«مسعود پزشکیان» امروز دوشنبه در نشست با تجار و بازرگانان ایران و جمهوری آذربایجان، اظهار داشت: بر این باورم که میتوانیم ارتباطات میان ایران و جمهوری آذربایجان را همانند گذشته و همانطور که با هم بودیم و با هم در ارتباط بودیم، توسعه دهیم. باید دستاوردها و تولیدات علمی و فرهنگی مردم ایران و جمهوری آذربایجان را به یکدیگر منتقل کنیم، به منفعت یکدیگر بیاندیشیم و فضایی ایجاد کنیم که ارتباطات برد-برد داشته باشیم.
رئیسجمهور با اشاره به گذرگاههای کلیدی میان ایران با شرق و غرب و شمال و جنوب، گفت: ایران و آذربایجان در چهارراهی قرار دارند که میتوانند تمام ارتباطات را به راحتی امکانپذیر کنند و دسترسی انتقال تجارت، دانش، تکنولوژی، مهارت و حمل و نقل را سادهتر کنند.
وی افزود: در دیدار با روسای جمهور همسایه، این ایده را مطرح کردم که «چرا نمیتوانیم شاهراهی از حمل و نقل ریلی داشته باشیم که بتواند پاکستان را به ایران و جمهوری آذربایجان، ترکیه، عراق و عربستان متصل کند و ارتباطات گستردهای با یکدیگر داشته باشیم؟» ما مجموعهای از کشورهای اسلامی با فرهنگ و تمدن مشابه و با سابقه هستیم که با هم بودیم و با هم ارتباط داشتیم، ما با هم قوم و خویش بودیم و اکنون نیز هستیم، ما با همه همسایگان ارتباطاتی چند هزار ساله داریم و براساس این ارتباطات باید بتوانیم بستری برای ارتباطات موثر فراهم کنیم.
پزشکیان ادامه داد: قدم اول فراهم سازی چنین بستری با تجارت، علم و فرهنگ آغاز میشود، دانشگاههای ما باید با یکدیگر در ارتباط باشند و علم و تکنولوژی را انتقال دهند. تجار و صنعتگران ما باید انتقال دهنده تولیدات و مهارتها باشند، بازاری که ما در این منطقه داریم میتواند ما را از همه دنیا بی نیاز کند و این تنها با اراده و خواست ما امکانپذیر است.
امنیت منطقه را باید خودمان تامین کنیم
رئیسجمهور اظهار داشت: باید همه همسایگان با یکدیگر همکاری کنیم، راهها را بر یکدیگر بگشاییم تا بستر انتقال تکنولوژی و دانش نیز فراهم شود. باید آیندهای برای منطقه خود بسازیم که پر از امید، صلح، دانش، توسعه و آزادگی باشد. امنیت منطقه را باید خودمان حفظ کنیم نه اینکه عدهای از جای دیگر بیایند و امنیت ما را حفظ کنند. بزرگان ما باید دور هم بنشینند و اختلافات را حل کنند البته بعید میدانم که اختلافی وجود داشته باشد تنها عدهای در پایین هستند که که با تحریک از بیرون، سعی در ایجاد اختلاف در میان کشورهای دوست و برادر با اشتراکات فرهنگی دارند.
وی تاکید کرد: نباید اجازه دهیم ارتباطات قدیمی و سالم میان ایران و جمهوری آذربایجان توسط عدهای و به بهانههای واهی تخریب شود و یا با چالش مواجه شود، هستند افرادی در ایران که دوست ندارند خیلی از اتفاقات بیفتد، احتمالا در اینجا نیز باشد، اما اگر تجارت و سرمایهگذاری شکل بگیرد و در دانشگاه و علم و فرهنگ ارتباطات نزدیک داشته باشیم، میتوانیم منطقهای مملو از صلح و امنیت و اعتماد ایجاد کنیم.
پزشکیان با تاکید بر اینکه ایران آماده گسترش همکاریهای فی مابین در تمام زمینهها است، گفت: ایران و جمهوری آذربایجان میتوانند شاهراهی برای ارتباط شرق و غرب و شمال و جنوب باشند و این نیازمند سیستمهای ارتباطی خاص خود است.
وی افزود: باید به تمامیت ارضی و امنیت یکدیگر احترام بگذاریم و قصد مداخله در کارهای یکدیگر را نداشته باشیم و این چیزی است که ما به آن باور داریم.
مردم ایران و جمهوری آذربایجان احساس برادری و خویشاوندی دارند
پزشکیان با تاکید بر احساس برادری و خویشاوندی میان مردم ایران و جمهوری آذربایجان، تاکید کرد: در جمهوری آذربایجان احساس نزدیکی با انسانها و فرهنگ را دارم و این حس آشنایی و همدلی و همراهی باید در قوانین و مقررات و ارتباطات فی مابین ما نیز خود را نشان دهد. قبل از آمدن به اینجا (باکو) در حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی حاضر شدم، ایشان هم سلام رساندند و تاکید کردند که ارتباطات خود را با برادران و خواهران در جمهوری آذربایجان تقویت کنیم.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه باور به حل مشکلات با کمک یکدیگر داریم، تصریح کرد: باید به هم اعتماد کنیم و علم و دانش و مهارت خود را یکدیگر انتقال دهیم و جامعه خود را به وحدت و انسجام برسانیم.
وی ادامه داد: اگر سرمایهگذاران و تولیدکنندگان ما با هم همکاری کنند و به نگاه مشترکی در کار برسند، نیازی به حضور بیگانگان در منطقه نداریم. هر جا اقتصاد کار خود را به درستی انجام دهد و تجارت در مرزها برقرار شود، دیگر اسلحه و نیروی امنیتی از آن مرز عبور نخواهد کرد. تجارت به معنای امنیت و صلح است و ما میتوانیم با احترام به یکدیگر و قوانین و قبول محدودیتها و معذوریتهای یکدیگر در این راه حرکت کنیم.
پزشکیان در پایان با قدردانی از میهماننوازی دولت و ملت جمهوری آذربایجان، اظهار امیدواری کرد که این سفر آغازی برای پروازی دیگر باشد.
به گزارش ایرنا، رئیسجمهور اسلامی ایران ظهر دوشنبه به وقت محلی با استقبال «یعقوب ایوباف» معاون نخست وزیر و «سمیر شریفاف» معاون وزیر امور خارجه این کشور وارد فرودگاه بینالمللی حیدر علیاف شهر باکو شد و سپس در کاخ ریاست جمهوری این کشور مورد استقبال رسمی «الهام علیاف» قرار گرفت.
حضور و سخنرانی در نشست مشترک فعالان اقتصادی دو کشور به اتفاق رئیسجمهوری آذربایجان و دیدار با ایرانیان مقیم این کشور، از مهمترین برنامههای سفر پزشکیان به باکو است.
گفتنی است، «عباس عراقچی» وزیر امور خارجه، «عباس علی آبادی» وزیر نیرو، «ستار هاشمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، «سید رضا صالحی امیری» وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، «فرزانه صادق مالواجرد» وزیر راه و شهرسازی و «مهدی سنایی» مشاور سیاسی رئیسجمهور در این سفر پزشکیان را همراهی میکنند.
سفر رسمی رئیس جمهوری اسلامی ایران به جمهوری آذربایجان را باید یکی از گامهای مهم دولت چهاردهم در عرصه دیپلماسی منطقهای و همسایگی دانست؛ سفری که در ادامه مسیر احیای روابط دو کشور در سالهای اخیر انجام میشود.