کد خبر: ۹۵۴۱۸
تاریخ انتشار : ۰۷ اسفند ۱۳۸۸ - ۱۴:۴۴
خشکسالی در کرمان به پایان نرسید؛

امسال کرمان، زمستان را با هوای بهاری تجربه کرد

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب - وحید قرایی: کرمانی ها امسال زمستان گرمی را پشت سر گذاشتند. زمستان گرمی که کمتر برای مردم این شهر مسبوق به سابقه بوده است. دمای هوای کرمان تا همین روزها که ماه آخر زمستان است به گونه ای بود که شهروندان سرمای این فصل سال را به جز چند روز معدود احساس نکردند و البته برای بسیاری این موضوع قابل توجه و حتی نگران کننده بود. 

نگران کننده از این جهت که حالا حتی کرمانی ها نیز تغییرات آب و هوایی کره زمین را احساس می کنند و می دانند که این موضوع می تواند تاثیرات زیادی در دراز مدت بر زندگی آنها داشته باشد. ولی آیا واقعا زمستان گرمی را پشت سر می گذاریم؟ 

سرپرست واحد تحقیقات اداره کل هواشناسی استان کرمان در پاسخ به این سوال می گوید: درست است! زمستان امسال تا اینجا ما شاهد زمستانی گرم و کم بارش بوده ایم. خصوصا میزان دما در دی ماه افزایش محسوسی نسبت به سالهای گذشته داشت. زهرا نجفی نیک در همین مورد می افزاید: به طور کلی ما با مسئله ی تغییر اقلیم مواجه هستیم و این مسئله فقط مختص کرمان و ایران نیست بلکه در تمام کره ی زمین اتفاق افتاده است. به طور متوسط دمای سال های دهه ی اخیر نسبت به سی سال گذشته در 1990-1961 شش دهم درجه گرم تر شده بنابراین این گرما در همه جا رخ داده است. 

وی ادامه می دهد: به طور کلی یکی از پیامدهای تغییر اقلیم همین کمبود بارش و افزایش دما می باشد و در عین حال ناهنجاری هایی در بارندگی ها به وجود می آید که این ناهنجاری ها مکانی و زمانی هستند. از لحاظ زمانی این ناهنجاری ها خودشان را در بهار یا تابستان زودرس و یا سرمای غیر نرمال در بهار، کاهش بارش برف، کاهش روزهای یخبندان، طوفان های دریایی و خشکسالی های گسترده نشان می دهند و همانطور که می بینیم بارش هایی که باید در پاییز صورت بگیرد در آخر زمستان صورت می گیرد و بارش های زمستانه در بهار. 

او می افزاید: بنابراین روشن ترین اثر تغییر اقلیم در ایران را می توان تغییرات در توزیع مکانی و زمانی بارش ها و تغییر در شدت، مدت و نوع بارش برشمرد. همچنین به تبع ناهنجاری های ایجاد شده، دمای کره ی زمین در حال زیاد شدن است و بارش های رگباری نیز زیاد می شود. این کارشناس هواشناسی تصریح می کند: براساس پیش بینی های ipcc -هیئت بین الدول تغییر اقلیم- در دهه های آینده متناسب با افزایش دما بارش های رگباری و سیل آسا زیاد می شود. 

سرپرست واحد تحقیقات اداره کل هواشناسی استان کرمان با اشاره به اینکه فعالیت های همه ی مردم دنیا و حتی مردم کرمان در جلوگیری از تداوم تغییرات جوی بسیار تاثیرگذار است گفت: انسان ها می توانند با جلوگیری از آلوده کردن هوا، تولید گازهای گل خانه ای و ... تاثیر مثبتی را در این مقوله بگذارند. 

