عملیات میدانی جمعآوری دادههای طرح آمارگیری نیروی کار سال ۱۴۰۴، برای فصل بهار، از تاریخ بیستم اردیبهشت ماه با مراجعه به بیش از ۶۰ هزار خانوار نمونه در مناطق شهری و روستایی ۳۱ استان کشور شروع و به مدت دو هفته ادامه خواهد یافت.
طرح آمارگیری نیروی کار براساس نیاز برنامهریزان و با هدف رصد بازار کار کشور و از طریق محاسبه شاخصهای فصلی و سالانه نیروی کار از جمله نرخ مشارکت اقتصادی، نرخ بیکاری، نسبت اشتغال در کل کشور و استانها و نقاط شهری و روستایی از سال ۱۳۸۴ اجرا شده و منطبق بر آخرین توصیههای سازمان بینالمللی کار است که برای مقایسه بینالمللی شاخصهای نیروی کار، امکان بهتری را فراهم میکند.
در طرح مذکور، علاوه بر پرسش و بررسی وضع فعالیت افراد و ویژگیهای آن، خصوصیات اجتماعی اعضای خانوار نیز پرسش میشود. در طرح آمارگیری نیروی کار، برای بهبود براورد تغییرات، از روش نمونهگیری چرخشی استفاه شده است. برای دستیابی به براوردهای فصلی و با توجه به ماهیت اقلام و سوالهای پرسشنامه، آمارگیری در ماه میانی هر فصل در دو هفته مشخص انجام میشود و برخی از سوالهای پرسشنامه در مورد هفته قبل از آن پرسیده میشود.
شایان ذکر است؛ از آنجاکه هدف این طرح محاسبه شاخصهای نیروی کار و همچنین تغییرات فصلی و سالانه آنها است، بنابراین، ماموران آمارگیر این طرح در ماه میانی فصول بعدی نیز به خانوارها مراجعه مینمایند. امید است هموطنان عزیز با ارائه پاسخهای دقیق با ماموران آمارگیر همکاری لازم را بهعمل آورند.
آخرین نتایج این طرح مربوط به فصل زمستان ۱۴۰۳ است. نگاهی به اهم نتایج طرح در زمستان ۱۴۰۳ نشان میدهد که نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که ۴۰.۱ درصد از جمعیت در سن کار (۱۵ ساله و بیشتر) از نظر اقتصادی فعال بودهاند؛ یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفتهاند. نسبت اشتغال جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر بیانگر این است که ۳۷ درصد از جمعیت در سن کار شاغل بودهاند. بررسی اشتغال در بخشهای عمده اقتصادی نشان میدهد که در زمستان ۱۴۰۳، بخش خدمات با ۵۳.۷ درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخشهای صنعت با ۳۳.۵ درصد و کشاورزی با ۱۲.۷ درصد قرار دارند.
بررسی نرخ بیکاری افراد ۱۵ ساله و بیشتر نشان میدهد که ۷.۸ درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بودهاند. نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله حاکی از آن است که ۲۱ درصد از فعالان این گروه سنی در زمستان ۱۴۰۳ بیکار بودهاند.
بررسی سهم جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر دارای اشتغال ناقص نشان میدهد که در زمستان ۱۴۰۳ معادل ۷.۷ درصد جمعیت شاغل به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت بیشتر و…) کمتر از ۴۴ ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بودهاند. این در حالی است که ۳۷.۵ درصد از شاغلین ۱۵ ساله و بیشتر، ۴۹ ساعت و بیشتر در هفته کار کردهاند.
شاخصهای بازار کار برحسب استان
بررسی نتایج طرح آمارگیری نیروی کار نشان میدهد در فصل زمستان ۱۴۰۳، استان زنجان با ۴۸ درصد و استان ایلام با ۳۱ درصد به ترتیب بالاترین و پایینترین نرخ مشارکت اقتصادی را در بین استانهای کشور داشتهاند و استان کرمانشاه با ۱۵.۲ درصد و استان تهران با ۳.۴ درصد به ترتیب بیشترین و کمترین نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر را در کشور داشتهاند.