آفتابنیوز : آفتاب - وحید قرایی: ادامه خشكسالی در استان كرمان و كمبود اعتبارات از جمله چالشهایی است كه شركت آب و فاضلاب روستایی این روزها برای تامین آب شرب روستاهای این استان با آن مواجه است .
معاون نظارت بر بهره برداری شركت آب و فاضلاب روستایی استان كرمان پس از بیان این حرف به مباحثی پردازد كه وضعیت آبرسانی به روستاهای این استان را بیشتر روشن می كند. مهندس مجید جمالیزاده عنوان می كند كه در حال حاضر به 1149 روستای استان كرمان با تانكر آبرسانی می شود كه همین نوع آبرسانی بالغ بر 2 میلیارد و 300 میلیون تومان هزینه دارد. وی می افزاید: 5915 روستا در استان كرمان با جمعیتی حدود یك میلیون و شصت و شش هزار وجود دارد كه 2218 روستا بالای 20 خانوار جمعیت دارند و 2508 روستا دارای شبكه اب آشامیدنی هستند. او در ادامه تصریح می كند: 1871 روستای استان تحت پوشش آب و فاضلاب روستایی هستند كه جمعیتی حدود 728 هزار نفر دارند و59 روستا نیز تحت پوشش شركت آب و فاضلاب شهری می باشند . در همین حال 685 روستای فاقد شبكه آبرسانی بالای 30 خانوار جمعیت دارند كه اولویت تامین اعتبار با این روستاها می باشد. اماخشكسالی های اخیر باعث شده است در سال جاری 747 روستا با جیره بندی آب مواجه شوند.
جمالیزاده در مورد منابع تامین آب روستاهای استان كرمان نیز می گوید: 449 حلقه چاه ، 58 دهنه چشمه ، 56 رشته قنات و 17 منبع آب سطحی آب مورد نیاز روستاییان را تامین می كند و به حداقل 32 میلیارد رالا اعتبار نیاز داریم تا كمبود آب در برخی روستاها رفع شود .
وی سپس به مشكلات و چالش های شركت اب و فاضلاب روستایی پرداخته و عنوان می كند: فرسوده بودن تاسیسات شبكه های آبرسانی روستایی ، استفاده غیرمجاز از شبكه های آب شرب، كاهش سطح آب های زیرزمینی و خشكسالی های چند سال گذشته ، كمبود اعتبارات ازدیاد جمعیت برخی روستاها و افزایش صنایع و انشعابات غیرخانگی حاشیه شهرها و تغییر و افت و كیفیت منابع آبی از جمله این چالش ها است . او می افزاید: 95 درصد برداشت آب برای مصارف كشاورزی است و 5 درصد برای شرب روستایی و شهری و مصارف صنعتی كه این برداشت بی رویه برای كشاورزی به كاهش كیفیت آب منتهی شده است . معاون نظارت بر بهره بردای شركت آب و فاضلاب روستایی در مورد كنترل كیفیت آب روستاها نیز می گوید: یك آزمایشگاه مركزی ، 16 آزمایشگاه در شهرستانها و آزمایشگاههای سیار این كنترل كیفیت را انجام می دهند . جمالیزاده پایین بودن تعرفه های آب شرب روستایی را از عوامل كاهش منابع مالی شركت آب و فاضلاب روستایی ذكر كرده و می گوید: از سال 83 افزایش قیمت آب بها نداشتیم ضمن اینكه تنها یك دهم قیمت تمام شده آب از مشتركان روستایی پرداخت نمی شود به طوریكه در سه ماهه اول امسال فقط 15 درصد و در سه ماهه دو 35 درصد مشتركان قبض خود را پرداخت كرده اند .
وی البته به بدهی های فراوان شركت آب و فاضلاب روستایی هم اشاره كرده می گوید : به دلیل كمبود اعتبارات مبالغ زیادی به شركت های توزیع برق شمال و جنوب استان كرمان بدهكار هستیم . او در عین حال تاكید می كند كه با ظرفیت های پیمانكاری مناسب به هیچ عنوان شكل اجرایی نداریم و اگر اعتبارات كافی وجود داشته باشد فعالیت های عمرانی برای تكمیل شبكه های آبرسانی انجام خواهد شد . جمالیزاده با اشاره به بارندگی های اخیر در استان كرمان عنوان می كند : با این بارندگی ها در برداشت های بی رویه كاهش منابع آب زیرزمین جبران نخواهد شد و مشكلات در این زمینه پا برجا است . وی تاكید می كند: اعتبارات فعلی شركت جوابگوی تعهدات ما هم نیست و اعتبارات امسال این شركت به یک پنجم سال گذشته رسیده است در حالیكه هزینه های حفر یك چاه برای وارد كردن آن به شبكه آبرسانی حدود 300 میلیون تومان است .