علیرضا زاکانی شهردار تهران شب ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۳ در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: ما در کشور مشکلی نداریم که قابل حل نباشد. موضوعات آلودگی هوا و ترافیک که چالش بزرگی در کشور است قابل حل شدن است. برنامهریزی شده است تا کارها پیش برود و به زودی ثمره آنها دیده خواهد شد. حل شدن این موضوعات یک شبه نخواهد بود.
شهردار تهران افزود: در ۴۱ ماه و شش روزی که در شهرداری تهران در حال فعالیت هستیم مترو تهران ۲۵۴ کیلومتر خط با ۱۴۲ ایستگاه داشت که هم اکنون ۳۰۸ کیلومتر خط به همراه ۱۵۹ ایستگاه داریم. در این مدت خط ۲، ۴، ۶ و ۷ در حال تکمیل است و خط ۸ و ۹ و ۱۰ هم تنظیم قرارداد آن تنظیم شده است و خط ۱۱ هم در حال فراهم شدن مقدمات آن هستیم.
وی ادامه داد: ۱۱۸۱ واگن طی ۲۵ سال وارد تهران شده بود که در سال گذشته ما قرارداد ۱۱۸۴ واگن را امضا کردیم که اولین رام آن قبل از پایان بهمن ماه وارد خطوط خواهد شد و در ماه بعد رام دوم و در سه ماه اول سال آینده رام سوم هم وارد خط خواهند شد.
زاکانی بیان کرد: هر کیلومتر مترو ۳۰۰۰ میلیارد تومان هزینه دارد. در حوزه تراموا دو رام تراموا وارد کشور شده است و از شب دوشنبه ۲۲ بهمن ماه فعالیت خودشان را در تهران آغاز خواهند کرد. این ترامواها شبیه مترو هستند و روی زمین حرکت میکنند، چرخ لاستیکی دارند و دوره عمر آنها ۳۰ سال است در حالی که میانگین عمر بیآرتی ۱۰ سال است. تراموا ظرفیتش در جابه جایی مسافر از بی آر تی بیشتر است. این ترامواها در همان جایگاه بیآرتی حرکت خواهند کرد.
شهردار تهران ادامه داد: ترامواها تقریبا یک ششم مترو هزینه دارد و دو سوم مترو جابجایی مسافر دارد همچنین سرعت قابل قبولی را داراست. خط یک بی آر تی در حال ترمیم برای حرکت ترامواست. تفاوت تراموا با بی آر تی این است که این دستگاهها شامل سیگنالینگ هستند که با چهارراهها هماهنگ میباشند و امکانی را ایجاد میکند که انتقال مسافر به سهولت انجام خواهد شد.
وی بیان کرد: ما ۱۸۷۸اتوبوس را در ابتدای دوره خدمتمان تحویل گرفتیم که ۸۶۰ تا از آنها در گردش بوده است، اما هم اکنون ما ۳۳۰۰ اتوبوس داریم که ۲۳۰۰ تا از آنها در گردش هستند. ما قرارداد ۵۵۰۰ اتوبوس را منعقد کردیم که از این تعداد ۳۰۰۰ تا از آنها در داخل خریداری شده و ۲۵۰۰ تا از آنها هم از خارج خریداری شده است. هفته دیگر از اتوبوسهای وارداتی رونمایی خواهد شد.
زاکانی بیان کرد: در اولین بسته وارداتی ۱۷۵۲ تاکسی شاسی به همراه ۱۸۶ اتوبوس برقی وارد کشور شده است که با هر بار شارژ شدن ۵۵۰ کیلومتر را طی میکند ما آخرین و ویژهترین امکانات را آوردیم چرا که شأن مردم ما بیشتر از اینهاست. ما به دنبال رساندن قدر السهم حمل و نقل عمومی به ۷۰ درصد هستیم و میخواهیم از حل و نقل شخصی بکاهیم.
