آفتابنیوز : آفتاب: امیر محبیان در پاسخ به این سوال که با توجه به درخواست انحلال احزاب اصلاحطلب از سوی کمیسیون ماده 10 آینده جریان اصلاحطلبی و امکان بازگشت اصلاحطلبان به قدرت را چگونه ارزیابی میکند؟ اظهار داشت: درشرایط فعلی طیف شناخته شده و رادیکال و حتی نیمه رادیکال اصلاحات که پای آنها به نحوی در جریانات و قضایای پس از انتخابات گیر بود و خودشان را کنار نکشیدهاند از منظر حکومتی امکان حضور در صحنههای سیاسی کشور را نخواهد داشت که البته در مجلس شاهد طیفهایی از اصلاحطلبان که از مرزهای قرمز نظام عبور نکردهاند؛ هستیم و ممکن است بتوانند نمایندگی بخشی از جریان اصلاحات را برعهده بگیرند.
مدیرعامل خبرگزاری آریا در خصوص احتمال حضور سید محمد خاتمی رئیسجمهور سابق کشورمان در عرصه سیاسی گفت: معتقدم آقای خاتمی در پی این بودکه فاصلهای میان خود با طیفهای رادیکال اصلاحات و حتی آقای موسوی ایجاد کند که علیرغم نرمتر بودن مواضع ایشان هنوز این فضا ایجاد نشده و فکر نمیکنم آقای خاتمی هم درآینده نزدیک امکان حضور جدی در عرصه انتخابات را پیدا کند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به نزدیک بودن انتخابات شوراها در صورت برگزاری انتخابات در زمان مقرر فکر میکنید اصلاحطلبان چه رفتاری را در قبال این انتخابات خواهد داشت؟ گفت: اصلاحطلبان با این تصور که جریان رقیب هم با انتخابات شورا به قدرت بازگشتند، امید زیادی به این انتخابات دارند و با روحیه کاملاً از دست رفته، منتظر فرصتی برای نمایش یک قدرت اجباری و کسب روحیه هستند و سعی میکنند با حمایت از افرادی که نظام میتواند آنها را تحمل کند و دادن سیگنالهایی به هواداران دچار رخوت شده خود جهت حمایت از یک کاندیدا، به احیاء خود بپردازند.
محبیان با بیان اینکه نمیتوان ارزیابی کرد که اصلاحطلبان تا چه حد میتواننددراین امر موفق باشند، افزود: با توجه به فضای حساس موجود و دشواریها و اختلالهایی که اصلاحطلبان برای انتقال پیام خود با آن روبه رو هستند، به نظر میرسد اگر سران اصلاحات بخواهند در حمایت از کاندیدایی به هوادران خود پیام بدهند این خود موجب برانگیختن حساسیتهای نظام میشود.
عضو موسس حزب نواندیشان ایران اسلامی درپاسخ به این سوال که آیا تحت فشار قرار دادن اصلاحطلبان از طریق انحلال احزاب و توقیف روزنامههای حامی این جریان این احتمال را به وجود نمیآورد که اصلاحطلبان دست به تحریم انتخابات بزنند و این امر موجب کاهش مشارکت عمومی شود؟ اظهار داشت: تردیدی نیست که به خاطر وقایع رخ داده پس ازانتخابات شاهد حدودی از آثار منفی در میزان مشارکت مردم خواهیم بود، اما تحریم انتخابات از سوی اصلاحطلبان آنها را در یک موقعیت ریسکی بسیار خطرناک قرار میدهد و با تحریم انتخابات عملا به سمت کسانی میروند که نه فقط با قانون مسأله دارند، بلکه از لحاظ قانون بهعنوان معارض جدی با نظام شناخته شدهاند و خود به خود به سمت حذف میروند.
