در آخرین ساعات ۲۵ فروردین، تودهای عظیم از گردوغبار که از بیابانهای برهنه عراق و عربستان برخاسته بود، مرزهای غربی ایران را درنوردید.
جریانهای باد در ارتفاع پایین، این توده گردوغبار را از منطقه انبار، المثنی و نواحی مرزی عراق بهسمت ایران سوق دادهاند. شدت حرکت آن بهقدری بود که تنها در چند ساعت، شعاع تأثیر آن به چند صد کیلومتر رسید و شهرهای غربی را درگیر کرد.
سامانههای پایش کیفی هوا در نخستین ساعات وقوع طوفان، افزایش ناگهانی ذرات معلق را ثبت کردند. در برخی نقاط، غلظت این ذرات از ۵۰۰ میکروگرم در مترمکعب فراتر رفت؛ سطحی چندین برابر حد مجاز سازمان جهانی بهداشت.
سازمان محیطزیست این پدیده را «ورود موج بسیار نگرانکنندهای از گردوغبار فرامرزی» توصیف کرده است. موجی که پیشبینی میشود تا پنجشنبه، دستکم نواحی غربی و جنوبغربی ایران را تحتتأثیر قرار دهد.
در میانه موج گستردۀ آلودگی، کامران فرمانپور، مدیرکل حفاظت محیطزیست لرستان، هشدار داد که شرایط هوا در این استان «کاملاً خطرناک» شدهاست.
او در گفتوگو با تسنیم اعلام کرد که غلظت ذرات معلق در هوای لرستان از ۵۰۰ میکروگرم بر مترمکعب فراتر رفته و این رقم نشاندهنده حداکثر سطح هشدار برای آلودگی هواست.
مدیرکل حفاظت محیطزیست لرستان با تأکید بر خطرناک بودن این وضعیت برای سلامت عمومی، اعلام کرد که بالاترین سطح هشدار را در این استان صادر کردهایم.
بهگفته فرمانپور، تمام شهرهای لرستان درگیر این وضعیت شدهاند و منشأ این آلودگی همان توده گردوغباری است که از مرزهای غربی وارد کشور شدهاست.
او نسبت به خطرهای این آلودگی برای گروههای حساس هشدار داد و گفت که سالمندان، کودکان، زنان باردار و بیماران قلبی یا ریوی بهشدت در معرض آسیب قرار دارند.
با وجود هشدارهای مکرر، هنوز طرح جامع مقابله با گردوغبار فرامرزی در لرستان تدوین نشدهاست. همچنین تخصیص اعتبارات ملی برای مقابله با بحران گردوغبار ـ بهویژه برای استانهایی مثل لرستان که نه مرزیاند و نه سیاسی ـ همچنان در حاشیه قرار دارد.