«استیو ویتکاف» فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در اظهاراتی بدون توجه به رویکرد کشور خودش مدعی شد که اگر ایران در میز مذاکرات با آمریکا دچار «اشتباه» شود، همانطور که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا گفته «جایگزین بدی برایشان به دنبال خواهد داشت».
فرستاده ویژه دونالد ترامپ طی مصاحبهای با پایگاه خبری محافظهکار «بریتبارت» گفت: «اگر ایران این اشتباه را مرتکب شود که میتواند در مذاکرات زمان را به تعویق بیندازد، جایگزین بدی در انتظار آنها خواهد بود؛ درست همانطور که رئیسجمهور ایالات متحده گفته است.»
این ادعای ویتکاف در حالی عنوان شده است که وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه با انتشار بیانیهای از اعمال تحریمهای تازه علیه ایران و صادرات نفت آن خبر داد.
با وجود ادعای رئیس جمهور آمریکا برای انتخاب دیپلماسی با ایران، دولت او در سایه گفتوگوهای غیرمستقیم خود با ایران، از هیچ تلاشی برای هجمه وارد کردن به ملت و دولت ایران دریغ نکرده است.
ویتکاف در ادامه این مصاحبه با اشاره به مواضع رئیسجمهور آمریکا بیان کرد: «رئیسجمهور ترامپ به صلح از طریق قدرت معتقد است که اساسا بدین معناست که توسل به خشونت و جنگ به نفع کشور نیست و لزوما هم بهترین راه برای اعمال آتشبس، صلحهای دائمی یا هر چه که آن را بنامیم، نیست. او رهبر یک ابرقدرت، قدرتمندترین ملت روی زمین است و اگر میخواست، میتوانست در همه جا نیروی نظامی اعمال کند، اما فکر نمیکند در بسیاری از شرایط این کار مفید باشد؛ بنابراین گفتوگو و دیپلماسی راهی است که او میخواهد دنبال کند. من به رئیسجمهور ترامپ بسیار وفادار هستم و به سیاست او ایمان دارم. من به سیاست او در تلاش جهت حلوفصل مناقشه ایران از طریق گفتوگو اعتقاد دارم. اول از همه، این راهحل دائمیتر از هر جایگزین دیگری برای این بحران است و دقیقا نحوه نزدیک شدن ایران به برنامه هستهای را از نظر فیزیکی تغییر میدهد. اگر ما آنها را وادار کنیم که داوطلبانه از یک برنامه غنیسازی دور شوند، دائمیترین راه برای اطمینان از اینکه آنها هرگز سلاحی به دست نمیآورند، خواهد بود؛ بنابراین نسخه ترامپ در این رابطه بهترین نسخه است و امیدواریم که این چیزی باشد که آنها میخواهند انجام دهند، زیرا همانطور که ترامپ میگوید جایگزین بهتر و عالی برای ایران وجود ندارد.»
فرستاده ویژه «دونالد ترامپ» گفت: «ما هرگز با توافقی مانند برجام که به رفع تحریمها و پایان تعهدات ایران منجر شود، موافقت نخواهیم کرد. این اقدام منطقی نیست و یک رویه ناهماهنگ در برجام بود. ما معتقدیم که آنها (طرف ایرانی) نمیتوانند غنیسازی داشته باشند، آنها نمیتوانند سانتریفیوژ داشته باشند، آنها نمیتوانند چیزی داشته باشند که به آنها امکان ساخت سلاح را بدهد.»
او در ادامه درخصوص کشور ایران چنین اظهار نظر کرد: «ما فکر میکنیم که آنها مردمی سختکوش، مردمی باهوش از نظر تاریخی و همچنین تاجران خوبی هستند. من دوستان زیادی دارم که اصالتا ایرانی هستند و افراد جالبی هم نیز هستند؛ مانند نویسنده، پزشک، وکیل و غیره. ما به ایران میگوییم که شما میتوانید ملت بهتری باشید. ما میتوانیم با شما تجارت کنیم. ما میتوانیم با شما روابط راهبردی داشته باشیم. اما شما نمیتوانید یک تحریککننده باشید. اکنون، مذاکرات امروز ما با آنها به مسئله هستهای محدود شده است.»
ویتکاف گفت: «برنامه غنیسازی هرگز نباید در ایران وجود داشته باشد. این خط قرمز ماست: هیچگونه غنیسازی. این یعنی برچیدن کامل، یعنی هیچگونه تسلیحاتیسازی، و یعنی اینکه نطنز، فردو و اصفهان—که سه مرکز اصلی غنیسازی آنها هستند—باید برچیده شوند. ما موضع خود را اعلام کردهایم. ایرانیها نمیتوانند بمب داشته باشند. آنها نیز در پاسخ گفتهاند که چنین چیزی نمیخواهند.»
وی با بیان اینکه اکنون، مذاکرات ما با ایران در حال حاضر محدود به موضوع هستهای است افزود: اگر مذاکرات یکشنبه آینده با ایران نتیجهبخش نباشد، ادامه نخواهند یافت و باید مسیر دیگری را در پیش بگیریم. مذاکرات میتوانند در مراحل بعدی شامل ابعاد فرهنگی و اقتصادی هم شوند. ما یک توافق ضعیف با ایران را نخواهیم پذیرفت و اگر توافق پیشنهادی قوی نباشد، از آن خارج خواهیم شد.
مذاکره آمریکا با روسیه
ویتکاف ضمن تاکید بر مذاکرات جهت حلوفصل بحران اوکراین، گفت این تصور که ایالات متحده نباید با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه گفتوگو کند، «غیرمنطقی» است. اگر ما با رئیسجمهور پوتین گفتوگو نکنیم، چگونه میخواهیم یک قطعنامه را اجرا کنیم؟ این اصلا ممکن نیست؛ بنابراین این تصور که ما قرار نیست با او گفتوگو کنیم، مضحک و غیرمنطقی است.»
فرستاده ویژه ترامپ همچنین گفت که «در واقع بهتر بود» برای او که شخصا با رئیسجمهور روسیه صحبت کند و بعدا کاخ سفید را در مورد نتایج مذاکرات مطلع سازد تا اینکه مترجم یا افراد دیگری او را همراهی کنند.
مذاکرات صلح اوکراین هنوز در هالهای از ابهام به سر میبرد و وزارت امور خارجه آمریکا بهتازگی با روسیه و اوکراین اتمام حجت کرد و به طرفین هشدار داد که اگر نتایج مثبتی در مذاکرات صلح حاصل نشود، ایالات متحده از نقش خود به عنوان میانجی در این مذاکرات کنارهگیری خواهد کرد.