آفتابنیوز : آفتاب - حسین محمد نبی: صیانت از حقوق وکلا با توجه به قوانین موضوعه وظیفه ای است که کانونهای وکلا باید در انجام آن کوشا باشند و اقدامات متناسب برای استمرار و تثبیت آن انجام دهند. اساساً حق دفاع به عنوان یکی از حقوق ذاتی و فطری است که کار و خدمت وکلا تحقق و اجرای چنین حقی است.
آنچه مسلم است باید مصونیت وکلای دادگستری از هر گونه تعرض در مسیر انجام امور وکالتی به عنوان یکی از لوازم حق دفاع مورد توجه قرار گیرد. استقلال کانون وکلا در حفظ استقلال قوه قضائیه نیز موثر است. زیرا حفاظت از حقوق مردم و اجرای عدالت – که سرلوحه امور در قوای سه گانه است – بدون همکاری و همراهی متولیان این سه قوه قابل تحقق به نظر نمی رسد. کانون وکلای دادگستری نیز که نهادی غیر دولتی و به اصطلاح NGO محسوب می شود و به حکم قانون مصوب و مقررات بین المللی مربوط به " اصول اساسی در خصوص حفظ استقلال حرفه وکالت " مصوب کانون بین المللی وکلا (IBA) در سال 1990 متعهد به کوشش برای صیانت از استقلال خود و حقوق اعضا می باشد که مورد عمل تمام کانون های وکلای جهان است. در مقدمه این اصول آمده است: " استقلال حرفه وکالت، متضمن حمایت و ارتقاء حقوق بشر، استقرار و حفظ حکومت قانون در جامعه و به عنوان یکی از ارکان دادرسی عادلانه محسوب میشود. " در این مصوبه از دولت ها خواسته شده تا این اصول اساسی و بنیادی را مورد توجه و احترام قرار دهند و در قوانین ملی خود پیش بینی و در عمل اقدام کنند. همچنین در ماده 17 این سند بین المللی تصریح شده است:" کانون های وکلای دادگستری باید مستقل باشند؛ ارکان قوانین و هیات مدیره آنها باید بطور کاملاً آزادانه توسط خود آنها (وکلای دادگستری) بدون دخالت هیچ شخص و سازمان خارجی انتخاب شوند." این صراحت در حفظ استقلال کانون های وکلای کشورهای مختلف برای برقراری عدالت و حفظ حرمت قانون است. کانون وکلا هم موظف به نظارت و کنترل دقیق نسب به فعالیت اعضای جامعه وکالت به طور مستمر است.
در اجلاس وکلای کشورهای مختلف جهان در پاریس که در ششم دسامبر 2008 برگزار شد، کنوانسیونی به تصویب رسید که در ماده 2 آن بیان شده است: " کانون های وکلای دادگستری بطور مستقل توسط وکلای دادگستری تشکیل می گردند که متضمن منافع و ارتقای آموزش حرفه ای و یکپارچه حرفه وکالت می باشند." واقعیت این است که وکالت حرفه آزاد است و استقلال در امر وکالت ضمانتی برای اجرای عدالت است. باید دانست حفظ شان ، وجدان ، درستکاری ، انسانیت ، احترام خویش ، حفظ اسرار موکلین ، وفاداری ، ظرافت در رفتار ، ادب ، بی غرضی و رفتاری متعادل در برابر شهروندان خواهان حق دفاع و شایسته برخورداری از آن در تقویت آنچه به استقلال و اندیشه مستقل بودن وکلا منجر می شود دارای اهمیت و موکد است. بدیهی است که امروز احیای حقوق عامع و گسترش داد و عدل نسبت مستقیم با دستگاه قضایی مستقل و همکاری قضات و دادرسان شریف ، پرتوان و عالم با وکلای فرهیخته ، قانونمند و با اخلاق - که حافظ حقوق و منافع موکلین خود هستند - دارد.
هیئت مدیره کانون وکلا باید با تقویت نقش نظارتی خود بر امور وکالت برای ترسیم نقش واقعی وکلای دادگستری در پیگیری و دفاع از حقوق شهروندان اقدام کند که انجام این رسالت و مسوولیت حرفه ای و قانونی نیازمند همکاری گروهی وکلایی است که خود در اجرا و احترام به قانون بهترین و شاخص باشند. چنین ویژگی خصلت کسانی است که برای حفظ استقلال کانون وکلا به دور از هیجان زدگی در تصمیم و رفتار ، اخلاق حرفه ای را بشناسند و به آن پایبند باشند.