احتمال ابتلا به سنگ کلیه در افراد سالمی که رژیم غذایی نادرست در زندگی روزمره دارند؛ افزایش مییابد. مثلا افرادی که در طی روز آب کافی مصرف نمیکنند بنابراین دفع ادرار کمی دارند و احتمال ایجاد سنگ در آنها افزایش مییابد.
نوشابه
نوشیدنیهای گازدار، چون دارای مقادیر بالایی فروکتوز و فسفات میباشند؛ منجر به سنگ کلیه میشوند.
اگزالات
این ترکیب ارگانیک در بعضی مواد غذایی مانند اسفناج و سیب زمینی شیرین، چای و شکلات یافت میشود. این ماده به راحتی به مواد معدنی، مانند کلسیم اتصال یافته و باعث ایجاد سنگ کلیه میشود.
نمک (به طور خاص سدیم)
مصرف نمک زیاد باعث افزایش دفع کلسیم شده و در نتیجه احتمال ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهد. اگر غذاهای غنی از کلسیم مانند کلم و ماهی بدون نمک مصرف شوند مشکلی نخواهد داشت. وجود کلسیم بیش از حد در رژیم غذایی احتمال ایجاد سنگ کلیه را افزایش میدهد.
پروتئین حیوانی
یکی از علل ایجاد سنگ کلیه مصرف بیش از حد استیک، مرغ، تخم مرغ و غذاهای دریایی است که باعث رسوب کلسیم و اسید اوریک در بدن میشود.
سابقه سنگ کلیه
در صورت عدم پیگیری و درمان، ابتلای مجدد به این بیماری در افرادی که سابقه بیماری سنگ کلیه دارند وجود خواهد داشت.
برای پیشگیری و درمان چه اقداماتی باید انجام داد؟
*رژیم غذایی خود را بر اساس تجویز پزشک و یا مراجعه به متخصص تغذیه تنظیم نمائید.
*به مقدار کافی آب بنوشید و در هنگام ورزش آب بیشتری استفاده نمائید.
*برچسبهای غذایی و مواد تشکیل دهنده مواد غذایی را مطالعه نمائید و از خوردن موادغذایی حاوی کلرید سدیم، گلوتامات مونو سدیم (MSG) و نیترات سدیم پرهیز نمائید.
*در انتخاب غذا آگاهانه عمل نمائید.
اگردچار سنگهای اگزالات کلسیم باشید؛ باید از مصرف مواد غذایی که دارای اگزالات بالا هستند پرهیز نمائید مانند:
۱-آجیلها از جمله بادام، پسته و بادام زمینی
۲-فرآوردههای سویا، از جمله همبرگرسویا، شیر سویا و پنیر سویا
۳-شکلات
۴-جو دوسر و سبوس جو
۵-حبوبات: لوبیای قرمز، لوبیای چشم بلبلی
۶- سبزیجات: چغندر، اسفناج، کلم، گوجه فرنگی و باقالی
*مواد غذایی که در ذیل ذکر میگردند از اگزالات کم تری برخوردارند
۱-میوه: انگور، خربزه، موز و خیار
۲- سبزیجات: گل کلم، کلم، نخود فرنگی
۳-پنیر، شیر، کره (احتیاط: مصرف زیاد لبنیات و پروتئین حیوانی میتوانند احتمال ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهند)
۴-گوشت گاو و مرغ