آفتابنیوز : آفتاب - فروزان آصف نخعی: با اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها زنان و کودکان درمعرض آسیب جدی و نهاد خانواده به طرز بی سابقهای درمعرض انهدام و فروپاشی قرار خواهد گرفت که برای کاهش تبعات آن باید دولت به طور دقیق و کارشناسی چارهای بیندیشد.
خانم زیبا جلالی نایینی، در گفت وگو با آفتاب با اعلام مطلب بالا گفت : موضوع هدفمند کردن یارانهها با کاهش درآمدهای دولت مرتبط است . طبعا در شرایطی که دولت برای حل مسایل اقتصادی خود رو به ملت میآورد و مردم را در حل آن سهیم میکند باید به همه جوانب و تبعات این حرکت کاملا واقف باشد و به راه کارهایی که میتواند آسیبهای ناشی از این تصمیمات را به حداقل برساند بیندیشد.
این محقق و کارشناس مطالعات زنان، نخستین قدم در کاهش آسیبها کار کارشناسی درچارچوب تیمهای مجرب اقتصادی – اجتماعی و روانشناختی ذکر کرد و گفت: کارشناسان اقتصادی باید پیشبینیهای لازم را به صورت جزیی در خصوص افزایش هزینههای خانوار انجام دهند و درکنار همفکری واشتراک مساعی با متخصصین جامعهشناس و روانشناس که آشنایی کامل با مسایل امروز خانوادهها وجامعه دارند، راهکارهای خروج از بحران را تدوین کرده و با عملیات بسیار گسترده تبلیغی به جامعه منتقل کنند.
وی همچنین افزود: بدون شک زنان و به ویژه زنان سرپرست خانوار ( اعم از مجرد و متاهل ) از جمله گروههای آسیبپذیرتری هستند که در معرض ضربات شوک لایحه هدفمند کردن یارانهها قرار خواهند گرفت با این رویکرد بوده که بسیاری از کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی برتعدیل تدریجی یارانهها تاکید داشته و معتقد هستند که طی 5 سال این اقدامات یعنی حذف یارانهها باید انجام بگیرد زیرا این امر فرصتی را برای ایجاد زمینه و آمادگی اعضای جامعه و درنهایت گرفتن زهر این شوک ایجاد میکند .
وی در ادامه با اشاره به این که تاثیرات منفی شوک اقتصادی جنبههای مختلف روانشناسی را در بر دارد افزود: بروز یا افزایش خشونت در خانه و خیابان از اولین واکنشهای طبیعی اجرای لایحه هدفمند کردن یارانههاست. به این منظور میتوان برای جلوگیری از خشونتهای خانگی ( که معمولا زنان و کودکان قربانیان آن هستند ) یا اجتماعی قوانین موجود را پر رنگ یا تقویت کرده و زمینه آموزش آن را برای مردم فراهم کنند.
این محقق مطالعات زنان در ادامه با اشاره به این که افسردگی و تمایل به خودکشی از عوارض دیگر شوکهای اقتصادی است افزود : تمایل به راههای دیگر مانند رفتن به لاک فراموشیهای کاذب میتواند افراد جامعه را به سوی اعتیاد و دیگر مفسدههای اخلاقی بکشاند و اعضای ضعیفتر خانواده را به کسب درآمدهای نامشروع و فساد برانگیز سوق دهد.
وی افزود : زمانی که هزینههای معیشتی فراتر از درآمد مشروع قرار گیرد و اعضای جامعه خود را در بنبست معیشتی ببینند، بروز فاجعههای اجتماعی ازجمله افزایش قتل، جنایت، دزدی، کجروی و جرمهای یقه سفیدی قطعی است .
جلالی نایینی در ادامه با اشاره به این که دولت با آگاهی از تمامی آسیبهای اجتماعی اینک که دست یاری به سوی ملت دارد باید زمینه آموزش و ارتقای آگاهی کلیه اقشار اجتماعی در بطن خانوادهها از طریق رسانهها ازجمله رسانه ملی را به طور جدی پیگیری کند تا در برابر بروز فجایع مذکور اقدام پیشگیرانه کرده باشد، افزود: نهاد خانواده به عنوان پناهگاه حل همه آسیبهای اجتماعی در سی سال گذشته بوده که در جوامع مدرن، این وظیفه به عهده دولت ها و نهادهای اجتماعی است، از این رو در سی سال گذشته این خانواده بوده که مشکلات ناشی از گذار جامعه سنتی به جامعه مدرن را به منظور دادن آگاهی، آموزش و پیش گیری و فراهم نمودن ابزارهای لازم در حمایت از اعضای خانواده برعهده داشته است.
وی در ادامه افزود : با توجه به اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها در سال آینده، عملا نقش حمایتی خانواده از اعضایش سلب شده یا به شدت کاهش یافته و درمعرض متلاشی شدن قرار میگیرد و زنان و کودکان همانند زمان صنعتی شدن انگلستان، در لابلای چرخهای هدفمند کردن یارانهها له خواهند شد. از این رو دولت باید پیشبینی کند نقشهایی که قبلا به خانوادهها واگذار میکرده، از این پس چه نهاد دیگری این نقشها را به عهده خواهد گرفت؟
وی با اشاره به این که طرح هدفمند کردن یارانهها ولو با توزیع مجدد درآمد حاصل از آن براساس نظر کارشناسان عملا قدرت خرید خانوار را 50 درصد کاهش میدهد افزود: با اجرای طرح پرداخت نقدی یارانهها به دهک های درآمدی پایین، دولت نه تنها رویکرد پیشگیرانه در وارد آمدن آسیبها به خانواده و به ویژه زنان و کودکان نداشته، بلکه با رو در رو قرار دادن اعضای خانواده با یکدیگر، پیشاپیش، روابط نهاد خانواده را بغرنجتر کرده است، چرا که در محاسبات اقتصادی درآمد خانوار، درآمد زنان به عنوان یکی از نان آوران خانواده لحاظ شده اما کماکان مرد را به عنوان تنها سرپرست خانوار درنظر گرفته و پرداخت یارانه را تنها به حساب مرد خانواده واریز خواهند کرد.