آفتابنیوز : 
بر اساس گزارشات اين مركز جهاني اصليترين عامل انتقال ويروس HIV در ميان جوانان اين مناطق تزريق مواد مخدر با استفاده از «سرنگهاي استفاده شده توسط ديگران معتادان» بوده است.
گفته ميشود طي چندين سال اخير استفاده از مواد مخدر در ميان دانشآموزان اين مناطق نيز افزايش پيدا كرده است كه به موجب آن احتمال ابتلاي آنها به بيمار ايدز نيز افزايش يافته است.
از سوي ديگر رفتارهاي پرخطر جوانان در مصرف مواد مخدر و يا روابط جنسي آلوده موجب نگراني مسؤولان اقتصادي و اجتماعي كشورهاي اروپاي شرقي و آسياي مركزي و تلاش آنها براي يافتن راه حلي براي كنترل اين بيماري همچون كشورهاي ديگر شده است.
همچنين طبق تحقيقات انجام از سوي سازمان ملل متحد، سهم مبتلايان به اين بيماري هولناك به كل جمعيت كشورهاي اروپاي شرقي و آسياي مركزي چندان زياد نيست، اما نرخ رشد مبتلايان همه را نگران كرده است؛ به نحوي كه آمار نشان ميدهد طي 10 سال اخير شمار مبتلايان به بيماري ايدز در اين منطقه 9 برابر شده است.
در حال حاضر بيش از 4/1 ميليون نفر از مردم كشورهاي اروپاي شرقي و آسياي مركزي مبتلا به اين بيماري بوده، اما اين تعداد تنها 8/0 درصد از كل جمعيت اين مناطق را تشكيل ميدهد.
آمارگيريهاي سازمان ملل متحد حاكيست «جمهوري روسيه» بيشترين مبتلايان را در ميان تمامي كشورهاي آسياي مركزي و اروپاي شرقي دارد؛ به گونهاي كه در حال حاضر 860 هزار نفر از مردم روسيه به ويروس HIV آلوده هستند و نرخ رشد مبتلايان به اين بيماري حدود 1/1 درصد برآورد شده است كه در اين كشور «رابطه جنسي» عامل اصلي انتقال ويروس HIV ذكر شده است.
گفتني است كه در سال 2001 ميلادي رابطه جنسي عامل 3/5 درصد از انتقالها بوده اما دو سال بعد از آن يعني در سال 2003 ميلادي رابطه جنسي 20 درصد عامل انتقال را تشكيل داده بود.
آمارها، زماني هولناكتر ميشود كه بدانيم 80 درصد افراد آلوده به ويروس HIV كمتر از 30 سال داشته و در ميان آنها مردان، بيشتر در معرض خطر مرگ يا ابتلا هستند كه براساس گزارش سازمان بهداشت جهاني (WHO) استفاده از سرنگ مشترك براي تزريق مواد مخدر در زندانها يكي از عوامل با اهميت در شيوع اين بيماري در كشورهاي مورد بررسي بوده است.
انتقال ويروس HIV از طريق رابطه جنسي به زناني كه در سنين باروري قرار دارند تهديدي جدي براي سلامت جهان محسوب ميشود، زيرا ابتلاي آنها به اين بيماري به معناي ابتلاي نوزاداني است كه از اين مادران متولد ميشوند كه اين خود باعث ارتقاي نرخ رشد مبتلايان به اين ويروس مرگبار و افزايش شمار مرگ و مير در جهان ميشود.
بانك جهاني پيشبيني ميكند شيوع بيماري ايدز در كشورهاي مختلف جهان روي اوضاع اقتصادي آنها نيز تأثير منفي خواهد گذاشت. اين مركز پيشبيني ميكند كه در صورت ادامه اين روند در روسيه تا پايان سال 2010 ميلادي توليد ناخالص داخلي اين كشور، 15/4 درصد و تا پايان سال 2020 ميلادي 5/10 درصد افت پيدا ميكند.
همچنين طبق اين برآورد براي جلوگيري از افزايش شمار مبتلايان به اين ويروس در كشورهاي آسياي مركزي و اروپاي شرقي تا پايان سال 2007 ميلادي مبلغي معادل 5/1 ميليارد دلار بايد به اين مناطق اختصاص يابد تا براي برنامههاي مبارزه با شيوع بيماري ايدز سرمايهگذاري شود.
اهميت زياد اين بيماري و آسيبهايي كه به جامعه بشريت وارد كرده است موجب شده تا طي 4 سال اخير هزينههاي تخصيص داده شده براي مبارزه با اين بيماري در اين مناطق 12 برابر شود؛ به گونهاي كه در سال 2001 ميلادي سازمانهاي بينالمللي 52 ميليون دلار و در سال 2004 ميلادي 600 ميليون دلار براي مبارزه با شيوع اين بيماري اختصاص دادند.