محبیان با بیان اینکه مردم میخواهند در صحنههای سیاسی اجتماعی حضور داشته بحث کنند و نظراتشان را مطرح کنند، بنابراین معطل کسی نمیمانند، ادامه داد: حافظه کوتاه مدت مردم خیلی سریع در تغییر است و بعد ازگذشت 4 یا 8 سال دیگر مردمی که نمیخواهند صحنه را خالی کنند برای انتخاب افراد به میدان آمده و نظراتشان را اعلام میکنند و در صورت تحریم انتخابات از سوی اصلاحطلبان و رای نیاوردن آنان به دلیل عدم حضور در انتخابات، جامعه احساس خواهد کرد که اصلاحطلبان پایگاه اجتماعی خود را در میان مردم از دست دادهاند.
وی تاکید کرد: تحریم انتخابات به نفع اصلاحطلبان نخواهد بود و در طی زمان برای اصلاحطلبان به منزله خودکشی خواهد بود و تجربه نشان داده که هر گاه گروهی انتخابات را تحریم کرده، منجر به پیروزی طرف مقابل گردیده است.
عضو شورای سردبیری روزنامه رسالت در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان مردمی را که نسبت به سلامت انتخابات شبهاتی را دارند و پاسخ مناسبی هم در این زمینه دریافت نکردهاند؛ ترغیب به شرکت در انتخاب کرد؟ با بیان اینکه ممکن است در ذهن بعضی افراد شبهاتی در انتخابات وجودداشته باشد، تصریح کرد: پس از گذشت 4 سال مطالبات و نظرات مردم دگرگون میشود و اشتباه است که فکر کنیم این حال و هوا تا 4 سال دیگر ادامه خواهدداشت و با فراز و نشیبهایی که در طی 30 سال عمر سیاسی تجربه کردهایم و شاهد تغییر 180درجهای گرایشهای افراد بودهام معتقد هستم که بعد از گذشت 4 سال شاهد انتخاباتی با میزان مشارکت بالا خواهیم بود و کاهش میزان مشارکت نهایتا در حد 10 تا 5 درصد است که آن هم سیستم میداند که چگونه با داغ کردن فضای تبلیغاتی این مشکل را حل کند.
محبیان در ارزیابی بحث تجمیع انتخابات و اینکه آیا عقب انداختن زمان برگزاری انتخابات شوراها به این دلیل که احتمال کاهش مشارکت مردمی میرود، گفت: به بحث تجمیع انتخابات نباید از دید سیاسی نگاه کنیم؛ مهمترین دلیل مطرح شدن بحث تجمیع انتخابات عوامل اقتصادی آن بود و هدف این است که به جای برگزاری هر ساله انتخابات که هزینه گزافی را برای کشور دارد، با تجمع 4 انتخابات در 2 انتخابات هزینهها را کاهش داد. ضمن اینکه هواداران دولت معتقدند که انتخابات شوراها هر چه زودتر برگزار شود بهتر است، زیرا بر این باورند که با فضای موجود و با توجه به موفقیت آقای احمدینژاد در انتخابات ریاستجمهوری به خصوص در تهران میتوانند در انتخابات شوراها پیروز شوند و اینگونه زمینه را برای فعالیت آقای قالیباف بهعنوان کاندیدای معتبر و آیندهدار برای انتخابات ریاستجمهوری آینده را از بین میبرند.
وی با بیان اینکه طرح تجمیع انتخابات در کنار جنبه مثبت آن که کاهش هزینهها است، نکات منفی هم دارد، خاطرنشان کرد: برگزاری انتخابات به صورت سال به سال یک شور سیاسی – اجتماعی را در میان مردم ایجاد میکردکه با تجمیع انتخابات این شور سیاسی کاهش مییابد و دیگر اینکه وقتی فضای سیاسی – اجتماعی کشور به نفع یک جریان و شخصی است درصورت تجمیع انتخابات آن جریان غالب هر 2 انتخابات را با هم میبرد که این میتواند اثرات منفی را درپی داشته باشد.
