این شهروندان که هشدارهای کارشناسان در خصوص احتمال ریشه کنی گیاهان مرتعی را باور ندارند در این روزهای بهاری به کوهپایههای دنا، خامی و جای جای کهگیلویه و بویراحمد میروند و اقدام به برداشت گیاهان مرتعی میکنند.
این روزها هر بسته گیاه مرتعی بن سرخ ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار ریال و هر بسته بیلهر با ۵۰۰ هزار ریال در بازارهای کهگیلویه و بویراحمد به فروش میرسد به عبارت دیگر گنجینههای طبیعی استان با قیمتی ناچیز حراج میشود.
کارشناسان منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد اعتقاد دارند که کرفس، آنغوزه، ریواس، بیلهر، موسیر، کنگر وحشی، بن سرخ و تره کوهی از جمله گونههای در استان هستند که به علت برداشت بی رویه در مسیر انقراض قرار گرفتهاند.
اگرچه اداره منابع طبیعی با تدارک طرح ضربتی مقابله با برداشت بی رویه گیاهان خوراکی در تلاش است تا روند بوته چینی این گونههای ارزشمند را کم کند، اما آن طور که کارشناسان منابع طبیعی تاکید میکنند باید راهکارهای اثرگذارتری در این خصوص عملیاتی شود.
۱۳ گونه در خطر انقراض هستند
رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۱۳گونه شاخص گیاهان مرتعی استان از جمله جاشیر خوراکی، بن سرخ و بیلهر در خطر انقراض است.
سلیمان محمدی افزود: کرفس وحشی، زرین گیاه، تره کوهی، آنغوزه و موسیر از دیگر گیاهان مرتعی در معرض خطر انقراض در کهگیلویه و بویراحمد است.
وی با یادآوری اینکه این گونههای ارزشمند مرتعی استان به دلیل برداشت بیرویه در خطر انقراض قرار گرفتهاند، اظهار کرد: هنگامی که میزان تراکم گیاهان مرتعی به میزان کم برسد به آن گیاه در خطر انقراض اطلاق میشود.
رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: هیچ گیاه مرتعی در استان یافت نمیشود که بتوان با اطمینان از تراکم خوب آن یاد کرد.
محمدی با بیان اینکه قرقبانان منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد در حال رصد مراتع استان برای شناسایی سودجویان بوته چینی هستند و متخلفان برداشت بدون مجوز گیاهان دارویی و خوراکی در مراتع استان محکوم به جریمه مالی میشوند تاکید کرد: پیشگیری از ریشه کنی گیاهان مرتعی نیازمند نگاه مسوولانه همه شهروندان است.
طرح ضربتی مقابله با برداشت بی رویه گیاهان خوراکی
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه وبویراحمد گفت: در طرح ضربتی مقابله با ریشه کنی گیاهان خوراکی ۲ هزار و ۵۰۰ کیلوگرم گیاه خوراکی از نوع بیلهر از سودجویان در استان کشف و ضبط شده است.
ابراهیم جانی نسب با اشاره به اینکه بوته کنی گیاهان کمیاب دارویی مانند بیلهر، جاشیر و بن سرخ ممنوع است اظهار داشت: این میزان گیاه خوراکی از سوی ماموران یگان حفاظت در کوهستانهای استان کشف شده است.
وی بیان کرد: سودجویان که گیاهان خوراکی بیلهر را پس از برداشت از طبیعت در کیسه برای حمل و انتقال به بازار فروش قرار داده بودند با مشاهده ماموران فرار کردند.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه وبویراحمد همچنین از توقیف چهار محموله بیلهر شامل چهار هزار و ۷۳۰ بوته بیلهر از سودجویان در استان خبر داد.
وی با اشاره به اینکه جریمه هر بوته گیاهان دارویی کمیاب یک میلیون و ۲۰ هزار ریال است تاکید کرد: در طرح ضربتی مقابله با برداشت بی رویه گیاهان خوراکی کمیاب چهار دستگاه خودرو پژو حامل این گونههای ارزشمند کشف شد.
وی بیان کرد: براساس قانون مجازات اسلامی هرگونه عملیات تخریب منابع طبیعی و یا حمل غیرمجاز گیاهان دارویی، خوراکی و صنعتی بدون مجوز جرم محسوب میشود.
جانی نسب اظهار داشت:در صورت مشاهده بوته کنی گیاهان به ویژه کمیاب مرتعی مانند بیلهر، جاشیر و بن سرخ خاطیان پس از تشکیل پرونده به مراجع قضایی معرفی میشوند.
رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمدبیان کرد:۶۳مامور یگان حفاظت به همراه هشت خودرو برای برخورد با بوته کنی گیاهان مرتعی در مناطق گرمسیری و سردسیری استان فعالیت میکنند.
جانی نسب تاکید کرد:در طرح مقابله با بوته کنی گیاهان دارویی افزون دیده بانهای منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد ۸۰نفر از مرتعداران مشارکت میکنند.
وی از روند افزایشی دخالتهای انسانی، تخریب و تاراج بی رحمانه منابع طبیعی به ویژه گیاهان مرتعی و خوراکی کهگیلویه وبویراحمد ابراز نگرانی کرد و افزود: این رویه طبیعت زیبای استان را نابود میکند.
وی بر لزوم مشارکت مردم درصیانت از گونههای گیاهی، دارویی و حفظ طبیعت تاکید و ادامه داد:روند تخریب منابع طبیعی باعث محروم ماندن نسلهای آینده از بسیاری از گیاهان خوراکی و دارویی میشود.
راهکارهای حفظ گونههای ارزشمند جنگلی
کارشناسان منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به وسعت مراتع این استان برخوردهای قهری را راهکاری کم اثر برای مقابله میدانند آنان با یادآوری اینکه هم اکنون شمار زیادی از شهروندان در گوشه و کنار شهرهای کهگیلویه و بویراحمد در حاشیهای امن در حال فروش گیاهان مرتعی هستند تاکید میکنند: از بین بردن بازار فروش گیاهان مرتعی گامی اثربخش برای پیشگیری از برداشت بی رویه گیاهان مرتعی در استان است.
این صاحب نظران جریمه پیش بینی شده برای متخلفان بوته کنی را اثربخش نمیدانند و تاکید میکنند افزایش جریمه برای متخلفان راهکار دیگری برای مقابله با این اقدام نادرست است.
کارشناسان منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد همچنین با یادآوری اینکه برخی افرادی که اقدام به بوته چینی گیاهان دارویی میکنند برای سود اندک دست به تاراج طبیعت میزنند میگویند: بکار گرفتن جوامع محلی برای تولید انبوه گیاهان خوراکی مانند کرفس، بیلهر، کارده و بن سرخ ضمن تامین نیاز اهالی استان به حفظ طبیعت همراه با درآمدزایی برای جوامع محلی منجر خواهد شد.