق قوه قضائیه رهایی نیافتهاند، در آستانه بزرگترین همایش خود - که می توان از آن به عنوان "جشن ملی" و "روز وکیل مدافع" یاد کرد - با تصمصم دادگاه انتظامی قضات مبنی بر عدم احراز صلاحیت نزدیک به نیمی از نامزدهای بیست و ششمین دوره انتخابات کانون وکلای دادگستری مرکز مواجه شدند. با وجود آنکه شرکت کم سابقه نزدیک به پنج هزار نفر از اعضای کانون وکلای دادگستری مرکز در "جشن استقلال" نشان از خودآگاهی آنها نسبت به استقلال خدشه ناپذیر کانون های وکلا و پایداری نهاد وکالت دارد، اما نکته پراهمیت "نگرانی مشترک و مشهود" و "ناخرسندی محسوس" ایشان از تصمیم دادگاه انتظامی قضات است که فضای "بزرگترین همایش ملی وکلای ایران" را دگرگون کرد.
در شرایطی که وکلای مدافع همه ساله در روز هفتم اسفند سالروز تصویب "لایحه استقلال کانونهای وکلا"، به پاس ایستادگی در برابر مخالفان عدالت و به یادبود سربازان عدالت و دادورزی "استقلال کانون های وکلا و نهاد وکالت" را جشن می گیرند، امسال همچون سال های گذشته بیم و امید ناشی از تصمیمات خارج از کانون های وکلا برگردهمایی شورآفرین وکلای دادگستری سایه افکند. چرا که از یک سو مخالفت یکپارچه وکلا و کانون های وکلا با "آئین نامه مصوب رئیس سابق قوه قضائیه" هنوز منجر به بطلان سند مذکور نشده است تا همچنان نگرانی ها درباره اقدامات مخل استقلال نهاد وکالت باقی باشد. از دیگر سو اعلام تصمیم "دادگاه عالی انتظامی قضات" درباره سلب حق حضور شمار قابل توجهی از وکلای با سابقه دادگستری به عننوان نامزد عضویت در هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز و انتخابات بیست و ششمین دوره آن که با بهت و نگرانی بسیاری از وکلا و گروه های صنفی آنها مواجه شده است، تنگنای دیگری را پیش روی مدافعان حق و قانون قرار داده است.
همچنان که در انتخابات عمومی کشور برای گزینش اعضای شوراها، مجلس قانونگذاری، رئیس جمهور و ... اصل مشارکت و افزایش میزان آن می تواند شاخص "مشروعیت و مقبولیت" را در کنار شاخصهای کیفی همچون میزان "آزادی شهروندان در انتخاب شدن و انتخاب کردن" نمایان سازد، در انتخابات و مدیریت کانون های وکلا هم کمیت و کیفیت مشارکت وکلا به عنوان بخش مهمی از نخبگان کشور و عنصر "رقابت پذیری" در انتخاب اعضای هیئت مدیره اهمیت دو چندان دارد. چرا که مبارزه انتخاباتی میان متخصصان و شاغلین حرفه وکالت انجام میشود که صرف نظر از دارا بودن ویژگی های دیگر همچون "عضویت در هیئت علمی دانشگاه ها و مراکز آموزشی و پژوهشی"، " سمت مشاور اشخاص حقیقی و حقوقی دولتی و غیردولتی"، "مدیریت امور حقوقی و قراردادی" و " نویسندگی به عنوان مولف و ناشر"، واجد چنان صفاتی هستند که نه تنها مورد اعتماد همه شهروندان بلکه باید به حکم قانون و عقل مورد وثوق قضات و مدیران قضایی و حتی سیاسی کشور باشند.
با این وصف باید سخنان برجسته ترین حقوقدان ایران را در جشن استقلال کانون وکلا که با نیک اندیشی و دوراندیشی بیان شده است خواند و شنید: " وقتي وكلای مورد اعتماد كانون و طبقات برگزيده مورد بیمهری قرار ميگيرد در واقع نه تنها كانون صدمه میخورد، بلكه عدالت نيز مورد خدشه قرار ميگيرد." همچنان که در ادامه سخن، دکتر امیر ناصر کاتوزیان که بی تردید جایگاه یگانهای در میان دانشمندان ایرانی دارد و از جمله نویسندگان پیش نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است با اندوه از آنچه درباره نامزدهای عضویت در هیئت مدیره کانون وکلا رخ داد و با صلابت همیشگی در گفتار چنین یادآور شد :" كانون وكلا خدمات بزرگی را انجام داده است و در پايان دوره رژيم پهلوی نيز همين وكلا بودند كه از انقلابيون دفاع كرده و جان خود را به خطر انداختند."
مخالفت با استقلال کانون های وکلای دادگستری معمایی است که نبود پاسخ مناسب برای آن منجر به انجام اقدامات و درپیش گرفتن رویکردهایی شده است که ناگزیر اعتبار و شان مستقل مراجع قضایی را نیز دچار چالش می کند. در شرایطی که با ثبات و برقراری آرامش در حرفه وکالت و شاغلین آن، انجام مشاوره حقوقی، دفاع از حقوق اشخاص حقیقی و حقوقی، طرح دعاوی در مراجع قضایی و پی گیری امور اداری و انتظامی شهروندان و در یک کلام روابط اجتماعی نظم حقوقی مناسبی می یابد، تدوین مقررات خلق الساعه و طراحی ساختارهای بی سابقه و فاقد پیشینه نظری و تجربی و گاه موازی با نهادها و سازو کارهای کارآمد موجود، بدون اعتماد به متخصصان مربوطه و بهره مندی از دانش، بینش و دقت آنها امری ناپسند و ناروا به نظر میرسد. در شرایطی که همچنان از وکلا به عنوان یکی از دو بال فرشته عدالت در کنار قضات و دادرسان یاد می شود، امید است که وکلای دادگستری همچون بال شکسته فرشته عدالت، در مسلخ استقلال قربانی نشوند.