در روزهای گذشته عرفان طهماسبی با انتشار پستی در فضای مجازی از عدم اجازه و همکاری سازمان و نهادها با اجرای کنسرت در استان خوزستان خبر داد. همچنین در هفتههای اخیر کنسرت حامد همایون حتی با وجود داشتن مجوزهای لازم از وزارت ارشاد لغو شد.
ماجرای لغو ناگهانی کنسرتها مربوط به امروز و دیروز نیست، بلکه این موضوع در سالهای گذشته تکرار شده است. در توضیح لغو کنسرت حامد همایون در ارگ بم در سایتهای خبری کرمان آمده است: «گویا مدیران شهرداری بم با توجه به برخی از واکنش ها، از سوی گروه یا افراد خاصی آن را لغو کردهاند». در این مطلب نگاهی به ماجرای لغو کنسرتها در سایر استانهای کشور خواهیم داشت.
ماجرای لغو کنسرتها درسایر استانها
لغو اجراها موسیقی در اهواز از کنسرت سیروان خسروی در سال ۱۴۰۱ آغاز شد. داستان لغو این کنسرت از جایی شروع شد که گروهی با ماشین مانع از ورود مردم به سالن شدند. بعد از آن سایر کنسرتها و اجراها نیز در این استان منتفی شدند. در ماههای اخیر کنسرت گروه لیان نیز در این شهر به دلایل نامعلوم لغو شد، اما در روزهای گذشته این گروه برنامه خود را اجرا کردند که با حواشی نیز همراه بود. در حاشیه این کنسرت، ستاد امر به معروف این شهر، اقدام به فروش شالهای یک بار مصرف برای زنان بدون حجاب کرده بود.
همچنین عرفان طهماسبی از تلاشهای برای اجرای رایگان چند هزار نفره در این شهر و عدم اجازه خبر داد. او با انتشار پستی در فضای مجازی اینگونه نوشت: «ما برای برگزاری یک اجرای چند هزار نفره رایگان آمادهایم. علاقهای هم به نامههای سرگشاده ندارم؛ اما متاسفانه بی مهریها ناچارم کرده. همکاری کنید تا دل مردم شاد شود.»
در روزهای پایانی سال ۱۴۰۳ کنسرتهای گروه لیان به دلیل حضور نوازنده زن در تبریز، شیراز، خوزستان و اصفهان منتفی شد. لغو کنسرتها در اصفهان سابقه طولانی دارد. کنسرتهای علیرضا قربانی در سال ۱۴۰۲ به دلیل حضور نوازنده زن در آن توسط ستاد امر به معروف این شهر لغو شد. اختتامیه فسیتیوال محلی کوچه در بوشهر نیز در سال ۱۴۰۳ به دلیل عدم رعایت موازین توسط استانداری لغو شد.
کنسرت محسن ابراهیم زاده در یاسوج و گچساران نیز در پاییز ۱۴۰۳ لغو شد. ابراهیم زاده با انتشار پستی در فضای مجازی دلیل لغو شدن کنسرت خود را اینگونه توضیح میدهد: «ارگانهای غیر مسئول به بهانه عدم تفکیک جنسیتی و خاموش بودن نور چراغها مانع اجرای من شدند.»
آمارها نشان میدهد در طول سالهای گذشتههای بیش از ۲۲ کنسرت لغو شدهاند که برخی از آنها دلیل مشخصی ندارند. در ظاهر عدد بزرگی به نظر نمیرسد، اما بر اساس بررسیها این کنسرتها به دلیل فشار گروههای مختلف لغو شدهاند.
بر اساس صحبتهای وزیر ارشاد در رسانهها، مجوز کنسرتهایی که صادر شده مبتنی بر سند ملی موسیقی است و هیچ حوزه استانی و منطقهای حق لغو و اعمال سلیقه در آن را ندارد. یکی از موضوعات مهم در این سند، شفاف کردن وظیفه متولیان موسیقی است و بر اساس آن تنها وزارت ارشاد که مرجعیت صدور مجوز برای حوزه موسیقی را دارد.
زمانی که کنسرتی مجوز اجرا میگیرد، تمام دستگاهها موظفند بر اساس آن، با گروه اجرایی همراهی کنند. در حالی در موارد ذکر شده، برخی از گروهها و نهادها در سایر شهرها دستی بالاتر از قوانین دارند و بدون رعایت قانون، مانع از اجرای یک کنسرت میشوند.