آفتابنیوز : آفتاب - فروزان آصف نخعی: 5 روز دیگر به انتخابات کانون وکلای مرکز باقی مانده با بیش از 20 هزار عضو. امروز 14 نفر دیگر از افراد تایید صلاحیت نشده کاندیداها از سوی دادگاه انتظامی قضات، تایید صلاحیت شدند. کانون وکلا، نهادی قدرتمند درکنار قوه قضاییه به منظور برقراری عدالت مورد توجه است . با این همه رد صلاحیت کاندیداهای هیات مدیره کانون وکلای مرکز، منجر به برخی انتقادهای جدی از سوی اعضای کانون را فراهم آورده است، در این باره گفت وگویی با آرش کیخسروی وکیل دادگستری انجام داده ایم و کم وکیف موضوع را از وی درباره نقایص قانون، اقداماتی که دادگاه عالی انتظامی قضات باید انجام دهد و... جویا شدهایم . این گفت وگو از نظرتان می گذرد:
× فکر می کنید که در خصوص انتخابات کانون وکلا، در حال حاضر با چه شرایطی مواجه هستیم ؟
- آنچه می دانیم این است که صلاحیت تعدادی از وکلای عزیز ایران که جهت شرکت در انتخابات بیست و ششمین دوره هیات مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز ثبت نام نموده اند طی تصمیمی که توسط ریاست محترم دادگاه عالی انتظامی قضات اعلام گردیده ، رد شده است .
× گفته می شود که قانون از جمله قانون کیفیت اخذ پروانه نقص دارد، درعین حال نیز باید به این قانون نیز عمل شود نظرتان چیست؟
- ما جملگی توافق داریم که به مفاد قانون عمل نماییم اما این بدین معنی نیست که اگر نقد یا ایرادی به قانون وارد دانستیم آنرا بیان نکنیم . قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری مصوب سال 76 سه ایراد اساسی دارد: نخست آنکه ورود ناموجه در قانون گذاری است و علی رغم عنوانش در محتوا نسبت به مساله صلاحیت وکلا جهت حضور در هیات مدیره ورود کرده ، دیگر آنکه بر خلاف اصل 23 قانون اساسی تفتیش عقیده می کند و سوم آنکه مرجعی برای تجدید نظر خواهی از تصمیم دادگاه عالی انتظامی که معلوم نیست به چه علت و با چه منطقی به عنوان مرجع تصمیم گیرنده در نظر گرفته شده پیش بینی نکرده است . این را بدین منظور مطرح کردم که نمایندگان مجلس فکر و اقدامی در راستای تغییر اساسی این قانون انجام دهند و البته به شرطی که گره را محکمتر نکنند.
× فکر می کنید وظیفه دادگاه انتظامی قضات دراین باره چه بوده است؟
- اگرچه قانون پیش گقته مسوولیت رد یا تایید صلاحیت کاندیداها را به دادگاه عالی انتظامی محول کرده اما این بدین معنا نیست که قضات محترم برای تصمیم گیری ملزم به رعایت اصول و موازین حقوقی نباشند . آنها باید به موقع و در فرصت دو ماههای که مکلف بوده اند، به صورت کتبی، همراه با دلایل ومستندات کافی و رعایت اصل انصاف و در نظر گرفتن حق دفاع و با تکیه بر شرافت و وجدان خود اعلام نظر نمایند و امکان تجدید نظر خواهی نیز برای رد صلاحیت شدگان لحاظ کنند، اما آنچه که اتفاق افتاده حکایت دیگری است . ابتدا طی نامه ای صلاحیت 43 نفر را تایید و درباره مابقی افراد سکوت و یا تایید صلاحیت مابقی را علی رغم اتمام مدت موکول به آینده می کنند و در هفته بعد از آن اعلام می دارند که همان 43 نفر تایید و ما بقی رد شده اند . جای سوال دارد که چرا این گونه اتفاق هایی می افتد ؟ و چرا سلیقه ای با افراد برخورد می شود ؟