مدیرعامل خبرگزاری آریا در پاسخ به این سوال که آیا انحلال احزاب و توقیف روزنامههای اصلاحطلب و نداشتن تریبون برای انتقال پیامها منجر به حذف یک جریان سیاسی و ایجاد تک صدایی در کشور نمیشود؟ با با بیان اینکه این اقدامات در جهت کنترل کانالهای اطلاع رسانی بخش رادیکال و در عین حال تضعیف بدنه تشکیلاتی اصلاحات است، گفت: شکی نیست که سیستم اجتماعی ایران نشان داده است زمانی برای حضور در انتخابات گرم میشود که شاهد نوعی تقابل میان جریانات سیاسی باشد و به اصطلاح فضا را سرخآبی ببنید و چون نیازها و مطالبات اجتماعی در این زمینه وجود دارد، با حذف جریان رادیکال اصلاحطلب، طیفهای نرمتر و قابل تحملتر اصلاحات نمایندگی و هدایت این جریان را به عهده میگیرد و یا خود اصولگرایان به دو بخش تقسیم میشوند و بهگونهای بهعنوان نمایندگان این جریان حرکت میکنند که البته نمیتوان پیشبینی کردکه چقدر مقبولیت پیدا میکنند.
محبیان در پاسخ به این سوال که چقدر احتمال میدهید که پس ازحذف جریان اصلاحطلب و تقسیم جریان اصولگرا اشخاصی از جمله آقایان قالیباف، لاریجانی و رضایی که جزء طیف متعادل اصولگرایان محسوب میشوند جایگزین اصلاحطلبان شوند؟ اظهار داشت: احتمال چنین چیزی بسیار زیاد است و از آنجا که گاهی انتخاب یک فرد به صورت ایجابی و زمانی سلبی صورت میگیرد این احتمال هست کسانی که نمیخواهند جزءطیفی باشند که مردم تمایلی به آنها ندارند بهعنوان اصلاحطلبان جدید شناسایی شوند و با روی آوردن به همان شعارهای اصلاحطلبان از این محور جاذبه برای دریافت رای استفاده کنند.
وی در خصوص به مخاطره افتادن آینده سیاسی اصلاحطلبان در صورت انحلال احزاب مشارکت و مجاهدین انقلاب اسلامی گفت: از آنجا که دیدگاههای سیاسی زمانی میتوانند منشا اثر شود که به صورت تشکیلات قانونی و در حوزه حاکمیت باشد، اگر تشکیلات و حزبی وجود نداشته باشد گردآوری نیروها دشوار میشود واین ضربه سنگینی برای جریان اصلاحطلب خواهد بود.
عضو شورای سردبیری روزنامه رسالت ادامه داد: با انحلال این حزب در واقع اصلاحطلبان شبکههای اجتماعی خود را از دست میدهند، چرا که حزبی مثل سازمان مجاهدین با اینکه بسیار محدود است اما درجریان انتخابات تاثیر گذاری فکری قوی را داشت که البته نیروهای آن هم در این جریان ضربات سنگینی خورد و یا حزب مشارکت که توانست با تشکیل یک شبکه اجتماعی به صورت یک حزب گسترده در آید، وقتی از بین برود ضربه بزرگی را به بدنه اصلاحات وارد میکند.
محبیان با بیان اینکه انحلال احزاب به سیستم حزبی کشور نیز ضربه میزند، گفت: به دلیل اینکه احزاب و فعالان حزبی همیشه هزینههای سنگینی را متحمل میشوند و افراد حزبی به خاطر فعالیتشان دستگیر و زندان میشود و یا احزاب آنها منحل میشود این روند موجب کاهش اعتماد به احزاب و لطمه خوردن فرهنگ حزبی میشود.
وی در پایان با بیان اینکه اشتباه هولناک جریان اصلاحات؛ برداشت نادرست سیاسی از یک جریان اجتماعی بود و حامیان این جریان بیشتر به دنبال آزادیهای اجتماعی بودند تا بحثهای پیچیده سیاسی و حزبی اظهار داشت: معتقدم مطالبات بدنه اجتماعی اصلاحات در بخشهایی از اقشار متوسط و مرفه جامعه هوادار دارد و گرچه اصلاحطلبان رادیکال در عرصه سیاسی امکان حضور نخواهند داشت، اما براین باورم در حوزه فرهنگی و اجتماعی این مطالبات به بقاء خود ادامه خواهد داد و باید برای آن از سوی نظام برنامه ریزی دقیقی صورت گیرد.