شهردار تهران گفت: ۸۳ درصد آلودگیهای گازی مربوط به وسایل متحرک است که ۳۷ درصد از آنها ماشینهای شخصی هستند و ۲۱ درصد از آنها موتورها میباشند ما بر روی ماشینهای شخصی و موتورها تمرکز کردیم تا بتوانیم با برقی سازی فضای شهر را تغییر بدهیم و صرفا با این اقدامات ۵۸ درصد برای آلودگی هوا اثر خواهیم گذاشت.
زاکانی افزود: اگر محاسبه کنیم که ما ۲۰ میلیون سفر در تهران داریم و ۷۰ درصد از آنها با حمل و نقل عمومی انجام شود اتفاقات ویژهای رقم خواهد خورد. ما باید با مناسب سازی و فناوریهای نوین به این مهم نزدیک شویم. به عنوان مثال ما هم اکنون ۳۰۵ میدان میوه تره بار در تهران داریم که در شنبه همین هفته ۱۰ میدان دیگر هم افتتاح خواهد شد و همین مسئله سفرها را در شهر کاهش میدهد. نرمافزار شهرزاد خدمات را درب منزل ارائه میدهد و این اتفاقات باعث کاهش سفر در شهر میشود.
شهردار تهران افزود: ما در تهران ۹۸ اصلاح تقاطعی داریم که ۷۸۳ کیلومتر را به ۵۳ کیلومتر تبدیل میکند. از سال گذشته مسقف کردن مزار شهدا را شروع کردیم و بسترهای مزار را مناسب سازی میکنیم و سال آینده تمام میشود.
وی بیان کرد: چهارنقطه برای ساخت آرامستانها مشخص کردهایم؛ کار ساخت را شروع کردهایم و مکانهای آن اعلام شده است و در آینده نزدیک رونمایی خواهد شد.
زاکانی در مورد آسیبهای اجتماعی گفت: معتادان متجاهر در کمپهای اجباری اسکان داده میشوند تا بازسازی شخصیتی و سم زدایی برای آنها صورت بگیرد. امروز ۲۰ هزار معتاد متجاهر در کمپهای ما جمع آوری شدهاند و امروز در هیچ کجای شهر کلونی جمعیت معتاد متجاهر نداریم. شبها خودروها در حال گشت هستند که افراد بی خانمان را به گرمخانه ببرد. ماشینهای سیاری داریم که بی خانمانهایی که به گرمخانه نمیخواهند بروند در آنجا استراحت میکنند. به تکدی گری حرفهای جرم است، اما آنها که حرفهای نیستند مجرم نیستند و ما به دنبال فراهم کردن اشتغال آنها هستیم. امروز متکدیان سر چهارراهها کم شدهاند.
وی ادامه داد: حدود ۷۰۰۰ کودک سر چهارراهها را با همکاری دستگاهها کم کردهایم که البته برخی از این کودکان اتباع بودند.
شهردار تهران در مورد فضای سبز پایتخت گفت: در دهه ۹۰ سالانه ۹۳۰ هکتار فضای سبز در تهران کاشته شده است. در سه زمستانی که توفیق خدمت داشتیم مسیری را رفتیم که در زمستان امسال ۷۷۵۰ هکتار کاشت خواهیم داشت. امسال جشن پایان مرحله اول کمربند سبز تهران را برگزار میکنیم. داخل شهر هم اکنون ۱۶۴۰۰ هکتار فضای سبز داریم و در همین دوره خدمت خودمان حدود ۱۲۹ پارک را اضافه کردیم.
وی افزود: دهها سال است که میخواهند پایتخت را جا به جا کنند ولی عملا شدنی نیست یعنی هم هزینههای فوقالعاده بالایی دارد و هم امکانات و مقدورات و شرایطی که دنبال میکنند شرایطی است که امکان جا به جایی را فراهم نمیکند. پیشنهاد من در دوره قبل و این دوره این بود که محل کار کارمندان همه وزارتخانههای تهران به نزدیکی حرم امام ره یا به شمال تهران منتقل شود.