در بیانیه رسمی انجمن متخصصین تجهیزات پزشکی کشور در خصوص مسائل تأمین کالاها و ارز ترجیحی با تأکید بر اهمیت سلامت عمومی، تأمین بهموقع کالاهای پزشکی باکیفیت و کاهش هزینههای پرداختی بیماران، به طرح دیدگاهها و پیشنهادهایی در این زمینه پرداخته است.
متن کامل بیانیه به شرح زیر است:سلام و درود بر کلیه ذینفعان حوزه تجهیزات پزشکی بهویژه مسئولین وزارت بهداشت، انجمنها و تشکلهای صنفی، و سایر فعالین و ذینفعان حوزه سلامت.
در خصوص بحث حیاتی تأمین تجهیزات و ملزومات پزشکی موردنیاز بیماران و مراکز تشخیصی و درمانی کشور عزیزمان و مباحث مرتبط به ارز، با توجه به برخی جلسات و گفتوگوها و گاهاً برداشتهای متفاوت، مجموع موارد ذیل بهعنوان جمعبندی نظرات انجمن متخصصین تجهیزات پزشکی کشور در این خصوص اعلام میگردد:
این انجمن با داشتن دفاتر نمایندگی در ۱۷ استان کشور و دارا بودن بیش از ۵۰۰۰ عضو رسمی که در شرکتهای تولیدی، بازرگانی، توزیعی، و بیمارستانهای دولتی و خصوصی و مراکز دانشگاهی و ستاد مرکزی تجهیزات پزشکی در وزارت بهداشت و سایر بخشهای مختلف در سراسر کشور در این حوزه مشغول فعالیت هستند، اشراف لازم جهت انعکاس دیدگاهها و گاهاً ارائه راهکارهای لازم را در همه امور مربوط به تجهیزات و ملزومات پزشکی از جمله مباحث تأمین کالاها و ارز را داشته و مطابق اساسنامه خود، آن را رسالت و وظیفه خویش میداند.
بدیهی است این انجمن همواره از نقد و بررسی دیدگاهها و نظرات خود، توسط مسئولین و کارشناسان خبره در این حوزه به روش گفت و گوی سازنده استقبال میکند.
۲. از نظر این انجمن، محور اصلی تمام فعالیتها باید رضایت مردم و کاهش هزینههای (پرداخت از جیب) بیماران برای کلیه امور تشخیصی و درمانی باشد.
۳. از نظر تمام صاحبنظران اقتصادی، وجود ارزهای چند نرخی و قیمتگذاری دستوری کالاها، ضررهای بزرگی را به سیستم تأمین کالاها وارد نموده و ذاتاً فسادزا هستند.
۴. از نظر این انجمن، دغدغه اصلی وزارت بهداشت باید کاهش رنج مردم از طریق تأمین بهموقع اقلام موردنیاز با بهترین کیفیت و کمترین قیمت باشد و مسئولین کشوری و لشکری باید تمام هموغم خود را در کنار تأمین امنیت کشور، در تأمین سلامت مردم نیز به کار گیرند.
۵. به نظر میرسد مسئولین کاردان و با تجربه فعلی در وزارت بهداشت، رئیسجمهور محترم که خود پزشک و مسلط بر امر بوده و معاونین خبره ایشان، اگر توان تأمین یک میلیارد دلار ارز ترجیحی را داشته باشند، قطعاً تأمین مابهالتفاوت ریالی آن هم برای ایشان مقدور و میسر و چهبسا بسیار آسانتر باشد، البته اگر عزم و اراده قاطع و جدی و عملیاتی نیز در بین سایر ادارات و سازمانهای ذیربط (مانند سازمان برنامه و بانک مرکزی و…) در این خصوص وجود داشته باشد؛ لذا با توجه به مقدمات فوق موارد ذیل پیشنهاد میشود:
۱. دولت محترم و وزارت بهداشت، تأمین ارز ترجیحی را برای تجهیزات و ملزومات پزشکی فاقد تولید داخل و بهویژه تجهیزات و ملزومات ضروری و حیاتی، تأمین و تضمین نمایند. پیشنهاد این انجمن تخصیص مابهالتفاوت آن به انتهای زنجیره به شرط وجود تضمینهای لازم و اجرای صحیح و بهموقع آن میباشد و در صورت عدم وجود تضمینهای اجرایی لازم، با عنایت به تجربههای ناموفق طرحهای مشابه در گذشته (دارویار و طرح تحول سلامت) پرداخت آن به هر روش تضمینشده ممکن و با صلاحدید وزارت بهداشت توصیه میشود.
۲. مسئولین سازمان برنامه، بانک مرکزی و بیمهها در یک فرآیند متمرکز و قانونی و با هماهنگی مجلس، مکلف به انجام وظایف خود برای تأمین ریال و آمادهسازی سریع سامانه پرداخت مابهالتفاوت در انتهای زنجیره موردنیاز شده و در صورت قصور و کوتاهی در برابر قانون، بهصورت جدی پاسخگو باشند.
۳. تجربه نشان داده است (حداقل طرح دارویار و بخشهایی از طرح تحول سلامت) در صورت عدم عزم ملی در رأس سران قوا و همچنین متولیان اصلی، تأمین بودجه سلامت مردم با چالش شدید در این خصوص مواجه خواهد شد.
۴. در خصوص تجهیزات و ملزومات پزشکی تولید داخل، پیشنهاد این انجمن عدم تخصیص هرگونه ارز حمایتی به کالاهای وارداتی که دارای مشابه تولید داخل هستند، میباشد. البته این مشروط به داشتن تولیدکننده واقعی و با عمق ساخت بالا، با کیفیت و کمیت موردنیاز کشور شود.