آفتابنیوز : آفتاب: براساس مصوبه هیأت دولت، سهام شرکتهای پتروشیمی بوشهر، پتروشیمی مارون، پتروشیمی پارس، پتروشیمی پردیس(غدیر)، نیروگاه سیکل ترکیبی گیلان به همراه 40 درصد سهام دولت در شرکت مدیریت بهرهبرداری گیلان به ساتا(سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح) واگذار خواهد شد.
گفته شده این واگذاری در مقابل بدهیهای دولت به «ساتا» صورت گرفته است. دولت تصمیم داشت سال گذشته در ازای بدهیهایی که به سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح (ساتا) داشت، سهام شرکت نمایشگاههای بینالمللی را به ساتا واگذار کند اما این اقدام با واکنش منفی رسانهها و جامعهی اقتصادی مواجه و منتفی شد. اکنون دولت تصمیم دارد به جای سهام شرکت نمایشگاههای بینالمللی، سهام شرکتهای دولتی دیگر را واگذار کند.
بدین ترتیب 23 درصد ( پس از کسر سهام ترجیحی) سهام پتروشیمی مارون، 40 درصد سهام پتروشیمی پارس، 49 درصد (پس از کسر سهام ترجیحی) سهام پتروشیمی پردیس، 100 در صد ( پس از کسر سهام ترجیحی) سهام نیروگاه سیکل ترکیبی گیلان و 100 در صد سهام پتروشیمی بوشهر به روش ارزش روز خالص دارایی ها به عنوان قیمت توافقی و پس از تصویب قیمت در هیأت واگذاری به صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح (سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح) واگذار می شود.
دولت بیش از ۱۶ هزار میلیارد ریال (حدود یک میلیارد و شش صد میلیون دلار) به سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح بدهکار است.
سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح در واقع صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح است و روشن نیست چرا دولت چنین مبلغ هنگفتی به این صندوق بدهکار است. بر اساس مصوبه دولت، سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح، سهام این شرکتها را مستقیما تصاحب نخواهد کرد بلکه «سازمان خصوصیسازی» این سهام را به فروش گذاشته و پول آن را به صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح واریز خواهد کرد.
بر اساس مصوبه هیئت وزیران، چنانچه ارزش قطعی سهام شرکتهای مذکور کمتر یا بیشتر از مطالبات سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح به مبلغ 16 هزار و 280 میلیارد و 730 میلیون ریال گردد، حسب مورد تعدیلات لازم انجام می شود.
انتقال گیرنده متعهد می گردد ظرف چهار سال نسبت به تکمیل و راه اندازی طرح پتروشیمی بوشهر از تاریخ ابلاغ این تصمیم نامه اقدام نماید. از تاریخ ابلاغ این تصمیم نامه، حقوق مالکانه سهام شرکت پتروشیمی بوشهر متعلق به انتقال گیرنده است. از سوی دیگر، هزینه های واگذاری سهام موضوع این تصمیم نامه، توسط سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح پرداخت می گردد.
بر اساس این مصوبه که توسط معاون اول رییس جمهور ابلاغ شده است، سازمان خصوصی سازی مجاز است راسا به وکالت از سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح، سهام موضوع این تصمیم نامه را عرضه و مبالغ ناشی از فروش سهام را به حساب سازمان یاد شده واریز و از سرجمع مطالبات سازمان مذکور از دولت کسر کند.
با ابلاغ این تصمیم نامه، صورتجلسه قبلی که براساس آن، باید سهام شرکتهای پتروشیمی مارون، پتروشیمی پارس و نمایشگاههای بین المللی جمهوری اسلامی ایران به ترتیب به میزان 23 درصد (پس از کسر سهام ترجیحی)، 40 درصد و 100 درصد( پس از کسر سهام ترجیحی) واگذار شود، از درجه اعتبار ساقط شد.
مصوبه قبلی مربوط به واگذاری سهام مذکور به امضای وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی وقت ریاست جمهوری و رئیس هیئت عامل سازمان خصوصی سازی و رئیس سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح رسیده بود.
مطابق اصل ۴۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی، بنیان اقتصاد ایران «دولتی» است و فعالیت بخش خصوصی تنها بهعنوان مکمل و در شاخههای پاییندست پذیرفته میشود.
همچنین روزنامهی «دنیای اقتصاد» هفته گذشته نوشت، بسیج در نظر دارد ۳۰۰ فروشگاه بزرگ زنجیرهای در سطح کشور ایجاد کند. قرارگاه مهم خاتمالانبیاء وابسته به سپاه که شرکت های متعددی را ایجاد کرده، در سالهای اخیر بیشترین پروژههای نفت، گاز، راه و ساختمان کشور را در اختیار گرفته است. بخش قابلتوجهی از صادرات و واردات کشور نیز در اختیار این نهادها قرار دارد.