حیدر داوودیان پیش ازظهر پنجشنبه در دیدار با مدیرکل و معاونان حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه بهبود وضعیت تالابها یکی از نقاط مشترک ۲ دستگاه آب منطقهای و حفاظت محیط زیست است، اظهار کرد: انتقال آب به سمت تالابهای شرق مازندران به ویژه تالاب میانکاله با استفاده از زیرساختهای آبیاری در شبکه گلورد یکی از اقداماتی است که در سالهای اخیر به عنوان یکی از برنامههای جاری و مستمر مورد توجه آب منطقهای مازندران قرار دارد و امسال نیز این موضوع با رهاسازی نزدیک به ۱۲ میلیون متر مکعب آب در چند مرحله انجام شد.
وی افزود: در شبکه آبیاری و زهکشی گلورد آبراهها و زهکشهایی ایجاد شد که علاوه بر نقش مهمشان در توزیع مناسب آب کشاورزی و رساندن آب به آببندانها، برای انتقال آب به تالابهای میانکاله، لپو، شیرخان و پلنگان نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران با اشاره به وجود تنش آبی در شرق مازندران خاطرنشان کرد: این حوضه آبریز آب زیادی ندارد که به میانکاله انتقال داده شود. طبق بررسیها در حوضه نکارود حداکثر آبی که طی یک سال بر اثر سیلاب و همچنین تجمیع رودخانههای دیگر به سمت دریا میرود حدود ۱۴ تا ۱۵ میلیون است که میتوان آن را به سمت تالابهای شرق استان هدایت کرد.
داوودیان وجود آببندانها و زمینهای کشاورزی در مسیر رسیدن آب به تالاب میانکاله را یکی از دلایل کاهش سهمبری میانکاله از آب رها شده برشمرد و تصریح کرد: البته این که آب به تالاب میرسد یا نه موضوع دیگری است. زیرا در مسیر انتقال یک سری آببندانهایی از گذشته وجود داشت که آب رها شده وارد این آببندانها میشود و برای کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه سال ۱۴۰۲ حدود ۴.۵ میلیون متر مکعب آب نکارود از کانالهای شبکه آبیاری و زهکشی گلورد به میانکاله انتقال یافت، گفت: امسال با برنامهریزیهای انجام شده حدود ۱۲ میلیون متر مکعب آب از نکارود به سمت کانالهای آبرسان منتهی به میانکاله رهاسازی شد که بر اساس برآوردها حدود ۵ میلیون متر مکعب از این میزان آب به میانکاله رسیده و هفت میلیون متر مکعب دیگر نیز وارد سه تالاب لپو، شیرخان و پلنگان و آببندانهای مسیر شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران اظهار کرد: منبع اصلی تأمین آب میانکاله دریای خزر است و متأسفانه پسروی چشمگیر آب دریای خزر سبب شده که تالاب میانکاله وضعیت مناسبی نداشته باشد. با این حال تلاش میشود که با انتقال آب از شبکه گلورد به تالاب میانکاله و سه تالاب دیگر باعث شده وضعیت این زیستگاهها وخیمتر نشود.
تکمیل کانال سراسری غرب به شرق
داوودیان اظهار کرد: در حال حاضر تنها راهی که کمک میکند تا میانکاله آب پایداری داشته باشد تکمیل کانال سراسری انتقال آب غرب به شرق استان است تا این کانال کمبود آب در شرق را از آب مازاد غرب تأمین کند.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به پسروی آب دریای خزر تغییراتی در شکل و ساختار طرح انجام شده و در صورت اجرا میتواند یک تا ۲ مترمکعب بر ثانیه آب را به شرق استان انتقال دهد. البته اجرای این طرح که نزدیک به ۲ دهه است متوقف شده، به اعتبارات بسیار کلان و زیادی نیاز دارد.