بارش های کمتر در سال های آینده 

نجفی نیک در تحلیل وضعیت بارنگی های امسال می گوید:با توجه به بررسی آخرین نتایج به دست آمده از خروجی مدل های پیش بینی اقلیمی در فصل زمستان، بارش ها در حد نرمال پیش بینی شده اند اما در سال های آینده با توجه به مباحث قبلی که راجع به تغییر اقلیم گفتیم به طور کلی بارش ها کمتر و به صورت رگباری می باشند اما این گفته به این معنی نیست که تمام سال ها کمبود بارش داشته باشیم شاید سال هایی با بارش بالا نیز داشته باشیم ولی دیدگاه کلی، احتمال کاهش بارش می باشد. 

وی در مورد کاهش بارندگی های امسال همچنین گفت: از دیدگاه تخصصی امسال سیستم پر فشار سیبری در شمال کشور گسترش قابل توجهی نداشته و از جهتی سیستم کم فشار در جنوب ایران و صحرای عربستان تقویت شده و سیستم کم فشار مدیترانه تضعیف شده است بنابراین ما که بیشترین بارش را از ورود سیستم مدیترانه ای داریم شاهد کاهش بارندگی ها هستیم. 

او در همچنین می گوید: طی چندین سال گذشته خشکسالی برطرف نشده و همچنان ادامه دارد و باران های رگباری هم که در حالبارش است و نمونه ان در جنوب استان کرمان مشاهده شد تاثیری در رفع خشکسالی ندارد. 

نجفی در ادامه اظهار می دارد: عملیات بارورسازی ابرها سال گذشته انجام شد و سازمان هواشناسی وظیفه بررسی و بهبود سازی شرایط این عملیات را برعهده داشته است. 

ارتباط با سایر سازمان ها 

اما فعالیت سازمان هواشناسی در تعامل با سیار سازمان ها در استان کرمان به چه صورت است؟ این کارشناس هواشناسی در این مورد عنوان می کند: ارتباط سازمان هواشناسی با سایر سازمان های ذیربط بدین شکل است که مبانی علمی تحقیقات هواشناسی و و پیش بینی ها برای سایر سازمان ها از جمله آب و منطقه ای، جهادکشاورزی، مرکز بهداشت، ستاد حوادث، منابع طبیعی و ... اعلام می شود و سازمان های ذیربط متناسب با اطلاعات ما باید برای دوره های کوتاه مدت و بلندمدت خود برنامه ریزی کنند. 

نجفی توضیح می دهد: مثلا اگر ما برای آن ها پیش بینی بارش بیش از نرمال داشته باشیم سازمان های مرتبط برای بخش منابع آب باید برنامه ریزی مناسب داشته باشند و اگر کمبود بارش داشتیم برنامه ی دیگری را برای تامین آب کشاورزان و شرب مردم انجام دهند بنابراین صرفا تحقیقات و پیش بینی ها با سازمان هواشناسی می باشد. 

وی می افزاید: ما می توانیم تغییرات اقلیمی را بررسی کنیم و اگر در منطقه ی ما رخ می دهد اعلام نماییم و بررسی اثرات آن روی بخش های مختلف از جمله کشاورزی با جهاد کشاورزی می باشد. به عنوان مثال اگر در منطقه ای کشت یک نوع محصول خاص انجام می شده که با افزایش دما آن کشت تحت تاثیر قرار می گیرد جهاد کشاورزی باید نوع واریته را عوض کند که مقاوم تر باشد. 

او با اشاره به اینکه پهنای اقلیم مرتبا در حال تغییر است می گوید: ما باید ابتدا باید شناخت پیدا کنیم، سپس اثرات را ارزیابی کنیم و در نهایت سازگاری پیدا کنیم، لذا حال که امروزه آثار تغییرات اقلیمی بر کشاورزی، اقتصاد و صنعت مورد تایید دانشمندان جهان قرار گرفته باید هشدارهای تغییر اقلیم در کشور و استان ما هم بیش از گذشته جدی گرفته شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۲ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۱
0
1
سلام ....خوب است .....مرسی از شما
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین