آفتابنیوز :
آفتاب: سایت شفاف در یادداشتی با اشاره به تناقض میان حذف یارانهها و افزایش اندک دستمزد کارگران در سال 89 وضعیت این قشر اجتماعی در طرح تحول اقتصادی را بررسی کردهاست.
سید مهدی کاظمی
حداقل دستمزد کارگران برای سال 89 ، مبلغ 303 هزار و 48 تومان تعیین شد. خط فقر زندگی شهری در سال 88 بنا به اعلام رسمی مرکز آمار ایران 875 هزار تومان بر آورد شده بود.
حال با یک محاسبه ی ساده می توان دریافت که یک خانواده ی کارگری ساکن در شهر های بزرگ چگونه باید این معادله ی دو "معلومی" و هزار " مجهولی" را حل کند ؟ چگونه باید بین این دو رقم ارتباط منطقی برقرار کند تا دیگر زیر خط فقر نباشد؟ اختلاف بین این دو عدد باید از کجا جبران شود؟
از طرف دیگر سال جاری نیز سالی است که قرار است طرح تحول اقتصادی اجرایی شود. طرحی که همگان آن را به عنوان " جراحی بزرگ" سیستم اقتصادی کشور نامیده اند. با توجه به هدفمندی یارانه ها و آزاد سازی قیمت ها قطعا خط فقر جهش خواهدداشت و این در حالی است که دستمزد ها ثابت خواهد ماند.
حداقل دستمزد ها توسط شورای عالی کار برای این سال که سال حذف یارانه ها است برای کارگران 303 هزار تومان تعیین شده است. بر اساس این مصوبه که به تایید و امضای تمامی اعضای شورای عالی کار رسیده است حداقل مزد کارگران در سال جدید 15 درصد افزایش یافت. این افزایش برمبنای نرخ تورم 11درصدی بانک مرکزی صورت گرفته است.
در حالی که بنا به اعتراف تمامی کارشناسان اقتصادی با هر نوع نگرش اقتصادی _ سیاسی تورم در سال جاری بعد از اجرایی شدن طرح تحول اقتصادی و حذف یارانه ها و آزاد سازی قیمت کالا ها قطعا افزایش خواهد داشت.
با توجه به این نکته سوال این جا است که این اختلاف افزایش 15 در صدی و افزایش حداقل 40 درصدی ( مطابق گفته برخی اقتصاد دانان مجلس ) را خانوار های کارگری باید از کجا تامین کنند؟
در حدود 60 درصد از کارگران شاغل در ایران در مناطق شهری متوسط، بزرگ و بسیار بزرگ و ابرشهرها به کار اشتغال دارند که 50درصد از آنان در همین مناطق و 10 درصد بقیه در روستاها و شهرهای کوچک سکونت دارند. بخش اعظم کارگران، در شهرهای بزرگ، درمحله های کم درآمد و فقیرنشین و بخش اندکی درمحله های متوسط زندگی می کنند. بنابراین در نظر گرفتن هزینه های خانوار شهری به عنوان پایه ی بحث می تواند برای برآورد سطح حداقل دستمزد و سطح دستمزد مورد نیاز برای قرار گرفتن در بالای خط فقر نسبی و مطلق مناسب باشد.
پس با توجه به اعلام رسمی مقامات دولتی در سال گذشته اکنون اختلاف سطح در آمدی و دستمزد ها در مقابل سطح هزینه ها رقمی است در حدود 500 تا 600 هزار تومان، حال باید صبر کرد و دید که بعد از آن چه خواهد شد؟ در حالی که هنوز هم طرح تحول اجرا نشده است و بعد از اجرایی شدن این طرح باید دید وضع به چه شکلی می شود.
اما متاسفانه به نظر می رسد در بحث حداقل مزد سال ٨٩ نیز، شورای عالی كار بدون توجه به وضع معاش كارگران در سال هدفمند سازی یارانه ها با افزایش ١۵ درصدی حداقل دستمزدها موافقت كرده است. با این حال بدون در نظر گرفتن تبعات این تصمیم باید در نظر گرفت که با افزایش جزئی دستمزدها، سال ٨٩ برای كارگران از نظر تامین هزینهها و ابتلا به آسیبهای اجتماعی اقتصادی سال پرچالشی خواهد بود.
همگان در این امر اتفاق نظر دارند که طرح تحول اقتصادی یا همان " جراحی بزرگ" اقتصاد کشور باید اجرا شود. اما در شکل و چگونگی اجرا شدن آن اختلاف نظر وجود دارد. در این بین کارگران که همواره جز ضعیف ترین اقشار جامعه هستند و همواره نیز از پشتیبانان با همت نظام و انقلاب اسلامی بوده اند ،نباید در این جراحی بزرگ آسیب پذیر باشند.