عباس علی آبادی وزیر نیرو طی نامهای به صنایع بزرگ اعلام کرد که به علت کمبود شدید برق، برق آنها به صورت کامل تا ۲ هفته دیگر قطع خواهد شد. البته برخی مقامات دولت این مساله را رد کرده اند. این تصمیم با انتقاد تند وزیر صمت مواجه شد. اتابک این اقدام را «برخلاف تفاهم نامه منعقده میان دو وزارت خانه» خواند. عباس علی آبادی اخیراً با اشاره به بحران کمبود برق از علما و حوزه ها خواست که برای بحران خالی بودن سدها کاری بکنند!
به نظر میرسد وزارت کشور نیز در ابلاغ این تصمیم دخیل بوده است. خبر قطع برق صنایع بزرگ به التهاب و نگرانیهای فزاینده در بازار دامن زده است. فعالان اقتصادی میگویند، بسیاری از دلالان از هم اکنون در حال احتکار فولاد، سیمان و شمش و دیگر محصولات هستند. انتظار میرود اجرایی شدن این تصمیم به یک شوک قیمتی بزرگ در بازار منتهی شود. اعلام این خبر درست پس از آنکه دونالد ترامپ به مشکلات قطع برق در ایران اشاره کرد، واکنشهای بسیاری را در میان فعالان و صاحب نظران اقتصادی در پی داشت.
حتی صلح با آمریکا هم مشکل برق ما را حل نخوهد کرد
آرش نجفی رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ضمن توضیح تاثیرات مخرب قطع برق بر صنایع و اقتصاد ایران به آفتاب نیوز گفت: حتی یک ساعت قطع برق صنایع در ایران زیانی سنگین به کلیت ساختار اقتصاد وارد میکند، ما واقعاً خسته شدیم از بس هشدار دادیم و فریاد زدیم و کسی گوش نکرد، متاسفانه اگر بخواهم صادق باشم، باید بگوییم که در این نقطه هیچ امیدی به حل مشکل ورشکستگی برق ندارم، ما حتی اگر با آمریکا صلح هم بکنیم بعید میدانم این مشکل در کوتاه مدت حل شود، چون آمریکا که نمیتواند به ما برق بدهد.
وی افزود: ما باید ساختارمان را خودمان اصلاح کنیم، قابلیت اصلاح را هم داریم، اما دولتهای محترم حاضر نیستند کاری بکنند، ساخت یک نیروگاه به ۴ تا ۵ سال زمان نیاز دارد، دولت میتواند پول ساخت یک نیروگاه را به واردات کولرهای کم مصرف از ژاپن و چین اختصاص دهد و پول آن را هم به صورت اقساط طی ۵ سال از مردم بگیرد، احداث نیروگاه خورشیدی هم نمیتواند یک راه حل فوری باشد. در خصوص جبران خسارت صنایع هم که سوال کردید، من خوشبین نیستم که دولت حاضر به پرداخت خسارت ناشی از قطع برق به صنایع باشد، ماده ۲۵ اکنون ۱۰ سال است که تصویب شده، اما اجرا نمیشود، دلیلش هم ساده است، دولت پولی برای پرداخت خسارت ندارد. متاسفانه باید بگوییم بر اساس برآوردهای ما در سال جاری صنایع کشور بالای ۱۲۰ روز به خاطر قطع برق، گاز، ... تعطیل خواهند بود. این مقدار تعطیلی خسارتی اسفناک و بسیار سنگین برای کشور است و مردم آثار آن را در سفرههای خود خواهند دید.
امیر توکلی رودی عضو کمیسیون صنایع مجلس نیز ضمن اظهار تاسف از تصمیم وزارت نیرو برای قطع برق صنایع بزرگ گفت: متاسفانه نمیتوان کتمان کرد که وضعی که امروز با آن مواجه هستیم، حاصل چند دهه بی تدبیری در حوزه برق و احداث نیروگاه و تصمیم سازی در این حوزه است. در کمیسیون صنایع تلاش داریم تا از طریق رایزنی خسارتها را لااقل اندکی کاهش دهیم، اما با توجه به ناترازی انرژی احتمالاً این وضعیت تا پایان سال امتداد خواهد داشت. البته در حال تهیه طرحی هستیم تا دولت را مکلف نمایید، از طریق معافیتهای مالیاتی و نظایر آن، خسارت ناشی از قطع برق صنایع را جبران نمایید.
بهادر احرامیان عضو هیئت مدیره انجمن فولاد ایران نیز در توضیح شرایط فعلی تخصیص برق به صنایع بزرگ در گفتوگو با آفتاب نیوز گفت: متاسفانه نامه وزارت نیرو مبنی بر قطع برق صنایع بزرگ طی ۲ هفته آتی ارسال شد و این مسئله به نگرانیها در میان صنعتگران و فعالان اقتصادی دامن زد، توجه داشته باشید که صنایع بزرگی مانند فولاد، سیمان، آلومینیوم، شمش، ... سنگ بنای کلیه صنایع کشور هستند و از خودروسازی تا لوازم خانگی و صنعت ساختمان از قطع برق این صنایع آسیب خواهد دید. تصور ما این است که ناترازی برق خیلی بیشتر از پیشبینیها اوج گرفته است و ممکن است قطع برق صنایع در زمان پیش رو تشدید هم بشود. راه حلهای مانند نصب پنل خورشیدی که فقط ۶ ساعت در روز برق تولید میکند، نمیتواند برق یک کارخانه فولاد را که باید ۲۴ ساعته کار نمایید را تامین نمایید، همچنان پیگیر هستیم که توجه مسئولان کشور را به این مشکلات حدیده جلب نماییم.