دکتر ملیحه عرب، با اشاره به این که یائسگی زودتر تعاریف متعهد و وسیعی دارد اظهار کرد: به طور کلی اگر کسی از ۵۰ سالگی به بعد، یکسال کامل سیکل قاعدگی را نداشته باشد، یائسگی اتفاق افتاده است.
وی افزود: کاهش عملکرد تخمدان در خانمهای زیر ۴۰ سال نارسایی تخمدان تلقی میشود و درمانها و علایم آن با یائسگی متفاوت است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه توضیح داد: زیر ۴۰ سال نارسایی زودرس تخمدان با پریود نامنطم همراه با fsh بالا تشخیص داده میشود
در مواردی علائم گر گرفتگی و خشکی ناحیه تناسلی نیز در این افراد دیده میشود.
کاهش عملکرد استرادیول خون که نماینده ترشح استروژن تخمدان است از جمله عوامل کاهش عملکرد تخمدان در خانمهای جوان است که دکتر عرب به آن اشاره کردو گفت: در این افراد عملکرد تخمدان دچار نوسان میشود ممکن است امکان برگشت طبیعی سیکلهای قاعدگی کاهش یابد.
متخصص زنان و زایمان دانشگاه درباره میزان شیوع بروز یائسگی زودرس در کشور با سایر کشورها نیز افزود: طبق آمار شیوع یائسگی در ایران با سایر کشورهای جهان تفاوت چندانی ندارد.
وی یکی از مهمترین علل نارسایی تخمدان در زنان جوانتر را در بیشتر موارد ناشناخته دانست و افزود:در اکثر موارد حتی تا ۹۰ درصد علت مشخصی برای نارسایی تخمدانها پیدا نمیشود و در مواردی جراحی تخمدان، شیمی درمانی، رادیوتراپی و اختلالات ژنتیک میتواند از اصلیترین علتهای کاهش عملکرد تخمدانها تلقی شود.
دکتر عرب در پاسخ به این سوال که آیا یائسگی زودرس و یا کاهش عملکرد تخمدان درمان دارد یا خیر توضیح داد: بیشتر ترجیح میدهیم کلمه نارسایی زودرس تخمدان را به جای یائسگی زودرس در زنان جوان به کار ببریم که ماهیت نوسانی آن را نشان میدهد. وی افزود: در نارسایی زودرس تخمدانها پیشنهاد میشود که درمانهای استروژنی در این افراد آغاز شود تا از خطر پوکی استخوان، بیماری قلبی عروقی، فراموشی، نازک شدن مخاط ادراری تناسلی پیشگیری شود.
درمان همزمان پروسترون و استروژن در افرادیکه مشکلی در رحم ندارند یکی دیگر از مواردی بود که این عضو هیئت علمی دانشگاه برای درمان کاهش عملکرد تخمدان به آن اشاره کرد.
وی با تاکید براینکه نوسان عملکرد در فعالیت تخمدانها به معنای، عدم توانایی در بارداری نیست خاطرنشان کرد: در نوسان تخمدان امکان بارداری وجود دارد بنابراین قرصهای پیشگیری از بارداری در افرادیکه قصد بارداری ندارند نیز میتواند اثرات مفید هورمونی را برای بدن تامین کند.
دکتر عرب ادامه داد: درمان هورمونی تا سن متوسط یائسگی طبیعی یعنی ۵۰ تا ۵۱ سال باید در افرادیکه دچار نوسان عملکرد تخمدان هستند ادامه پیدا کند.
وی انجام آزمایشات سالانه tsh مربوط به تیروئید در افرادیکه دچار نارسایی زودرس تخمدان هستند را مورد تاکید قرار داد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه خاطرنشان کرد: تشخیص نارسایی زودرس تخمدان نیاز به یک سال عدم پریود ندارد، بی نظمی و یا تاخیر در قاعدگی به صورت پریود هر دو ماه یک بار نشانهی واضحی کاهش عملکرد تخمدان هاست که باید با مشورت پزشکمتخصص بررسی شود.
وی ادامه داد: باید در نظر داشت که همه خانمهایی که قبل از ۴۰ سالگی دچار قطع عادت ماهانه میشوند، دچار یائسگی زودرس نیستند و حتماً این تشخیص باید با بررسیهای هورمونی پیگیری شود.