درد دندانهایم جان به لبم کرده و مدام مسکن میخورم، اما توان درمان آنها را ندارم. این را محسن ۴۷ساله در صف انتظار یک درمانگاه خیریه میگوید.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی علیرضا زالی، میگوید: هر نوجوان ایرانی از سن ۱۲ سالگی به بعد دارای ۵-۲ دندان پوسیده است و در سن ۴۵-۳۵ سالگی این آمار به ۱۳-۱۲ دندان پوسیده میرسد و بیش از ۵۰ درصد سالمندان ایرانی بدون دندان هستند.
در شرایط کنونی، بیش از ۹۰ درصد از هزینههای دندانپزشکی از جیب مردم پرداخت میشود و بیمههای پایه در این حوزه خوب عمل نکردهاند.
در حال حاضر، هزینه ترمیم دندان در ایران از ۲.۵ میلیون تومان به بالا متغییر است و هزینه ایمپلنت نیز از هفت میلیون تومان شروع و تا بیش از ۳۰ میلیون تومان هم میرسد.
مقایسه هزینههای دندانپزشکی با درآمد اقشار ضعیف نشان میدهد اگر یک کارگر بخواهد دندانهای خود را ترمیم کند باید حقوق یک ماه خود را بپردازد. به همین دلیل، بسیاری از آنها با درد دندان پوسیده سر میکنند.
رئیس جامعه دندانپزشکی ایران علی تاجرنیا میگوید: «هزینههای دندانپزشکی در کشور ما گران نیست، بلکه درآمدهای مردم کم است و این درآمد کم جوابگوی همۀ نیازها نیست.»
تاجرنیا تأکید دارد: باید وضعیت اقتصادی در کشور بهبود پیدا کند و قدرت خرید مردم افزایش یابد تا بتوانند از خدمات بهتری برخوردار باشند.
در مقابل رئیسکل سازمان نظامپزشکی ایران میگوید: «در بحث سلامت دهان و دندان، شرایط ما خوب نیست و دلیل آن هم، هزینههای بالای خدمات دندانپزشکی است.»
متخصصان همواره تأکید میکنند که دندان پوسیده میتواند عوارض جدی ایجاد کند؛ از جمله درد و حساسیت شدید، بوی بددهان و عفونت که ممکن است به تشکیل آبسه و تورم منجر شود. در موارد حاد، عفونت ناشی از دندان پوسیده ممکن است به جریان خون وارد شود و سایر اندامها را درگیر کند که خطرات جدی برای سلامتی کل بدن به دنبال دارد.