× آیا شما شخصا برای تحقق حقوق وکلا به دادگاه عالی مراجعه کردهاید ؟
- بله ، روز سه شنبه 20/11/88 به دادگاه عالی انتظامی قضات مراجعه کردم تا متنی را که در آن از قضات محترم درخواست نموده بودم صلاحیت هر 79 نفر را تایید و حق انتخاب بهترین ها را به خود وکلا واگذار نمایند و با اجرای خوب یک قانون بد و با سعه صدر مساله را حل کنند تقدیم آنها کنم . به طوری که در آن روز گفته شد تا آن روز بررسی توسط شعبه اول دادگاه عالی صورت نگرفته و لیست اسامی دردادسرای انتظامی بود . بنابراین با توجه به تعطیلی آن چند روز عملا امکان اظهار نظر برای قضات محترم وجود نداشته است و می باید به این سوال اساسی نیز پاسخ دهند که چگونه دراین فرصت کوتاه رسیدگی کرده اند ؟ و اینکه آیا اقناع حاصل شده است ؟
× دلیل دادگاه انتظامی قضات برای ارائه نکردن دلایل رد صلاحیت ها چیست ؟
- معمولا دادگاه عالی انتظامی قضات به دلیل حفظ اسرار افراد از پاسخگویی صریح حتی به رد صلاحیت شدگان نیز طفره می رود ، در حالیکه با اعلام نظرشان حیثیت همکاران را مورد تعرض قرار داده اند ، سکوت پیشه کرده و این گونه حق بسیاری از افراد ضایع می شود و نهایتا چند نفر دیگر را نیز تایید میکنند تا آبها از آسیاب بیفتد که گویا قراربوده امروز نیز چند اسم دیگر را هم اعلام کنند که شاید کرده باشند. اما آنچه اهمیت دارد این است که حتی یک نفر هم نباید بدون دلیل موجه رد صلاحیت شود .
× بحث رد صلاحیت ها تا چند روز قبل از انتخابات هیات مدیره چه کارکردی دارد و چه راه حلی برای آن میتوانید پیشنهاد بدهید ؟
- مساله رد صلاحیت ها چون چند روزی قبل از انتخابات مشخص می شود معمولا درابتدا بنا به دلایلی ایجاد دو دستگی می کند بنابراین امکان حل این مساله در کوتاه مدت برای همکاران وکیل به دست نمی آید و در دراز مدت نیز مساله فراموش شده و بیشتر از آه و افسوسی باقی نمی ماند .
×آیا تلاش کردهاید قانون اجرا شود؟ چون ظاهرا قانون دارای مفرهایی است که امکان گنجاندن بقیه اسامی در لیست انتخابات هیات مدیره وجود داشته است ؟
ابتدا بگویم از آن جا که به نظر میرسد رد صلاحیتها حقوقی نبوده از این رو نمیتوان امیدی به اجرای قانون داشت . از آنجا که نظر دادگاه انتظامی بعد از دو ماه و با یک امضا و بدون ذکر مستندات اعلام شده این نظر برای کانون ایجاد تکلیفی نمی کند اما وکلا همیشه این نگرانی را دارند که چنانچه به این بعد از قانون نیز عمل کنند استقلال نیم بند (با عرض معذرت) کانون وکلا نیز دستخوش حوادثی شود که البته از آنجا که سیاست اساسا قاعده خاص و مدونی تبعیت نمی کند تا حدودی می شود حق را به این دوستان داد .
× آیا از نهادهای دیگر چون مجلس نمیتوانید در این مورد کمک بگیرید؟
بله می توانیم . تمام ادیان الهی ، اصول اخلاقی ، قوانین انسانی و تشکیل حکومتها برای ایجاد عدالت است و اینک حقی در آستانه تضییع قرار گرفته و فرصتی برای دادخواهی فردی نیز وجود ندارد، بنابراین از نمایندگان محترم مجلس که حق اظهار نظر در تمام مسایل را دارند انتظار می رود با توجه به سوگندی که برای حفظ حقوق ملت و دفاع از آزادی آنها یاد نموده اند در این وقت تنگ به میدان آیند، چرا که مطمئنا اقدام آنها مفید فایده است.